Защо сънуваме, че падаме?

· 09.10.2015
Феноменът "сънна парализа" е едно от обясненията

Сигурно ви е познато чувството да сънувате, че падате? Знаете ли обаче, че тези сънища обикновено са свързани със стрес?

Твърди се, че до 95% от хората са имали сънища, в които падат и внезапно се събуждат от страх.

Защо сънуваме, че падаме?

Възможни обяснения

sun padane

Както вече казахме, подобни сънища са доста често срещано явление – падате в бездна, земята под краката ви изчезва или политате надолу от ръба на скала и изпитвате ужасяващо чувство на страх от предстоящия сблъсък. Пулсът ви се ускорява и се будите разтреперани. Понякога дори мислите, че някак сте паднали от леглото, а в някои случаи наистина сте на земята. Какви са причините за това явление?

1. Случва се по време на първите фази на сън

sun nachalna faza

Ако си спомняте тези сънища, ще си дадете сметка, че те се появяват в първите няколко минути, след като заспите. В лабораторията за сънища в болница в Мадрид са проучили това явление и са стигнали до заключението, че то възниква в резултат на малко несъответствие между вестибуларния апарат (намира се в ушите) и двигателната система.
Тялото все още не се е приспособило към легналото положение, което ни принуждава да се събудим с чувството, че падаме. Затова и много хора действително падат от леглото.

2. Стресът също е важен фактор

mozuk

Сега се опитайте да си спомните емоционалното си състояние, когато сте имали такъв сън. Сънищата, в които падаме, са свързани с моментите на стрес, когато подлагаме съзнанието си на силно напрежение. Отделя се кортизол, който ускорява основните функции и мозъчните вълни добиват максимална активност. Когато си легнем обаче, телата ни се отпускат, а умът остава активен, и то много повече от нормалното.
Тогава възниква още един дисбалансхиперфункция на мозъка в спокойно, отпуснато тяло. Това води до усещане за падане, което се пренася в съня, стряска ви и се будите.

3. Феноменът „сънна парализа“

sun paraliz

Какво представлява сънната парализа? Осъзнаваме, че сънуваме кошмар, но не можем да се събудим. Усещането е много ярко и силно, понякога дори ужасяващо, защото всичко изглежда много реално. Когато сънуваме, че падаме, това е неприятно преживяване, което ни кара да искаме да се събудим, преди да се ударим в земята.

Като заключение можем да кажем, че основната причина за сънищата, в които падаме, е стресът. Мозъкът е превъзбуден, което води до дисбаланс между тялото и ума по време на началните фази на съня. Мозъкът реагира на този дисбаланс чрез създаване на тревожен сън.

Съществува и теория, че сънищата, свързани с падане, са древен инстинкт, наследен от нашите ранни предци – хоминидите. Те са спяли по дърветата и чрез тези сънища се будели, за да не паднат.