10 храни за щастлив дълъг живот
Откакто свят светува, хората търсят начини да са вечно млади, да имат дълъг живот и да забавят процеса на стареене.
Действително технологиите много са напреднали – разработени са какви ли не процедури, които помагат да изглеждате млади. Но това не е достатъчно, ако не сте в добро здраве и нямате достатъчно енергия, за да живеете пълноценно.
За щастие, съществуват определени храни, които удължават жизнения цикъл. Четете по-долу, за да разберете кои са те!
Най-ефективният начин да останете млади и да се радвате на дълъг живот, е чрез добри хранителни навици в комбинация с физически упражнения.
Трябва да сте в добро здраве, ако искате да сте тук по-дълго и да имате необходимата сила и издръжливост за пълноценен живот, независимо от възрастта ви.
В тази статия, ще ви кажем кои са 10-те най-добрите храни, които удължават продължителността на живота, и разбира се, предоставят огромни ползи на организма ви.
Млечни продукти и риба
Рибата съдържа омега-3 и омега-5 мастни киселини в големи количества.
В нея има витамин D и калций, които могат да предотвратят остеопорозата. Това заболяване засяга най-вече хора на възраст над 30 години, защото е свързано със загуба на костна маса, което причинява фрактури и наранявания.
Бяло месо за дълъг живот
Пуешкото месо, пилето и рибата съдържат 25% по-малко калории от червеното месо. Тези храни са безкрайно полезни за намаляване на мазнините.
Високото им съдържание на цинк и желязо засилва действието на червените кръвни клетки. Също така е доказано, че тяхната консумация помага много за укрепване и защита на нервната система.
Горски плодове
Горските плодове съдържат антиоксидантни свойства, които предотвратяват инфекции на пикочните пътища.
Те също така притежават витамин С и флавоноиди, които предпазват тялото и предотвратяват сърдечните заболявания.
Авокадо
Високото му съдържание на витамини помага за предотвратяване на много болести, които се развиват в зряла възраст.
Благодарение на това, консумацията на авокадо увеличава вероятността да живеете по-дълго и укрепва жизнеността на тялото, за да бъдете в по-добро здраве.
Авокадото съдържат витамини А, В1, В2, В3, В6, D и калий, които помагат за контрол на кръвното налягане и сърдечния ритъм и спомагат за предотвратяването на инфаркт и други сърдечни заболявания.
Броколи за дълъг живот
Това е един от зеленчуците, които са най-ефективни в борбата с болестите.
То съдържа витамини А и С, които усилват и укрепват имунната система. Неговите свойства и консумация биха ви помогнали за превенцията на рак и сърдечно-съдови заболявания.
Той също така е добър при детоксикация и помага да пречистите организма си.
Риган
Специализирани проучвания показват, че риганът съдържа активна съставка, която предотвратява възпаления на ставите и тъканите.
Той също така предпазва от костна дегенерация и подпомага опорно-двигателния апарат.
Препоръчваме: 2 диети при болки в ставите и костите
Чесън
Чесънът съдържа два основни елемента, измежду много други, които работят в полза на вашето здраве: алицин и диалил дисулфид.
Яденето на скилидка чесън на ден, за предпочитане сурова, предпазва тялото ви от рак и сърдечни заболявания.
Консумирането на чесън в продължение на поне 1 седмица намалява риска от рак на дебелото черво. Освен това, тази храна предлага много ползи за детоксикация на организма и за борба против много заболявания.
Орехи и сушени плодове
Орехите и сушените плодове са едни от най-препоръчваните храни, ако за вас е важно да се грижите за здравето си.
Те са богати на минерали като калий, магнезий, цинк и селен и ви правят много здрави, като предоставят редица ползи на тялото ви.
Проучване показа, че яденето на 5 орехи 5 дни в седмицата подобрява функционирането на сърцето и предпазва от болести като Алцхаймер, депресия и множествена склероза.
Мед за дълъг живот
Тази храна е една от най-известните и консумирани храни в света.
Основната причина за това се корени в двете му най-полезни свойства, а именно ползите за кожата и за косата. Използвайте мед като алтернатива на захарта и подсладител.
Той помага за укрепване на сърдечните функции и здравето на костите, бори се и с кръвните инфекции. Гарантира дълголетие при дамите, защото подмладява женската полова система.
Пшеничен зародиш
Пшеничният зародиш е чудесен източник на витамин Е, витамин B комплекс и желязо.
Неговата консумация е силно препоръчителна от специалистите.
