11 храни, които никога не трябва да съхранявате в хладилник
Вярно е, че хладилникът е най-доброто място за съхранение на храните, които няма да се консумират веднага. Но има някои храни, които не трябва д а поставяте в хладилник, защото когато се охладят, загубват някои от свойствата си и се развалят по-бързо.
Съхраняваме много храна в хладилника, без да осъзнаваме, че това променя вкуса и консистенция ѝ. Ако не сте сигурни кои храни трябва или не трябва да се замразяват, в тази статия ще споменем някои от тях .
Лук
Най-добрият начин за съхранение на лука е като го държите на хладно и сухо място при стайна температура. Лукът е добра среда за развъждане на бактерии, ако не се съхранява правилно, а в хладилника те се размножават още по-лесно. Според Националната асоциация за лук (NOA) в Съединените щати, лукът се съхранява с обелката и е необходимо да се излага на въздух, за да диша. Може да се постави в хладилник, ако вече е обелен и нарязан на парчета ( в херметически затворена кутия).
Домати
Ако съхранявате доматите в хладилник, те постепенно губят своята текстура. Вероятно ще забележите, че са по-малко вкусни, отколкото току-що купените. Според Националния институт за земеделски изследвания, ако този зеленчук е изложен на по-студени температури ( подобни на тези в хладилника ) , т ой н амал ява н ива та на захари, киселини и други полезни съединения. Най-добре е да ги съхранявате на сухо място при стайна температура.
Прочетете и това: Опасността от пиенето на студена вода след хранене
Картофи
Поставени в х ладилника, те губят първоначалнияи аромат и стават меки. Картофите трябва да се съхраняват немити на хладно, сухо и добре проветриво място, защото при влага покълват.
Кафе
Както и при много други храни, то се съхранява на хладно и сухо място. Ако го държите в хладилник, губи вкус и мирис. Кафето лесно абсорбира миризми от другите хранителни продукти. Поставяйте го в херметически затворени кутии и на тъмно място.
Чесън
Чесновите глави и скилидки се съхраняват при стайна температура, на хладно и сухо място. Когато се поставят в хладилник, те губят полезните си свойства и се развалят по-бързо. Извън хладилника могат да стоят и с месеци.
Мед
Асоциацията на пчеларите в Онтарио (Канада) посочва, че медът трябва да се съхранява при стайна температура в плътно затворени буркани. Когато се държи в хладилник, той се захаросва бързо.
Авокадо
Съхраняването му в хладилник забавя узряването на плода. Съхранявайте го при стайна температура.
Не прибирайте хляба в хладилник
Една от най-често срещаните грешки, които потребителите допускат, е съхранява нето на хляба в хладилник. Това ускорява развалянето му, тъй като влагата предизвиква развитието на мухъл. За да издържи по-дълго, оставете хляба на стайна температура, на сухо място.
Шоколад
Никога не съхранявайте шоколад в хладилник. Може да направите това, само ако е много горещо. Подддържайте неговите аромат и вкус в среда, в която няма влага и прекомерна топлина.
Ананаси
Съхранението на ананас в хладилника предотвратява узряването му, разваля неговия вкус. Изложен на ниски температури, ензимите, които му позволяват да узрее, се унищожават.
Житни и тестени изделия
Зърнените култури и тестени изделия най-добре се съхраняват на хладно и сухо място при стайна температура. Ниските температури, като тези в хладилника, правят вкуса им неприятен.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Byrne, J. (s/f). You should rub honey on your everywhere. Scientific American Blog Network. Recuperado el 14 de agosto de 2023, de https://blogs.scientificamerican.com/disease-prone/you-should-rub-honey-on-your-everywhere/
- Farneti, B., Alarcón, A. A., Papasotiriou, F. G., Samudrala, D., Cristescu, S. M., Costa, G., Harren, F. J. M., & Woltering, E. J. (2015). Chilling-induced changes in aroma volatile profiles in tomato. Food and Bioprocess Technology, 8(7), 1442–1454. https://doi.org/10.1007/s11947-015-1504-1
- How Tos. (2019, octubre 26). National Onion Association -. https://www.onions-usa.org/all-about-onions/how-tos/
- Julson, E., MS, RDN, & CLT. (2020, mayo 8). How to peel: Potatoes. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes
- Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific journal of tropical biomedicine, 1(2), 154–160. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
- Nourian, F., Ramaswamy, H. S., & Kushalappa, A. C. (2003). Kinetics of quality change associated with potatoes stored at different temperatures. Lebensmittel-Wissenschaft Und Technologie [Food Science and Technology], 36(1), 49–65. https://doi.org/10.1016/s0023-6438(02)00174-3
- Panoff, L., MPH, & RD. (2019, octubre 10). How long does bread last? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/how-long-does-bread-last
- Snow, C., & Kavanaugh, M. (2018, julio 24). Seriously, stop refrigerating these foods. USA today. https://reviewed.usatoday.com/refrigerators/features/seriously-stop-refrigerating-these-foods