Каква е причината за задържането на вода?

Знаете ли, че по време на менструалния цикъл жените са склонни към това състояние, а също и при бременност? Затова не носете пръстени по ръцете си през деветте месеца
Каква е причината за задържането на вода?

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Задържането на вода или задържането на течности засяга мъжете и жените по целия свят. Това може да се случи в различни етапи от живота. Най-засегнатите области са краката, глезените, ръцете и корема.

Човешкото тяло се състои от около 70% течност. Ако тя обаче не циркулира и не се разпределя по балансиран начин в тялото, тогава започваме да страдаме от някои болестни състояния.

Главният орган в регулирането на течностите са бъбреците и всеки проблем с бъбреците може да доведе до задържането на вода.

Причини за задържането на вода

Това може да се случи в резултат на много различни фактори. Често е възможно да видите много хора, които страдат от този проблем. Въпреки това, те може да не знаят причините за това или вече да са предприели подходящи мерки за предотвратяването му.

Важно е да можете да идентифицирате причините, за да можете да потърсите правилното лечение. Или просто, за да можете да го предотвратите в бъдеще.

Фактори на околната среда

задържането на течности може да е причинено от външни фактори
  • Излишната топлина може да доведе до изтичане на течност от кръвоносните съдове, без тъканите да могат да абсорбират всичко.
  • Работните места, на които прекарвате дълго време в една и съща поза, а също и дългите пътувания, където дълго време сте седнали, могат да причинят натрупване на течности.

Ясно е, че не можем да променим температурата на околната среда. Това, което можем да препоръчаме, е да помогнете на тялото с по-добър дневен прием на вода.

Навиците

задържането на вода се причинява и от излишната сол
  • Диетите, които съдържат излишна сол и малкото протеини са перфектната комбинация за развитие на симптомите. Излишъкът от натрий променя процеса, който регулира водата в тялото.
  • Начинът на живот с малко физическа активност също влияе върху начина, по който течностите се утаяват в тялото. Хората, които водят много заседнал начин на живот най-вероятно ще страдат от този проблем.

Правете кратки разходки, разтеглете крайниците си или правете аеробни упражнения. Всичко това ще помогне на движението на течностите в тялото.

Хормонални причини

Менструалният цикъл обикновено се придружава от задържането на вода. Поради това жените могат да прекарат много дни с възпаление на корема. Като цяло няма какво да направите, това е временна ситуация.

По време на бременност жените са склонни да страдат от задържането на течности в резултат на хормонални промени. В резултат на това мнозина трябва да премахнат пръстените от пръстите си. Също така е много обичайно да получи възпаление в краката, ръцете и лицето. Най-добрият вариант е да останете активни.

Важно е да пиете повече вода от нормалното и да намалите приема на сол.

Други заболявания

задържането на вода има връзка с бъбреците
  • Цирозата затруднява циркулацията на водата през черния дроб. По този начин причинява задържане в корема и долните крайници.
  • Бъбречните проблеми, както и сърдечните проблеми причиняват отоци на определени места, тъй като течностите не могат да се движат свободно.

Както обяснихме по-горе, бъбреците контролират елиминирането на водата чрез урината. Ако този процес бъде променен, течностите ще заседнат в друга област.

Важно е да потърсите помощта на специалист, за да можете да използвате допълнително лечение. Пациентът не трябва да се примирява със задържането на вода.

С медикаментите можете да добавите и диуретик или диета, базирана на специални храни.

Странични ефекти

  • Приемането на кортикоидни медикаменти, някои противовъзпалителни средства или лекарства за лечение на заболявания като например диабет могат да доведат до задържане на течности като страничен ефект.

За да подобрите задържането на течности е важно да поддържате балансирана диета с достатъчно протеини, както и да започнете да използвате по-малко сол в готвенето си.

Също така трябва да се опитате да правите ежедневни разходки, за да подобрите кръвообращението. Освен това е добра идея да ставате от стола си на всеки час и да протягате краката си.

В много компании са включени няколко минути упражнения за служителите всеки ден. В определено време всеки ден те излизат от офиса и отделят 15 минути за телата си.

Когато става въпрос за почивка, важно е да имате достатъчно време, което е необходимо, за да се възстановите напълно. Поставете възглавница под краката си, за да може кръвта да тече по-лесно.

Още по-важно от промяната на навиците ви е да се консултирате с лекар. Колкото по-рано знаете причините за задържането на течности, толкова по-рано той ще може да предпише подходящо лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.