Съвети за ефективно почистване на банята

22.03.2018
Пригответе равни количества оцет и топла вода за почистване на плочките и варовика

Ефикасното почистване на банята понякога е доста потискащо.

Освен че трябва да отделим време да го направим, резултатите често не отразяват усилията, които сме положили. В този случай обаче е напълно възможно да не използвате правилните методи.

Силните химикали не са най-добрият вариант за почистване на банята, тъй като много от тях съдържат вредни вещества. Докато почистват, те се освобождават във въздуха и могат да повлияят лошо на вашето здраве. Ето защо трябва да се опитате да използвате по-малко агресивни химикали, както и да вземете подходящи предпазни мерки, когато ги използвате.

Има обаче някои естествени методи, които са напълно безопасни. Най-хубавото е, че те също са много ефективни. Поради това ви съветваме да преминете към натурални методи за великолепни резултати.

Ето няколко начина за почистване на банята със съставки, които всеки може лесно да прилага.

Почистване на банята, започвайки от тоалетната

Почистване на банята, започвайки от тоалетната

Тоалетната е мястото, където се натрупват най-много бактерии. Поради това трябва да се почиства ежедневно. Ако нямате време, най-малкото нанасяйте струя препарат за почистване на тоалетната всеки ден.

Вътрешната част на тоалетната чиния трябва да се почиства с дезинфектант, който съдържа хлор. Много е важно да носите ръкавици и лицева маска за това. Просто нанесете малко върху вътрешността на тоалетната и я оставете да действа за няколко минути. След това почистете с четка и изплакнете тоалетната.

Ако има петна или други натрупвания, най-добрата течност за почистване е оцет. Пригответе смес с равномерни части вода и оцет. След това приложете сместа върху въпросните места. Оставете да действа за 10 минути, след което изплакнете.

Може също така да полеете с кока кола, за да постигнете почти същия ефект. Просто я изсипете върху мястото и я оставете да действа за 30 минути, след което изтъркайте. След това повторете този процес. Този тип напитки също могат да помогнат за изчистването на тръбите.

Ваната и мивката

Ваната е друго място, където се натрупват петна и остатъци. В този случай се препоръчва оцет. Нанесете го с гъба върху петната, оставете го да действа за няколко минути и измийте с вода.

Може също така да използвате хартиени кърпи, напоени с бял оцет. Поставете ги върху петното, оставете за 15 минути и отстранете. След това изплакнете с вода.

В мивката ще трябва да обърнете специално внимание на крановете и отворите. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да използвате четка. Почиствайте ги добре вътре и отвън, поне веднъж седмично. По този начин никога няма да имате запушвания.

Прочетете и: Как да почистим дома си с оцет

Душът и плочките

почистването на банята не винаги е особено приятно занимание

Основната трудност при душа е натрупването на калций или варовик. Когато това се случи, отново на помощ идва оцета. Просто направете смес с равни части вода и оцет и я поставете в спрей бутилка. След това напръскайте всички метални части на душа със сместа. Накрая почистете всички участъци със суха кърпа.

Същата смес може да се използва и за плочките. Когато има сол, варовик или петна, напръскайте сместа върху засегнатите места. Изчакайте пет минути, след което ги почистете.

Понякога фугите между плочките може да изглеждат мръсни, когато се предполага, че са бели. Това се дължи на натрупване на прах и други замърсявания. За да ги почистите, най-добрият съвет е да използвате смес от вода и поташ. Смесете ги равномерно, намокрете с тях четка за зъби и ги почистете.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да премахнете минералните отлагания от вашата баня естествено

Почистване на мухъл в банята

При почистване на банята със сигурност сте се натъквали на мухъл. Той се натрупва на различни места като пода, рамката на вратите и ъглите. Най-добрият вариант е да използвате смес от равни количества топла вода, белина и сапун.

Нанесете сместа със спрей бутилка във всички области, където можете да видите мухъл. След това използвайте стара кърпа, за да почистите местата с помощта на четка. Ако на килима има плесен, трябва да накиснете мястото в сместа. Оставете да действа няколко минути. След това го изтъркайте добре.