11 предимства на бистрия желатин, за които искате да знаете

23 Август, 2020
Освен че ни дава протеини за подобрим нашата физическа издръжливост, желатинът може да ни помогне да релаксираме и да бъдем успешни в преборването на проблемите със съня.
 

Бистрият желатин е полутвърда и безцветна съставка. Знаете ли за някои предимства на бистрия желатин? Той произлиза от колаген, съставен от кипяща животинска съединителна тъкан.

Той е съставен от 98% сложен протеин и 2% минерали. Когато го смесите с вода, желатинът дава много предимства на тялото.

Заради своята текстура и способност за удебеляване е много полезен за правенето на сладки и други кухненски рецепти.

Обаче освен кухненските му приложения, това също така е лечебна храна за предотвратяване и лекуване на различни болести.

Много хора се възползват от това. Обаче много не знаят как да го използват напълно за да подпомогнат доброто си състояние.

Поради тази причина в следната статия ще акцентираме на 11 основни предимства на бистрият желатин.

1. Предимства на бистрия желатин: има детоксикиращо действие

Предимства на бистрия желатин: Снимка на млада жена

Глицинът, една от аминокиселините, намерени в желатина, допринася за премахването на токсините в черния дроб.

Тази съставка подкрепя дейността на отделителните органи. Следователно е фундаментална за правилното функциониране на черния дроб.

Неоговото поглъщане помага за забавянето на негативните ефекти от свободните радикали. След това помага за предотвратяването на следователното клетъчно увреждане, което идва от прекомерните токсични вещесва в кръвта.

 

Вижте също: 5 смутита за бързо детоксикиране на тялото ви

2. Предимства на бистрия желатин: Подобрява храносмилането

Освен това, джелатин е хидрофилна храна. С други думи, привлича и поглъща течности, дори и ако вече са приготвени.

Тази характеристика позволява да бъде добър съюзник за храносмилателната система. Това е така защотото задържа стомашните сокове и улеснява смилането на храната.

Поглъщането на желатин също подобрява движението е червата. Освен това, помага на изхвърлянето на отпадъци, които се задържат в дебелото черво.

Благодарение на наличието на глицин, възстановяването на чревната лигавица е възможно. Следователно, помага поглъщането на хранителни вещества и развитието на храносмилателни заболявания.

3. Предимства на бистрия желатин: подобрява здравето на костите и ставите

Тренировка във фитнес зала

Освен това, неговата висока концентрация на важни аминокиселини прави желатина добра добавка за поддържане здравето на костите и хрущялите.

Неговите антивъзпалителни свойства преборват болките в тези области. Същевременно, те намаляват риска от заболявания като артрит и остеоартрит.

4. Предимства на бистрия желатин: източник на протеин

 

В крайна сметка желатинът е съставен от повече от 90% протеини с висока биологична стойност. Първо те повишават нивата на енергия. Освен това, те също допринасят за построяването на по-голяма мускулна маса за подобряването на издръжливостта.

Желатинът е много добър за спортистите и бременните жени. Все пак нашите тела лесно поглъщат и се възползват от неговите аминокиселини.

5. Укрепва ноктите и косата

Снимка на женски ръце

Кератинът, намиращ се в тази приодна съставка, може да бъде използван като алтернативно лечение за укрепване на ноктите и изтощената коса.

Може да се възползвате от тези свойства като го консумирате или прилагате външно.

6. Подобрява здравето на кожата

Колагенът е една от най-често използваните съставки за направата на лосиони и средства за козметична грижа.

Желатин има базата на приготвен колаген. Освен това, дава необходимите аминокиселини за да изглежда кожата млада и здрава.

Неговата консуация и локална употреба минимизират негативните ефекти от слънцето и другите токсини. Следователно, те предотвратяват появата на преждевременни бръчки.

7. Помага за намаляване на стреса и тревожността

 
Млада жена с главоболие

Глицинът също работи като природен облекчител способен да спре прекомерното производство на норепинефрин. Това е хормон свързан със състоянията на тревожност и паника.

Неговото поглъщане балансира дейността на нервната система. Освен това забавя производството на хормони свързани със стреса.

8. Поправя чревната стена

Компонентите на желатина са полезни за намаляването на пропускливостта на червата.

Това става възможно като се оправи чревната стена, която се раздранява от хранителните алергии и някои заболявания.

Следователно това качество позволява подобряването на процеса на поглъщане на хранителни вещества, произлизащо от храната. Следователно държи тялото в идеално състояние.

9. Помага ви да заспите

Млада жена спи

Пациентите, страдащи от безсъние или други проблеми със съня, могат да се изправят срещу тези проблеми като добавят порция желатин в тяхната диета.

 

Аминокиселините и важните минерали повишават производството на мелатонин. Това е хормон, който предизвиква добра доза сън.

10. Преборва излишните килограми

Поради своето ниско съдържание на калории и високо съдържание на протеин, джелатинът е добра добавка за сваляне на килограми.

Тези съставки забавят неудържимото желание за прием на калории. Освен това, те повишават изразходването на енергия по време на дейности с физически усилия.

Вижте също: Опитайте това витаминозно смути за по-добро зрение и метаболизъм

11. Ускроява заздравителния процес

Накрая антивъзпалителните и оздравителни свойства на желатина са полезни за заздравяването на вътрешните и външни наранявания.

Ето защо е чудесно за възстановяването на повърхностни кожни лезии и увреждания като язви.

Като заключение, въпреки че обикновено използваме желатин за готвене, той също е съставка с многобройни предимства за тялото. Опитвайте се да го използвате постоянно за да се насладите на невероятните му свойства!

 
  • Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L. R., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594
  • Shah, H., & Yusof, F. (2014). Gelatin as an ingredient in food and pharmaceutical products: An islamic perspective. Advances in Environmental Biology.
  • Musso, Y. S., Salgado, P. R., & Mauri, A. N. (2017). Smart edible films based on gelatin and curcumin. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.11.007