Доказано е, че той предотвратява атеросклероза. Според медицинските изследвания, ако ядете тази храна всеки ден, в комбинация с добра диета и упражнения, можете да добавите до 5 години към живота си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ağagündüz, D., Şahin, T. Ö., Yılmaz, B., Ekenci, K. D., Duyar Özer, Ş., & Capasso, R. (2022). Cruciferous Vegetables and Their Bioactive Metabolites: from Prevention to Novel Therapies of Colorectal Cancer. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2022, 1534083. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9017484/
- Ali, M. Y., Sina, A. A., Khandker, S. S., Neesa, L., Tanvir, E. M., Kabir, A., Khalil, M. I., & Gan, S. H. (2020). Nutritional Composition and Bioactive Compounds in Tomatoes and Their Impact on Human Health and Disease: A Review. Foods (Basel, Switzerland), 10(1), 45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7823427/
- Aune, D., Keum, N., Giovannucci, E. et al. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Med 14, 207 (2016). https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-016-0730-3#citeas
- Bakre, A. T., Chen, A., Tao, X., Hou, J., Yao, Y., Nevill, A., Tang, J. J., Rohrmann, S., Ni, J., Hu, Z., Copeland, J., & Chen, R. (2022). Impact of fish consumption on all-cause mortality in older people with and without dementia: a community-based cohort study. European Journal of Nutrition, 61(7), 3785–3794. https://doi.org/10.1007/s00394-022-02887-y
- Benisi-Kohansal, S., Saneei, P., Salehi-Marzijarani, M., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2016). Whole-grain intake and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Advances in Nutrition (Bethesda, Md.), 7(6), 1052–1065. https://doi.org/10.3945/an.115.011635
- Carbajal Azcona, Á. (2012). La “dieta mediterránea” como ejemplo de dieta prudente y saludable. Importancia de los alimentos de origen vegetal y de sus componentes bioactivos. https://docta.ucm.es/handle/20.500.14352/45932
- Chaudhary, P., Sharma, A., Singh, B., & Nagpal, A. K. (2018). Bioactivities of phytochemicals present in tomato. Journal of food science and technology, 55(8), 2833–2849. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6045986/
- Connolly, E. L., Sim, M., Travica, N., Marx, W., Beasy, G., Lynch, G. S., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., Hodgson, J. M., & Blekkenhorst, L. C. (2021). Glucosinolates From Cruciferous Vegetables and Their Potential Role in Chronic Disease: Investigating the Preclinical and Clinical Evidence. Frontiers in pharmacology, 12, 767975. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8575925/
- Divya, Bj & Bukke, Suman & Kumar, L & Venkataswamy, M. & Beeram, Eswari & K, Thyagaraju. (2017). The role of allium sativum (Garlic) in various diseases and its health benefits: a comprehensive review. Journal of Advanced Research. 5. 2320-5407. https://www.journalijar.com/article/19509/the-role-of-allium-sativum-(garlic)-in-various-diseases-and-its-health-benefits:-a-comprehensive-review/
- Fadnes, L. T., Økland, J. M., Haaland, Ø. A., & Johansson, K. A. (2022). Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS medicine, 19(2), e1003889. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824353/
- Godman, H. (2022). Harvard study: High olive oil consumption associated with longevity. Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/harvard-study-high-olive-oil-consumption-associated-with-longevity
- Imran, M., Ghorat, F., Ul-Haq, I., Ur-Rehman, H., Aslam, F., Heydari, M., Shariati, M. A., Okuskhanova, E., Yessimbekov, Z., Thiruvengadam, M., Hashempur, M. H., & Rebezov, M. (2020). Lycopene as a Natural Antioxidant Used to Prevent Human Health Disorders. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(8), 706. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7464847/
- Mori, N., Shimazu, T., Charvat, H., Mutoh, M., Sawada, N., Iwasaki, M., Yamaji, T., Inoue, M., Goto, A., Takachi, R., Ishihara, J., Noda, M., Iso, H., Tsugane, S., & JPHC Study Group (2019). Cruciferous vegetable intake and mortality in middle-aged adults: A prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 38(2), 631–643. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29739681/
- Ros, E., & Hu, F. B. (2013). Consumption of plant seeds and cardiovascular health: epidemiological and clinical trial evidence. Circulation, 128(5), 553–565. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3745769/
- Sotos-Prieto, M., Bhupathiraju, S. N., Mattei, J., Fung, T. T., Li, Y., Pan, A., Willett, W. C., Rimm, E. B., & Hu, F. B. (2017). Association of Changes in Diet Quality with Total and Cause-Specific Mortality. The New England journal of medicine, 377(2), 143–153. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5589446/
- Thorisdottir, B., Arnesen, E. K., Bärebring, L., Dierkes, J., Lamberg-Allardt, C., Ramel, A., Nwaru, B. I., Söderlund, F., & Åkesson, A. (2023). Legume consumption in adults and risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Food & nutrition research, 67 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37288088/
- Wang, D. D., Li, Y., Bhupathiraju, S. N., Rosner, B. A., Sun, Q., Giovannucci, E. L., Rimm, E. B., Manson, J. E., Willett, W. C., Stampfer, M. J., & Hu, F. B. (2021). Fruit and Vegetable Intake and Mortality: Results From 2 Prospective Cohort Studies of US Men and Women and a Meta-Analysis of 26 Cohort Studies. Circulation, 143(17), 1642–1654. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33641343/
- Zargarzadeh, N., Mousavi, S. M., Santos, H. O., Aune, D., Hasani-Ranjbar, S., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2023). Legume Consumption and Risk of All-Cause and Cause-Specific Mortality: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 14(1), 64–76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10103007/