10 знаменитости, които може да имат Аспергер

Гениите със синдрома на Аспергер са повтаряща се тема във филми и сериали. Съществуват ли те в реалния живот? Нека да разгледаме тези случаи.
10 знаменитости, които може да имат Аспергер
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 27 март, 2023

Филмите и телевизията са допринесли за социалния имидж на хора, които са гении, защото живеят със синдрома на Аспергер. Изглежда има примери от реалния живот за това, но трябва да внимаваме с изявленията.

Геният няма едно-единствено определение. Това е способността, която някои хора имат, за да постигнат факти, които нямат прецедент в човечеството. Следователно имаме гении в спорта, в науките, в изкуствата и в изпълнението на ежедневните дейности.

Синдромът на Аспергер е нарушение на развитието. Включва се в разстройствата от аутистичния спектър (ASD) и се характеризира с изразена трудност в социалните взаимоотношения, както и с повтаряне на модели от обсесивен тип.

Има ли известни гении със синдрома на Аспергер? Да, и сега ще ги разгледаме. Но има и други личности, за които се подозира, че имат диагнозата, въпреки че няма потвърждение за това.

Знаменитости, които може да имат синдром на Аспергер

Диагнозата синдром на Аспергер трябва да се постави внимателно и чрез оценка от мултидисциплинарен екип, който включва психиатър, логопед, генетик, ерготерапевт и невролог. Изпълнявайки критериите и според това, което тези знаменитости съобщават в изявленията си, ще се сблъскаме с конкретни случаи на разстройството.

1. Карл Сейгън

Известният учен (на заглавната снимка), който доближи космоса до населението, докато съветваше НАСА за експедиции, беше диагностициран с разстройство от аутистичния спектър. След това, когато класификацията се промени, той започна да се идентифицира с Аспергер.

Много пациентски организации повдигат случая на Сейгън. Той е ясна демонстрация, че невроразнообразието е необходимо на света за напредъка на човечеството.

2. Сюзън Бойл – има ли Аспергер

Гласът на Сюзън Бойл е признат и буди възхищение у мнозина. Когато стана известна след изявите си по телевизията, певицата трябваше да се справи с агресия, свързана с предполагаемото й ниско интелектуално ниво и физическия й вид.

През 2009 г. тя покори журито на Britain’s got talent, но чак през 2013 г. потвърди диагнозата си. В изявления пред пресата тя изясни, че винаги е смятала, че носи неврологично увреждане от раждането си, докато специалистите по психично здраве не й помогнаха да дешифрира трудностите си в социалните отношения.

Музикална интелигентност
Сферата на музиката има своя собствена интелигентност и не може да се отрече, че има гении в тази област.

3. Дан Айкройд

В първоначалната филмова сага „Ловци на духове“ участваше този актьор, който вече беше известен в англоговорящата среда с участието си в Saturday night live. Според собствените му думи манията му по темите за призраци му е помогнала да създаде образа във филмите, които го правят световна звезда.

Чрез анализа на поведението му, психиатър го диагностицира с Аспергер. Разнообразните тикове, които носи, също изиграха основна роля за потвърждението й.

4. Антъни Хопкинс – дали страда от Аспергер

Британският актьор, безспорна звезда на киното от последните петдесет години, разкри, че е отнело много време, преди да бъде диагностициран с Аспергер. Едва през 2017 г. той открито го коментира.

Струва си да се уточни, че това не означава проблем с кариерата му. Хопкинс играе запомнящи се роли, със забележителни артистични способности и дори получава съответните награди за дарбите си.

5. Върнън Смит

Може би по-малко известен от останалите на публиката, но гений в своята област на познание. Смит е удостоен с Нобелова награда за своите подходи към приложението на експерименталното инженерство в икономиката.

В някои интервюта той спомена възможността разстройството му да е свързано с начина, по който вижда света. И всъщност тази визия стои зад неговите нови хипотези за анализ на реалната икономика.

Гении, които биха могли да имат синдром на Аспергер, въпреки че няма потвърждение

Както казахме в началото, популярната култура е склонна да приписва определени характеристики на гениите. Ето защо има известни личности и изключителни хора, които може би са страдали от разстройство от аутистичния спектър. В този списък обаче говорим повече за предположения, без потвърждение.

6. Лионел Меси

Някои биографии за звездата на ПСЖ и световен шампион с националния отбор на Аржентина се осмелиха да постулират, че Меси има синдром на Аспергер. Истината е, че няма надеждни елементи в подкрепа на диагнозата.

Тръгнаха слухове за бележка от лекари от детството на звездата. Този доклад предполага известна степен на аутизъм. Във всеки случай истинността на този документ не може да бъде проверена.

