3 изпитани плодови комбинации за отслабване
Плодовите комбинации са отлично средство за намаляване на теглото. Вероятно вече сте запознати с всички страхотни ползи за здравето от консумацията на смути от ябълки, моркови и червено цвекло. Нека ви разкажем за 3 още по-вкусни комбинации за здравословно и лесно отслабване (разбира се, доколкото отслабването би могло да бъде “лесно”).
Плодови комбинации за отслабване
Ябълка, краставица и джинджифил
Чудите се какво да приготвите сутрин за закуска? Следвайте тази рецепта! С нея ви е гарантиран здравословно-хидратиран старт на деня и една крачка по-близо до желаната фигура.
Как помага за отслабване?
- Ябълки: Вече знаете, че яденето на зелена ябълка сутрин е ефективен начин да отслабнете. Богати на флавоноиди, фибри и витамин C, ябълките помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, активират обмяната на веществата и ще ви помогнат при борбата с холестерола и диабета.
- Краставици: Те са леки и освежаващи, идеални за добавяне към смутита, засищат чудесно и спомагат за регенерацияна клетките.
- Джинджифил: Сигурни сме, че сте запознати с поне две от многобройните ползи на джинджифила, лечебни за вашето здраве и тегло. Напомняме отново: джинджифилът помага за по-добро храносмилане, намаление на възпаленията и регулация на нивата на кръвната захар в организма.
Как да се възползваме от тази плодова комбинация?
- Почистете добре една зелена ябълка (обелката не е нужна). Обелете една краставица. Пригответе около 40 грама пресен настърган джинджифил.
- Пригответе отвара от джинджифил, сварен с чаша вода (250 мл). След сваряване изсипете в блендер и добавете ябълката и краставицата, нарязани на парчета. Смесете добре и консумирайте веднага.
Вижте още: Лечебните свойства на джинджифила
Грейпфрут и пъпеш
Ако се приберете вкъщи уморени вечер и копнеете за нещо леко и освежаващо, което паралелно да ви помогне да отслабнете, то това смути е за вас.
Как помага за отслабване?
Грейпфрут: Богат на фибри и витамини. Доказано помага за загуба на тегло, чудесно средство за изгаряне на мазнините. Киселините в състава му подобряват храносмилането и се борят със задържането на вода. Все пак – трябва да сте последователни и да го консумирате всеки следобед.
Пъпеш: Най-добрият “почистващ” плод, който ще намерите на пазара. Богат на минерали и фибри, пъпешът е страхотен за детоксикация на тялото и дава усещане за ситост. Без значение какъв сорт ще изберете – ако комбинирате с подходящи плодове, ще получите чудесно средство за намаляване на теглото.
Как да се възползваме от тази плодова комбинация?
- Нужни са ви 200 грама пъпеш; най-добре пресен – ако пъпешът е презрял, съдържанието на захар ще бъде твърде високо.
- Изцедете сока на един средно голям грейпфрут.
- Добавете чаша вода (250 мл.), сока от грейпфрут и парчетата пъпеш в блендера. Смесете добре и добавете няколко кубчета лед. Вече знаете, че студените напитки ускоряват метаболизма и изгарят мазнините. Ето ви една от най-здравословните плодови комбинации, която може да ви помогне с отслабването.
Моркови, портокал и магданоз
Опитвали ли сте някога комбинацията от морков, портокалов сок и магданоз – безспорно вкусно и здравословно средство за отслабване? Пийте го сутрин или по време на обедното хранене. Добавете няколко кубчета лед и се насладете на освежаваща напитка, която ще ускори вашия метаболизъм и подобри здравето ви.
Как помага за отслабване?
- Портокали: Портокалите се препоръчват за регулиране на храносмилането, предотвратяване на запек, борба се със задържане на водата и укрепване на имунната система; богати са на разтворими фибри, което помага за почистване на червата и предотвратяване на възпаления.
- Моркови: Морковите са богати на фибри, бета-каротин, витамин А и калий; предотвратяват възпаленията и задържането на течности; подобряват храносмилането, прочистват организма и помагат да отслабнете. Накратко – вкусен и полезен съюзник, който се комбинира добре с портокали.
Как да се възползваме от тази плодова комбинация?
- Нужен ви е сокът от два портокала. Добавете го в блендер заедно с два почистени, нарязани на парчета моркова и връзка магданоз.
- Сипете една чаша вода (250 мл.) и смесете добре.
- Консумирайте сока пресен. Добавяне на лед ще го овкуси и освежи. Препоръчителен за обяд.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Hollands WJ., Tapp H., Defernez M., Moral NP., et al., Lack of acute or chronic effects of epicatechin rich and procyanidin rich apple estracts on blood pressure and cardiometabolic biomarkers in adults with moderately elevated blood pressure: a randimized, placebo controlled crossover trial. Am J Clin Nutr, 2018. 108 (5): 1006-1014.
- Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
- Zinder R., Cooley R., Vlad LG., Molnar JA., Vitamin A and wound healing. Nutr Clin Pract, 2019. 34 (6): 839-849.