10 ключови симптома на фибромиалгията, за които да внимавате

· 04.01.2018
Ако имате изострена чувствителност към температура или преминавате често през състояния на депресия могат да бъдат някои от признаците

Фибромиалгията е синдром, който се характеризира с увеличаване на реакцията на тялото към болка в мускулите и ставите.

Обикновено това се съпровожда от епизоди на умора, както и проблеми с храносмилането, продължаващи главоболия и усещане за мравучкане в крайниците.

Точната причина не е открита. Здравните експерти често я свързват с генетични фактори, заседнал начин на живот и няколко други болести.

От само себе си се разбира, че всеки случай е малко различен. Въпреки това можем да кажем, че пациентите, страдащи от фибромиалгия, проявяват тенденция към увеличаване на нивата на възпаление в тялото си. Това от своя страна води до редица други реакции.

Един от най-големите проблеми, когато става въпрос за диагностициране на фибромиалгията, е че е лесно да се бърка с други общи състояния. Ако обаче не се лекува рано, това може да има сериозни последици. По този начин е важно да разберете как това заболяване се проявява и за какви признаци да се грижите, ако подозирате, че се развива.

Нека да ги разгледаме.

1. Скованост

усещане за скованост като симптом на фибромиалгията

Един от проблеми, които хората, засегнати от това заболяване, най-често изпитват е скованост в тялото. Това е особено силно в първите часове след ставане сутрин.

Това е усещане, сходно с това, от което страдат пациентите диагностицирани с артрит, тъй като това също може да попречи на движението.

2. Затруднения при концентрирането

фибромиалгията предизвиква сериозни проблеми в концентрацията и паметта

Този симптом е известен като „фибронеблин“ или „мозъчна мъгла“. За съжаление, той създава сериозни проблеми за концентрацията и паметта за засегнатите.

Страдащият не е в състояние напълно да се съсредоточи върху дейността си. В допълнение, той или тя понякога изпитва загуба на краткотрайна памет.

3. Чувство на изтощение

Хроничната умора или физическото и психическото изтощение са друг често срещан симптом сред тези, които са свикнали с този синдром.

Усещането за тежест в цялото тяло, добавено към интензивния умствен стрес, пречи на страдащите извършват както обикновено нормалните ежедневни дейности. Това създава усещане за умора дори при прости неща като събуждане или извършване на леки физически или интелектуални задачи.

4. Болка в цялото тяло

болка в гърба като симптом на фибромиалгията

Пациентите, диагностицирани с фибромиалгия обикновено изпитват чувство на лека или интензивна болка в целия организъм.

Тези болки могат да започнат с ниска интензивност и да се проявяват периодично. Те обаче са склонни да стават интензивни, остри и пулсиращи.

Такива болки засягат връзките, мускулите и сухожилията. За съжаление те обикновено не реагират бързо или лесно на ефектите от болкоуспокояващите лекарства без рецепта.

5. Лошо качество на съня

Поради някои от физическите и умствени симптоми, описани по-горе, хората с това състояние много често изпитват затруднения при постигането на добро качество на съня.

Невротрансмитерите в мозъка се променят от това състояние. По този начин, тъй като те стават по-малко ефикасни при стимулиране на мозъка, почивката е засегната негативно.

Да не споменаваме факта, че телесният дискомфорт, причинен от болката може да се влоши от някои пози на спане. Това от своя страна, причинява прекъсвания в съня.

6. Безчувственост и изтръпване

Силното усещане за безчувственост в крайниците, както и досадното чувство на изтръпване могат да бъдат ясен знак за ранните стадии на фибромиалгията.

Страдащите често съобщават, че кожата им е сякаш „пробита“, особено в ръцете и краката. Усещането понякога трае само няколко минути. Въпреки това, в някои случаи може да продължи дълго време.

Тези симптоми обикновено се увеличават през нощта или ако пациентът стои в същата поза дълго време.

7. Храносмилателни проблеми

Нарушени баланс във възпалителните процеси, причинен от фибромиалгията

Нарушеният баланс във възпалителните процеси, причинен от фибромиалгията може да възникне ръка за ръка с храносмилателните симптоми, подобни на тези, причинени от синдрома на раздразнените черва.

По същия начин, повечето пациенти също изпитват повтарящи се болки в корема, както и задържане на газ и гастроезофагеален рефлукс.

8. Чувствителност към околната среда

Често хората засегнати от това заболяване съобщават за по-изострена чувствителност и алергични реакции към фактори на околната среда като шум и замърсяване.

Страдащият може да изпита симптоми, подобни на тези при мигрена. По този начин тялото може да реагира отрицателно на излишната светлина, силните шумове или химикалите, съдържащи се в някои продукти.

9. Чувствителност към температурата

усещане за студ при фибромиалгията

Поради продължителните промени, които тялото претърпява заради дисбаланса във възпалителните процеси, пациентите с фибромиалгия трудно регулират телесната си температура.

Този симптом понякога е толкова интензивен, че пречи на страдащите да постигнат адекватна почивка. Това се дължи на прекомерните усещания за топлина или студ, които изпитват, когато се опитват да спят.

Нещо повече, внезапните промени в температурата на околната среда обикновено имат по-силно въздействие върху болните от фибромиалгия. В края на краищата, те са много по-чувствителни към такива промени, отколкото здравият човек би бил.

10. Депресия

Едно много важно нещо, за което се говори, когато се обсъжда фибромиалгията, са епизодите на депресия, през които страдащите често преминават.

За съжаление, това е състояние, което оказва значително въздействие върху качеството на живот. Това често води до емоционални промени и чувства на дълбока тъга поради ограниченията, с които страдащият ще трябва да се научи да живее.

Както видяхме, разбирането за развитието на фибромиалгията не е просто. Всеки, който преминава през него, ще се нуждае от силна подкрепа от медицински и психологически специалисти, както и от семейство и приятели.

Необходимо е да се вземат под внимание всички потенциални симптоми на фибромиалгията, така че в случай на подозрение страдащите да получат потвърдена диагноза или да се успокоят възможно най-скоро.