7. Тим Бъртън

Невероятните светове, които режисьорът е способен да създаде, са доказателство за неговия гений. Преди време бившата му съпруга Хелена Бонам Картър заяви, че Бъртън може да има Аспергер.

Всъщност това беше просто оценка на неговата мания за работата, която поема. Той никога не потвърди това изказване.

8. Исак Нютон

Разбира се, Нютон не е получил диагноза за нещо, което е било некласифицирано по негово време. Въпреки това, Фицджералд, психиатър с опит в аутизма, твърди, че физикът е имал ясни черти на разстройството.

Няма как да се стигне до заключение. Това е хипотеза, която не може да се потвърди само с писания и разкази за вече починал човек. Все пак има съмнение по темата.

Исак Нютон може да е имал Аспергер.
Синдромът на Аспергер на Нютон е предположение и нищо повече, извлечено от разкази за живота му.

9. Бил Гейтс

Предприемачът и милиардерът има псевдоним, който може да изглежда странен: Лидерът на Аспергер. Някои казват, че бизнес успехът му се дължи на практиките му на изолация и обсебеност от проблемите, които разглежда. Това му позволява да остане една крачка напред и да се съсредоточи върху конкретни цели.

В действителност Гейтс не е диагностициран със синдрома. Той е заявявал няколко пъти, че може да има определени симптоми, но нищо повече.

10. Анди Уорхол

Повтарящите се произведения и стилът на неговото изкуство изглежда показват, че в творенията на Анди има модели на Аспергер. Безспорен и неизбежен, когато говорим за поп арт, този гений промени начина на свързване на популярното с артистичния свят.

Има ли наистина гении, които са такива заради синдрома на Аспергер?

Не е правило, че синдромът на Аспергер е генератор на гении. Нито пък ще бъде обратното: не всички гении трябва да имат разстройство от аутистичния спектър, за да бъдат гении.

Според проучвания хората с Аспергер имат по-добри резултати на тестове за интелигентност в сравнение с останалите пациенти с ASD. Освен това, в сравнение с общата популация, са получени данни , показващи по-добра флуидна интелигентност, особено когато става въпрос за високо функциониращ аутизъм.

Флуидният интелект е находчивият начин за адаптиране към промяната.

По-специално, вербалната интелигентност също изглежда по-добра при хората с Аспергер. Въпреки това, тази способност не влияе положително на техните социални взаимоотношения. Всъщност трудностите при свързването с другите ги поставят в ситуация на дискриминация и стигматизация.

Много интересна книга в това отношение е „Щрихът на гениалността: обнадеждаващо ръководство за родителство на дете с Аспергер“. Авторът е баща, който чува диагнозата на сина си и търси хуманни начини да му помогне. В този процес той открива точно това, което изразява заглавието на неговата творба: той трябва да търси това докосване на гениалност в детето си, за да подобри състоянието му.

И накрая, аудиовизуалната култура ще продължи да използва герои, които при очевидно психологическо затруднение изразяват гениалност. Да си припомним Rain Man, The accountant или The big bang theory. Но не можем да се преструваме, че тези измислени истории са реалност.

Зад синдрома на Аспергер не стоят гении или негениални хора, а невроразнообразни хора, които можем да приобщим и да им помогнем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chen, F., Planche, P., & Lemonnier, E. (2010). Superior nonverbal intelligence in children with high-functioning autism or Asperger’s syndrome. Research in Autism Spectrum Disorders4(3), 457-460.
  • Hayashi, M., Kato, M., Igarashi, K., & Kashima, H. (2008). Superior fluid intelligence in children with Asperger’s disorder. Brain and cognition66(3), 306-310.
  • Ignesius, N. C. (2022). The Genius Painter and Other Stories: A Children Picture Book About Stigma of Autistic Children. Kata Kita: Journal of Language, Literature, and Teaching10(3), 416-426.
  • Motlani, V., Motlani, G., & Thool, A. (2022). Asperger Syndrome (AS): A Review Article. Cureus14(11).
  • Nass, R., & Gutman, R. (1997). Boys with Asperger’s disorder, exceptional verbal intelligence, tics, and clumsiness. Developmental Medicine & Child Neurology39(10), 691-695.
  • Soulières, I., Dawson, M., Gernsbacher, M. A., & Mottron, L. (2011). The level and nature of autistic intelligence II: what about Asperger syndrome?. PloS one6(9), e25372.
  • Stamford, L. (2019). A Touch of Genius: A Hopeful Guide to Parenting a Child with Asperger’s. Archway Publishing.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.