Защо сънуваме, че падаме?

Понякога дори мислите, че някак сте паднали от леглото, а в някои случаи наистина сте на земята. Какви са причините за това явление?
Защо сънуваме, че падаме?
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 08 август, 2023

Сигурно на всички ни се е случвало да сънуваме, че падаме? Знаете ли обаче, че тези сънища обикновено са свързани със стрес?

Твърди се, че до 95% от хората са имали сънища, в които падат и внезапно се събуждат от страх.

Защо сънуваме, че падаме?

Възможни обяснения

Сигурно на всички ни се е случвало да сънуваме, че падаме?

Както вече казахме, подобни сънища са доста често срещано явление – падате в бездна, земята под краката ви изчезва или политате надолу от ръба на скала и изпитвате ужасяващо чувство на страх от предстоящия сблъсък. Пулсът ви се ускорява и се будите разтреперани. Понякога дори мислите, че някак сте паднали от леглото, а в някои случаи наистина сте на земята. Какви са причините за това явление?

1. Случва се по време на първите фази на сън

Случва се по време на първите фази на сън

Ако си спомняте тези сънища, ще си дадете сметка, че те се появяват в първите няколко минути, след като заспите. В лабораторията за сънища в болница в Мадрид са проучили това явление и са стигнали до заключението, че то възниква в резултат на малко несъответствие между вестибуларния апарат (намира се в ушите) и двигателната система.
Тялото все още не се е приспособило към легналото положение, което ни принуждава да се събудим с чувството, че падаме. Затова и много хора действително падат от леглото.

2. Стресът също е важен фактор

Стресът също е важен фактор ако сънуваме, че падаме.

Сега се опитайте да си спомните емоционалното си състояние, когато сте имали такъв сън. Сънищата, в които падаме, са свързани с моментите на стрес, когато подлагаме съзнанието си на силно напрежение. Отделя се кортизол, който ускорява основните функции и мозъчните вълни добиват максимална активност. Когато си легнем обаче, телата ни се отпускат, а умът остава активен, и то много повече от нормалното.
Тогава възниква още един дисбаланс – хиперфункция на мозъка в спокойно, отпуснато тяло. Това води до усещане за падане, което се пренася в съня, стряска ви и се будите.

3. Феноменът “сънна парализа” когато сънуваме кошмар

Основната причина за сънищата, в които падаме, е стресът.

Какво представлява сънната парализа? Осъзнаваме, че сънуваме кошмар, но не можем да се събудим. Усещането е много ярко и силно, понякога дори ужасяващо, защото всичко изглежда много реално. Когато сънуваме, че падаме, това е неприятно преживяване, което ни кара да искаме да се събудим, преди да се ударим в земята.

Като заключение можем да кажем, че основната причина за сънищата, в които падаме, е стресът. Мозъкът е превъзбуден, което води до дисбаланс между тялото и ума по време на началните фази на съня. Мозъкът реагира на този дисбаланс чрез създаване на тревожен сън.

Съществува и теория, че сънищата, свързани с падане, са древен инстинкт, наследен от нашите ранни предци – хоминидите. Те са спяли по дърветата и чрез тези сънища се будели, за да не паднат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Freud, S. (1979). 4 La interpretación de los sueños. Sigmund Freud Obras Completas. https://doi.org/10.1046/j.1460-9568.2002.02000.x
  • Tirapu-Ustárroz, J. (2012). Neuropsicología de los sueños. Revista de Neurologia.
  • Brailowsky, S. (1998). Las sustancias de los sueños: neuropsicofarmacología. La ciencia para todos.
  • Gómez Milán, E. (2008). El sueño. Vasa.
  • Cuellar NG, Whisenant D, Stanton MP. Hypnic Jerks A Scoping Literature Review. Sleep Medicine Clinics. 2015.
  • Sathe H, Karia S, Desousa A, Shah N. Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. Journal of Neurosciences in Rural Practice. 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.