Защо сънуваме, че падаме?

Понякога дори мислите, че някак сте паднали от леглото, а в някои случаи наистина сте на земята. Какви са причините за това явление?
Защо сънуваме, че падаме?

Последна актуализация: 11 януари, 2019

Сигурно на всички ни се е случвало да сънуваме, че падаме? Знаете ли обаче, че тези сънища обикновено са свързани със стрес?

Твърди се, че до 95% от хората са имали сънища, в които падат и внезапно се събуждат от страх.

Защо сънуваме, че падаме?

Възможни обяснения

Сигурно на всички ни се е случвало да сънуваме, че падаме?

страхнякак

1. Случва се по време на първите фази на сън

Случва се по време на първите фази на сън

Ако си спомняте тези сънища, ще си дадете сметка, че те се появяват в първите няколко минути, след като заспите.вестибуларния

2. Стресът също е важен фактор

Стресът също е важен фактор ако сънуваме, че падаме.

емоционалното си състояниеСънищата, в които падаме, са свързани с моментите на стрес, когато подлагаме съзнанието си на силно напрежение. Отделя се кортизол, който ускорява основните функции и мозъчните вълни добиват максимална активност. Когато си легнем обаче, телата ни се отпускат, а умът остава активен, и то много повече от нормалното.
дисбалансхиперфункциясънястряска ви

3. Феноменът “сънна парализа” когато сънуваме кошмар

Основната причина за сънищата, в които падаме, е стресът.

Какво представлява сънната парализа? Осъзнаваме, че сънуваме кошмар, но не можем да се събудим.

Като заключение можем да кажем, че основната причина за сънищата, в които падаме, е стресът. Мозъкът е превъзбуден, което води до дисбаланс между тялото и ума по време на началните фази на съня. Мозъкът реагира на този дисбаланс чрез създаване на тревожен сън.

Съществува и теория, че сънищата, свързани с падане, са древен инстинкт, наследен от нашите ранни предци – хоминидите. Те са спяли по дърветата и чрез тези сънища се будели, за да не паднат.

Може да ви заинтересува ...
Какво да правите, ако се събудите през нощта
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Какво да правите, ако се събудите през нощта

Можем да се сблъскаме с безсънието във всеки един момент. Понякога можем да се събудим през нощта и да не успеем да заспим отново.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Freud, S. (1979). 4 La interpretación de los sueños. Sigmund Freud Obras Completas. https://doi.org/10.1046/j.1460-9568.2002.02000.x
  • Tirapu-Ustárroz, J. (2012). Neuropsicología de los sueños. Revista de Neurologia.
  • Brailowsky, S. (1998). Las sustancias de los sueños: neuropsicofarmacología. La ciencia para todos.
  • Gómez Milán, E. (2008). El sueño. Vasa.
  • Cuellar NG, Whisenant D, Stanton MP. Hypnic Jerks A Scoping Literature Review. Sleep Medicine Clinics. 2015.
  • Sathe H, Karia S, Desousa A, Shah N. Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. Journal of Neurosciences in Rural Practice. 2015.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.