10 любопитни неща, които се случват, докато спите

През нощта сте малко по-високи, а определени хормони са в състояние да стимулират силна сексуална възбуда.
10 любопитни неща, които се случват, докато спите

Последна актуализация: 17 февруари, 2019

Когато затворите очи, искате да имате тих и спокоен сън. Но всъщност, докато спите, тялото преживява интересни явления.

Готови ли сте да ги откриете?

1. Внезапни конвулсии, подскоци и резки движения

Внезапни конвулсии, подскоци и резки движения докато спите

Току-що сте заспали и изведнъж получавате внезапна конвулсия – нещо толкова обичайно, което всички често изпитваме, и то не е сериозно. Със сигурност се е случвало и на вас. 

Този феномен, известен като хипнотичен пулс, се появява само докато спите. Това се дължи на подготoвката на тялото за промените, на които ще бъде подложено по време на съня. Телесните функции се забавят и понякога мозъкът интерпретира тази промяна като падане – съответно възниква и реакция.

2. Парализа по време на сън

Това е нещо, което много хора изпитват. Случва се само по време на най-дълбоката фаза на сън, известна като REM (бързо движение на очите). Това са моменти, когато изведнъж осъзнаваме, че сънуваме, знаем, че този ужасен кошмар, в който участваме, не е реален, но без значение колко се опитваме да реагираме и да се освободим, не можем. Ръцете и краката се парализират.

Това е явление, което може да бъде много страшно, защото не сме в състояние да реагираме, дори да знаем, че сънуваме. В такива моменти кошмарите са по-живи.

3. Скърцане със зъби

Скърцане със зъби докато спите

Това явление е известно също така като бруксизъм. Скърцаме със зъби поради стрес или разминаване в челюстта. Това може да ни накара да се събудим с болки в челюстта или дори проблеми със зъбите.

4. Говорене по време на сън

Случвало ли си е с вас, или на този, с когото спите? Това е много често и понякога може да предизвика проблеми между двойката. Възможно е да изговаряме дума или фраза или дори да вербализираме малък разговор. Това са явления, които по-късно забравяме, и без значение колко другите се опитват да ни накарат да си спомним “това, което сме казали по време на съня”, не сме в състояние да го повярваме.

5. Сексуална възбуда докато спите

Сексуална възбуда докато спите

Това не е изненадващо, със сигурност сте го изпитвали. Мъжете например често изпитват нощни ерекции. Това явление е съвсем естествено и здравословно следствие от циркулацията и окисляването на кръвта, което води до внезапната ерекция.

Но този ефект не се ограничава само до мъжете. Жените също понякога изпитват чувство на повишена възбуда – неслучайно точно през нощта, когато се секретират определени хормони, които са в състояние да индуцират това любопитно състояние.

6. Бързо движение на очите

Въпреки че клепачите са затворени, очите не спират да се движат, особено по време на REM. Истината е, че учените все още не са постигнали съгласие по въпроса защо това се случва. Голяма част от тях го свързват с повишена нервна стимулация – тази интензивна мозъчна активност, която позволява да се организират спомените, класифицира информацията и оптимизира паметта. Така възниква основната биологична необходимост от спокоен сън.

7. През нощта сме малко по-високи

През нощта сме малко по-високи

Изненадани ли сте? Със сигурност да, но момент: ние сме само “малко” по-високи, нищо повече.

Това е така, защото гръбначният стълб става по-хидратиран и се разделя малко, докато спите, като по този начин позволява на дисковото пространство между прешлените да се раздалечи леко, като придава малко повече височина. Но когато сутринта настъпи, дисковете се свиват обратно към първоначалното си положение. Интересно, нали?

8. Мозъкът се детоксикира през нощта

Както можете да видите, сънят е от съществено значение за здравето и особено за мозъка, който е изключително активен по време на тези нощни часове.

Освен организиране и класифициране на информацията по време на тези моменти, благодарение на лимфната система той помага за прочистване на токсините и други вредни елементи. По този начин, например, протеините, които предпазват мозъка се оптимизират, избягвайки така заболявания като болестта на Алцхаймер.

9. При децата се отделят хормони на растежа

При децата се отделят хормони на растежа

Децата имат нужда от сън, за да растат. Достатъчният сън е от съществено значение за човешкия хормон на растежа (или HGH) да се отделя и да позволи на мускулите и костите да растат. Имайте предвид, че той също така позволява на тъканите при възрастните да се регенерират.

Ето защо, да, трябва да спим спокойно и дълбоко!

10. Отслабване със спане!

Знаем, че сънят е активност, която не предлага никаква производителност, но имайте предвид, че това не означава, че не използваме никаква енергия. Защото това е точно така и дори нещо повече. Докато спите, тялото извършва основни функции,които са от съществено значение за възстановяването – като детоксикация и елиминиране на вредните елементи.

Ако не се детоксикирате, ще задържате течности, ще се подуете и бъбреците няма да работят добре… така че, ако не спите или спите лошо, това ще се случи ще се появи и хормон, наречен грелин, “хормон на глада”.

И знаете ли какво прави този хормон? Той ни кара да се чувстваме гладни. Струва си да го имате предвид.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.