11 здравословни храни, които наподобяват човешки органи

Разполовете един домат и ще забележите сходствата с човешкото сърце
11 здравословни храни, които наподобяват човешки органи

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Чудели ли сте се някога, че някои здравословни храни наподобяват човешки органи? Какво ги прави полезни именно за тези човешки органи, а не за други? Това някаква случайност ли е?

Казват, че в природата нищо не се случва без причина. Всяко нещо има своята предопределена цел, макар невинаги да сме способни да я прозрем. Бихме желали да споделим списък с 11 здравословни храни, които наподобяват човешки органи, както и функциите, които те изпълняват в тялото.

Здравословни храни, свързани с човешки органи

1. Морковите и очите

Морковите са много полезни за здравето на човека, особено за зрението, тъй като съдържат много бета-каротен. Освен това в състава им са налице витамини A, C, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K и колин, както и минерали, сред които калий, магнезий, желязо, калций и фосфор. Това ги прави изключително полезни и е препоръчително да ги консумираме редовно.

Изброените хранителни вещества са важни за зрението. За да бъдем по-ясни, ще посочим, че ако тялото не разполага с витамин А, човекът ще страда от нощна слепота. В допълнение към това, този витамин предпазва от катаракта и заболявания, свързани с дегенерацията на макулата.

Ако разрежете един морков по широчина, ще забележите как вътрешността му наподобява силуета на човешкото око. Забелязвате ли как линиите са сходни със зеницата и ириса?

Можете да консумирате колкото искате моркови. Когато ги готвите, те стават по-сладки на вкус, но губят антиоксидантните си свойства, които са важни за здравето на очите.

Морковите съдържат предимно въглехидрати и са източник на диетични фибри, които не съдържат наситени мазнини или холестерол. Освен това са бедни на калории (40 калории за 100 гр.), а това ги прави идеална храна, когато искате да отслабнете.

2. Ягодите и зъбите

Храни, наподобяващи човешки органи: ягоди

Както забелязвате на снимката по-долу, зъбният профил и вътрешността на ягодата наистина си приличат. Освен че ягодите са натурално средство за избелване на зъбите, те стимулират здравето им, правят ги по-здрави, укрепват венците и предпазват от кариеси.

3. Джинджифилът и стомахът

Храни, наподобяващи човешки органи: джинджифил

В началото на списъка стои още една здравословна храна, която представлява лекарство от Ориента и в продължение на векове е използвана за лечение на проблеми със стомаха. Ако погледнете по-внимателно джинджифила, че забележите, че неговата форма наподобява стомаха на човека.

4. Доматът и сърцето

Храни, наподобяващи човешки органи: домат

Ако погледнете домат, разрязан на две, ще забележите, че се състои от различни части, в които са разположени семената. Това разпределение го приближава по сходство до сърцето.

Доматите са едни от най-здравословните храни. Те са богати на ликопен, растителен пигмент, който защитава сърцето от сърдечно-съдови заболявания и се бори с негативния ефект от холестерола.

Съществуват още храни, които не са с червен цвят, но са богати на ликопен, например боб и магданоз.

5. Бобът и бъбреците

Храни, наподобяващи човешки органи: боб

Физическата прилика между боба и бъбреците е най-очевидна. Тази храна притежава силно прочистващо действие точно върху бъбреците. В традиционната китайска медицина бобът се използва за подобряване и укрепване на отделителната система.

6. Портокалите и млечните жлези

Храни, наподобяващи човешки органи: портокали

Портокалът, лимонът, лаймът и грейпфрутът наподобяват човешките гърди по необичайно сходен начин. Те притежават свойства, които стимулират естествения лимфен дренаж на млечните жлези и възпират развитието на ракови клетки в гърдите.

7. Смокините и половите органи

Смокините повишават либидото и фертилността при двата пола. В допълнение, тези плодове съдържат много витамин В6, който е отговорен за секрецията на серотонин – хормонът на щастието.

8. Ядките и мозъкът

Храни, наподобяващи човешки органи: ядки

Ядките са идеална храна за мозъка, тъй като съдържат много омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Дори формата на черупката им е сходна с тази на човешкия мозък.

Ядките играят важна роля за развитието на невротрансмитерите и поддържат химичния баланс в мозъка. Има изследвания, които подкрепят факта, че редовната консумация на ядки се бори с заболявания като депресия и деменция.

9. Авокадото и матката

Храни, наподобяващи човешки органи: авокадо

Както сами виждате, формата на авокадото е наистина сходна с тази на матката. Това го прави достоен участник в списъка с храни, които наподобяват човешки органи.

Този плод се характеризира с редица ползи за здравето на човека. Любопитно е да знаете още няколко факта:

  • Авокадото съдържа фолиева киселина, субстанция, която е изключително важна при бременност
  • Фолиевата киселина понижава риска от цервикална дисплазия, предраково заболяване.
  • Друг любопитен факт е, че за да узрее от цвете до плод, авокадото се нуждае от 9 месеца. Същото време е необходимо, за да бъде износено едно човешко бебе в утробата на майка му.

10. Целината и костите

Храни, наподобяващи човешки органи: целина

Целината, която наподобява човешките кости, е полезна конкретно за тяхната здравина. Лъчевата и лакътната кост на ръката приличат на дългите и стройни стръкове целина.

Тази храна съдържа висока концентрация силициев двуокис, който е ключов за укрепване на костната структура. В допълнение, целината е богата на калций, друг елемент, който е важен за костите. Удивителното им сходство не свършва дотук. И костите, и целината се състоят от 23% натрий.

11. Бананите и ръцете

Храни, наподобяващи човешки органи: банани

Добре известно е, че бананите съдържат много калий, който е важен за здравето на ставите, както и за предпазването от дегенерация на ставите и мускулите.

Природата е наистина удивителна и ни изпраща послания чрез езика на подобията – език, който тепърва ще се учим да разбираме. Важно е да го научим, тъй като по този начин можем да бъдем по-близо до природата, т.е. по-близо до самите себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rocha F., Yumi Sugahara L., Leimann FV., De Oliveira SM., et al., Nanodispersions of beta carotene: effects on antioxidant enzymes and cytotoxic propertires. Food Funct, 2018. 9 (7): 3698-3706.
  • Haniadka R., Saldanha E., Sunita V., Palatty PL., et al., A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingibeer officinale Roscoe). Food Funct, 2013. 4 (6): 845-55.
  • Costa Rodrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.
  • Mesripour A., Hajhashemi V., Kuchak A., Effect of concomitant administration of three different antidepressants with vitamin B6 on depression and obsessive compulsive disorder in mice models. Res Pharm Sci, 2017. 12 (1): 46-52.
  • Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.