Как да лекуваме чакрите

· 02.02.2016
Тези центрове са свързани от енергийни потоци и регулират контакта ни с Вселената

Чакрите представляват потоци енергия, които циркулират в тялото. Животът и здравето се движат по тях. Ако една или няколко чакри заболеят, цялата система страда. Научете повече за чакрите и как да ги лекувате в днешния материал.

Основни факти за чакрите

За да обговорим обстойно тази тема, ще са ни необходими много часове и дори дни. Не ни е по силите да концентрираме това огромно знание в статия, която бихте прочели на един дъх. Затова решихме да изведем на преден план най-важните неща.
Думата „чакра“ идва от санскрит и означава „колело от енергия“ или „колело от светлина“. Тези центрове са свързани от енергийни потоци и регулират контакта ни с Вселената.

Коренова чакра – Муладхара

Тя е тъмночервена и се намира при перинеума, между ануса и гениталиите. Блокира се от страх и когато това се случи, провокира болка в седалищната област, рак на яйчниците, проблеми с матката, рак на ректума, запек, проблеми с простатата, разширени вени, хемороиди и имунни заболявания. Освен това се свързва с емоционални състояния като разстройване, нестабилност, депресия и ниска самооценка.

Сексуална чакра – Свадхистхана

Тя е оранжева и се намира във вътрешните женски органи, пикочния мехур, таза, червата и седалищния мускул. Блокирането на тази чакра води до напрежение в кръста и таза, ишиас, хронична умора, импотентност, диабет, рак, синдром на раздразнените черва, инфекции на бъбреците и пикочния мехур. Колкото до емоционалния свят на човека, блокираната сексуална чакра резултира в тревожност, страх, ревност, недоверие и нервност.

Слънчев сплит. Пъпна чакра – Минипура

Тази чакра е жълта и обхваща областта под пъпа. Включва черния дроб, панкреаса, пикочния мехур, далака, бъбреците, стомаха, тънките черва и гръдния кош. Блокирането на Минипура води до респираторни проблеми и отслабена имунна система, булимия, анорексия, диабет, киселини, язви, камъни в жлъчния мехур, хепатит, цироза и артрит. По отношение на емоциите – когато е налице дисбаланс, тя провокира виктимизация, стрес, гняв, обърканост, вина, съмнение и стремеж към постоянно одобрение от страна на околните.

Сърдечен център – Анахата

meditirane

Тази чакра е зелена и се блокира от емоции като болка и страдание. Тя включва белите дробове, гръбначния стълб, хранопровода и нервната система. Свързва се със сърдечни и респираторни заболявания, рак на гърдата, стенокардия, пневмония, хипертония и болка в гръбнака. По отношение на емоциите – когато е блокирана, Анахата провокира пасивност, депресия, безчувственост и болка.

Чакра на шията – Вишудха

Тя е сапфирено синя и включва устата, ларинкса, венците, трахеята, щитовидната жлеза, гръбначния стълб, зъбите и раменете. Дисбалансът при тази чакра води до болка в гърлото, кървящи венци, загуба на гласа, алергии и хронични инфекции. Емоционалният свят на човека бива изпълнен от натрапчиви идеи, депресия, страх, фобии, нерешителност и инертност.

Трето око. Заповедна чакра – Аджна

Тя е с цвят индиго и включва носа, ушите, очите, епифизината и хипофизната жлеза, нервната система и мозъка. Когато е блокирана, се развиват проблеми като главоболие, тумори в мозъка, слепота, глухота, конвулсии, мозъчно-съдови болести и проблеми с гръбнака. Емоционално блокираната Заповедна чакра изпълва човек със страх, фобии, объркване, кошмари, шизофрения, паника и депресия.

Център на темето. Хилядолистен лотос – Сахасрара

Седмата чакра е виолетова. Тя включва горната част на главата. Когато е блокирана, тялото страда от хронична умора, хиперчувствителност към светлина и звуци, проблеми с кожата, костите и мускулите. По отношение на емоционалното състояние на човека, блокираната Седма чакра води до липса на цел в живота, загуба на връзка с божественото, тревога, депресия, нещастие и изолация.

chakri1

Как да разберем дали чакрите са блокирани

За целта трябва да направите тестове, които ще покажат дали пътят на енергията на всяка чакра е чист. Възможно е да има повече от една блокирани чакри. В такъв случай трябва да отговорите на въпросите на всяка чакра. Ако повечето отговори са отрицателни, чакрата трябва да бъде отблокирана.

Първа чакра (Коренова чакра)

Усещате ли се жизнени и здрави? Чувствате ли се като у дома? Изпитвате ли силно желание да живеете? Обичате ли тялото си и смятате ли, че сте удивително съкровище? Пълни ли сте с енергия и стремеж към движение? Осмелявате ли се?

Втора чакра (Сексуална чакра)

Радвате ли се на здравословно сексуално желание? Чувствате ли се удовлетворени сексуално? Можете ли да се изразявате сексуално? Можете ли да доставяте и да получавате удоволствие?

Трета чакра (Слънчев сплит)

Знаете ли какво искате и в какво сте убедени в себе си? Можете ли да вземате решения сами? Познавате ли емоциите си? Можете ли да контролирате емоционалния си свят? Чувствате ли се балансирани емоционално?

yoga

Четвърта чакра (Сърце)

Радвате ли се на здравословни взаимоотношения? Обичате ли се? Обичате ли хората около себе си? Изпитвате ли съчувствие към хората? Приемате ли другите такива, каквито са? Добри ли сте в съвместната работа? Способни ли сте да се посветите на нещо?

Пета чакра (Гърло)

Можете ли лесно да се изразявате? Радвате ли се на щастлив живот? Поемате ли отговорност в живота? Решавате ли сами проблемите си? Смятате ли, че заслужавате награда за положените усилия? Имате ли достатъчно вяра, за да поемете рискове? Обичате ли предизвикателствата?

Шеста чакра (Трето око)

Силни ли сте психически? Можете ли да разрешавате проблеми? Умете ли да генерирате творчески идеи? Правите ли всичко възможно, за да изпълните мечтите си? Визуализирате ли целите си?

Седма чакра (Център на темето)

Усещате ли нещо голямо и прекрасно? Усещате ли се свързани с Господ или Вселената? Чевствате ли, че животът ви има смисъл?

Утвърждения срещу блокирани чакри

По време на медитация можете да използвате фрази и мантри или съчетание от няколко думи, които да повтаряте по няколко пъти. Най-позната е думата „ом“. Съществуват, разбира се, специфични утвърждения и мантри за всяка чакра.

  • Първа чакра: “Аз съм едно цяло с всичко, което съм, убеден/а съм, че съм обичан/а“. Мантра „лам“.
  • Втора чакра: “Аз се обичам, уважавам себе си и целия живот“. Мантра „мам“.
  • Трета чакра: “Аз съм отличен създател на моята реалност и това ме вдъхновява“. Мантра „рам“.
  • Четвърта чакра: “Аз съм любов и безусловно приемане“. Мантра „иам“.
  • Пета чакра: “Аз съм колата на моя живот. Силата на избора е моя“. Мантра „ям“
  • Шеста чакра: “Сигурен/на съм, че мога да видя истината“. Мантра „ом“ или „аум“.
  • Седма чакра: “Аз съм едно цяло с настоящия момент“. Медитира се в пълна тишина.