10 ключови симптоми на фибромиалгията, за които да внимавате

Ако имате изострена чувствителност към температура или преминавате често през състояния на депресия може би страдате от това заболяване
10 ключови симптоми на фибромиалгията, за които да внимавате

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са най-важните и отличителни симптоми на фибромиалгията?

Фибромиалгията е заболяване, което се характеризира с увеличаване на реакцията на тялото към болка в мускулите и ставите. Научете повече за болестта от онлайн списанието Медицински дайджест.

Обикновено това се съпровожда от епизоди на умора, както и проблеми с храносмилането, продължаващи главоболия и усещане за мравучкане в крайниците.

Точната причина за появата на това заболяване не е открита. Здравните експерти често я свързват с генетични фактори, заседнал начин на живот и някои други болести.

От само себе си се разбира, че всеки случай е различен. Въпреки това можем да кажем, че пациентите, страдащи от фибромиалгия, проявяват тенденция към увеличаване на честотата на възпаления в тялото си. Това от своя страна води до редица други реакции.

Един от най-големите проблеми, когато става въпрос за диагностициране на фибромиалгията, е че е лесно да се бърка с други често срещани заболявания. Ако не се лекува навреме, това може да има сериозни последици. Затова е важно да разберете как се проявява това заболяване и кои са основните симптоми на фибромиалгията.

Нека да ги разгледаме в следващите редове.

1. Скованост

Усещането за скованост е сред основните симптоми на фибромиалгията.

Един от проблемите, които хората, засегнати от това заболяване, най-често изпитват е скованост в тялото. Това е особено силно изразено в първите часове след ставане сутрин.

Това е усещане, сходно с това, от което страдат пациентите диагностицирани с артрит, тъй като също може да попречи на движението.

2. Затруднения при концентрирането

главоболие и трудна концентрация - едни от често срещаните симптоми на фибромиалгията

Този симптом е известен като “фибронеблин” или “мозъчна мъгла”. За съжаление, той създава сериозни проблеми за концентрацията и паметта за засегнатите.

Страдащият не е в състояние напълно да се съсредоточи върху дейността си. В допълнение, той или тя понякога изпитва загуба на краткотрайна памет.

3. Чувство на изтощение

Хроничната умора или физическото и психическото изтощение са друг често срещан симптом сред хората болни от това коварно заболяване.

Усещането за тежест в цялото тяло, добавено към интензивния умствен стрес, пречи на страдащите да извършват нормалните си ежедневни дейности. Това създава усещане за умора дори при прости неща като събуждане или извършване на леки физически или интелектуални задачи.

4. Болка в цялото тяло – един от основните симптоми на фибромиалгията

болка в гърба - един от важните симптоми на фибромиалгията

Пациентите, диагностицирани с фибромиалгия обикновено изпитват чувство на лека или интензивна болка в целия организъм.

Тези болки могат да започнат с ниска интензивност и да се проявяват периодично. Те обаче често стават интензивни, остри и пулсиращи.

Такива болки засягат връзките, мускулите и сухожилията. За съжаление този тип болка обикновено не реагира бързо или лесно на ефекта на болкоуспокояващите лекарства без рецепта.

5. Непълноценен сън

Поради някои от физическите и умствени симптоми, описани по-горе, хората с това заболяване много често изпитват затруднения и проблеми със съня.

Невротрансмитерите в мозъка се променят от това състояние. По този начин, тъй като те стават по-малко ефикасни при стимулиране на мозъка, почивката е засегната негативно.

Да не споменаваме факта, че телесният дискомфорт, причинен от болката може да се влоши от някои пози на спане. Това от своя страна, причинява прекъсвания в съня.

Препоръчваме ви да прочетете и: Ефикасни средства против безсъние

6. Безчувственост и изтръпване

Силното усещане за безчувственост в крайниците, както и досадното чувство на изтръпване могат да бъдат ясен знак за ранните стадии на фибромиалгията.

Страдащите често съобщават, че кожата им е сякаш “пробита”, особено в ръцете и краката. Усещането понякога трае само няколко минути. Въпреки това, в някои случаи може да продължи дълго време.

Тези симптоми обикновено се засилват през нощта или ако болният стои в същата поза дълго време.

7. Храносмилателни проблеми

Нарушеното храносмилане е сред важните симптоми на фибромиалгията.

Нарушеният баланс във възпалителните процеси, причинен от фибромиалгията може да възникне ръка за ръка с храносмилателните симптоми, подобни на тези, причинени от синдрома на раздразнените черва.

По същия начин, повечето пациенти изпитват повтарящи се болки в корема, както и задържане на газове и гастроезофагеален рефлукс.

8. Чувствителност към околната среда

Често хората засегнати от това заболяване съобщават за по-изострена чувствителност и алергични реакции към фактори на околната среда като шум и замърсяване.

Страдащият може да изпита симптоми, подобни на тези при мигрена. По този начин тялото може да реагира отрицателно на излишната светлина, силните шумове или химикалите, съдържащи се в някои продукти.

9. Чувствителност към температурата

усещане за студ и симптоми на фибромиалгията

Поради продължителните промени, които тялото претърпява заради дисбаланса във възпалителните процеси, пациентите с фибромиалгия трудно регулират телесната си температура.

Този симптом понякога е толкова интензивен, че пречи на страдащите да постигнат адекватна почивка. Това се дължи на прекомерните усещания за топлина или студ, които изпитват, когато се опитват да спят.

Нещо повече, внезапните промени в температурата на околната среда обикновено имат по-силно въздействие върху болните от фибромиалгия. В края на краищата, те са много по-чувствителни към такива промени, отколкото здравият човек би бил.

10. Депресия

Едно много важно нещо, за което се говори, когато се обсъжда фибромиалгията, са епизодите на депресия, през които страдащите често преминават.

За съжаление, това е заболяване, което оказва значително въздействие върху качеството на живот. Това често води до емоционални промени и чувства на дълбока тъга поради ограниченията, с които страдащият трябва да се научи да живее.

Както видяхме, разбирането за развитието на фибромиалгията не е просто. Всеки, който преминава през него се нуждае от силна подкрепа и помощ от лекари и психиатри, както и от тази на семейството и приятелите си.

Необходимо е да се вземат под внимание всички потенциални симптоми на фибромиалгията, така че в случай на подозрение болните да бъдат диагностицирани навреме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.