10 изненадващи факта за човешкото тяло

Формата, извивките и линиите на всеки език, подобно на пръстовите отпечатъци, са напълно уникални
10 изненадващи факта за човешкото тяло
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Целта на нашия блог е да предостави пространство за дискутиране на най-добрите начини за поддържане на здраве. Всеки ден ние ви показваме как да имате качествен начин на живот и ви предлагаме изпитани натурални домашни средства, които се грижат за здравето, красотата и баланса на емоционалния ви свят. Обичаме да ви помагаме със съвети и лесни трикове. Затова днес искаме да ви споделим няколко любопитни факти за човешкото тяло.

Тялото е една добре замислена машина, която до известна степен все още е мистерия. То е уникална и специална, без съмнение. Днес искаме да ви представим няколко любопитни тайни. Готови ли сте?

1. Храносмилането

тайни на човешкото тяло - стомахът може да побере в себе си до 2 л. вода

Средностатистически храната, която приемаме, се обработва от стомаха в рамките на 3 до 6 часа. Стомахът може да побере в себе си до 2 л. вода, поради това някои хора се нуждаят от повече време, за да усетят засищане. Може да се изненадате, когато узнаете, че храната може да се задържи в дебелото черво между 8 и 20 часа. Защо?

Тъй като при някои хора се наблюдава забавено преминаване на храната през червата. Така процесът на храносмилане, синтеза и извеждане на отходните вещества изисква повече време.

2. Колко дълго можете да оцелеете без храна и вода?

Може би сте си задавали този въпрос и преди. Кое е по-лошо? Без храна или без вода? Възможно ли е човекът да оцелее без тях и колко дълго време? Първо, трябва да знаете, че човешкото тяло е по-издръжливо на липса на храна, отколкото на липса на вода. Точно поради това често ви съветваме да се поддържате добре хидратирани. Дефицитът на вода в човешкото тяло води до сериозни последици.

Всъщност, тялото може да оцелее около 7 дни без никаква храна. Периодът се определя от здравословното състояние на конкретния човек. Но без вода и други течности трудно ще оцелеете повече от 2-3 дни. Моментът, в който тялото се дехидратира, започват да се проявяват различни здравословни проблеми.

3. Мистерията на вашата кожа

Кожата е особена част от човешкото тяло. Знаете ли колко мъртва кожа се отделя от тялото ви през целия ви живот. Повече от 13,5 кг.! Но не приемайте този факт като отвращаващ. Всъщност, той е показател за добро здраве, тъй като постоянно обновяващата се кожа и регенерирането на клетките водят до отличен и младолик външен вид.

4. Защо пръстите ви “гъбясват”, когато постоите дълго време във вода?

Това е класически въпрос, който децата винаги задават. Когато прекарвате дълго време в банята, ваната или басейна, започвате да забелязвате как кожата ви “гъбясва” – както по ръцете, така и по пръстите на краката. Този феномен се дължи на нашите предшественици.

“Гъбясването” на пръстите е позволявало на ранните заселници на Земята да поддържат малки семена и растения във влажна среда. По този начин се е подобрявало тяхното прихващане.

Ако искате да пробвате тази древна практика, направете следното. Напълнете ваната с вода. Пробвайте с още негъбясали пръсти да хванете стъклено топче, което сте пуснали предварително на дъното на ваната. След това пробвайте с вече гъбясали пръсти. Разбира се, че във вторият случай, че ще ви е по-лесно! Едно време тази способност е била ключова.

5. Странни факти за езика ви

тайни на човешкото тяло - вкусовите рецептори на езика са много повече в детството

Езикът е уникален за всеки човек. Няма два еднакви. Средностатистически езикът е дълъг 10 см., но формата, извивките и линиите му са напълно уникални, подобно на пръстовите отпечатъци.

Искате ли да научите нещо странно? Когато се раждаме, ние разполагаме с над 1 000 000 вкусови “пъпчици”. За съжаление, след време губим голяма част от тях. Така вкусовете, които улавяме в ранното си детство, биват загубени завинаги.

6. Езикът на бебетата

Знаете ли, че бебетата се раждат с около 300 кости? Това е доста голямо число! След време някои от тези кости се съединяват и като възрастен човек вече разполагаме със само 206 кости.

Още един любопитен факт за бебетата: нещо, което ги успокоява, независимо каква е ситуацията, е биенето на сърцето. По време на престоя в утробата на своята майка това е звукът, който постоянно е с тях. През всички 9 месеца! Затова, ако забележите, че детето ви не може да заспи, поставете го върху гърдите си и позволете на сърдечния ви ритъм да го успокои.

7. Растежът на косата

тайни на човешкото тяло - сънят помага за растежа на косата

Често посвещаваме повече време да говорим за това колко е важно да се наспиваме вечер. Именно по това време от денонощието лимфната система се детоксикира и се секретират хормоните на растежа. Последното е много важно особено за децата.

Както се досещате, ако вече сте възрастен човек, наспиването няма да ви дари с още 1-2 сантиметра на височина. То обаче е ключово по отношение на растежа на косата: между 2-3 милиметра седмично.

8. Произвеждате около 3 гр. антитела всеки ден

Още един изключително любопитен въпрос за човешкото тяло! Вашата имунна система е способна да произвежда около 3 гр. антитела всеки ден, за да ви защитава от микроорганизмите, вирусите и бактериите. Ако това не беше така, щяхте да сте болни през цялото време.

9. Изчервявате ли се често?

тайни на човешкото тяло - изчервяването води до изчервяване и на стомаха

Ако сте от хората, които редовно и лесно се изчервяват или получават леко зачервяване на бузите, трябва да знаете, че в такива моменти стомахът ви реагира по подобен начин – той става розов. Не забравяйте старата мъдрост, че “стомахът е вашият втори мозък” и емоциите, които изпитваме, често се отразяват върху него.

10. Пъпът ви е източник на бактерии!

Знаехте ли, че пъпчето на корема ви е истинско свърталище на бактерии? Опитайте се да запомните това и да не забравяте да го почиствате редовно – особено ако се задават топлите дни от годината, когато излагането на корема на показ ще разкрие и пъпа ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.