Седем съвета с помощ за децата с аутизъм по време на кризата с коронавируса

Промяната на рутината и фактори като социалната изолация оказват негативно влияние върху една особено уязвима група: децата с аутизъм. Трябва да разберем нуждите им и да им осигурим подкрепа. Тези съвети могат да ви помогнат!
Седем съвета с помощ за децата с аутизъм по време на кризата с коронавируса

Последна актуализация: 11 юни, 2020

Те са изгубили обичайния ритъм на ежедневието си. Откъснати са от „нормалното“, от насоките, които са следвали всеки ден, които са им осигурявали сигурност, смисъл, спокойствие и дори радост. Подкрепата на децата с аутизъм по време на кризата с коронавируса е друг приоритет, който не трябва да пренебрегваме. Днес много семейства са изправени пред сериозни проблеми в тази това ситуация.

Ако никога не сте се сблъсквали лице в лице с живота на родител или дори на учител, работещ с хора с аутизъм, не бихте могли да разберете какво означава за тях промяна като тази по време на пандемията.

Ясно е, че всички сме под ударите на новите обстоятелства. Всички се забравили за плановете, задачите и дори работата си. Но едва ли се замисляме за разочарованието на децата, тинейджърите и възрастните с разстройства от аутистичния спектър (ASD).

Някои от тях упорито ще повтарят едни и същи движения и ще се държат по един и същи начин. Други могат да проявят агресия. По-голямата част от тези хора ще запазят мълчание и дори ще плачат. Ако преди са общували ограничено, сега няма да правят и това. Те ще се чувстват изгубени в новото ежедневие с привички, които не разбират.

Затова е важно обществото да бъде по-чувствително към тази група и да й осигурява помощ  и ресурси.

Как да занимавате децата с аутизъм по време на пандемията?

Седем стратегии с помощ за децата с аутизъм по време на кризата с коронавируса

В Испания например министерството на здравеопазването позволи на хората с аутизъм да излизат навън придружавани от член на семейството. Те могат да правят това като спазват съответните мерки за безопасност и с документ, удостоверяващ увреждането им.

Тези ежедневни разходки са глътка свеж въздух за тях и нещо, което трябва да бъде спазвано. За съжаление и с известна доза изненада трябва да кажем, че много хора викат след тези болни от балконите си, когато ги видят навън.

Това „отстъпване“ от правилата е неизбежна необходимост за тези деца и юноши. Не трябва да забравяме, че тази група в момента не получава обичайната си терапевтична помощ и че нуждите им не се задоволяват по същия начин.

Много хора с разстройства на аутистичния спектър срещат сериозни проблеми с адаптирането към новата ситуация. Ситуацията е толкова сериозна, че дори на моменти може да застраши семействата на тези болни.

Емоциите и разочарованието се трупат като бомба със закъснител и могат да се превърнат в проблемно поведение. Тези болни могат да проявят агресия или да се самонаранят. Въпреки че повечето изпадат в разрушително поведение с повтарящи се действия, те развиват и ехолалия – повтаряне на едни и същи фрази отново и отново.

За да помогнете на децата с аутизъм по време на кризата с коронавируса трябва да имате предвид редица стратегии. Ето няколко такива примера.

  1. Пояснете дневния им режим с рисунки и карти

Децата и юношите с ASD трябва да се адаптират към нов дневен режим. За да могат да го разберат, можете да използвате рисунки, с които да им разясните какво ще правят във всеки един момент.

Трябва да им дадете ясни, простички и позитивни указания от момента, в който се събудят. Можете да направите визуален график и да го поставите върху стената, за да го виждат постоянно и за да го запомнят.

  1. Обличайте ги все едно ще ходят на училище

Един от начините да запазите “обичайното” е като позволите на детето да се облича все едно, че ще ходи на училище. Избягвайте стоенето по пижама цял ден. Освен това е важно да спазват същия режим на писане на домашните работи.

  1. Отделете време за специалните интереси на детето

Повечето деца, независимо дали са аутистични или невротипични, често имат специфични интереси, които невинаги са свързани с предметите в училище.

Много обичат да рисуването, животните, музиката, космоса и филмите. Трябва да бъдете креативни в измислянето на игри или проекти, които ще задържат вниманието им върху този специфичен интерес.

  1. Семпли и мотивиращи ежедневни упражнения

Един от съветите с помощ за децата с аутизъм по време на кризата с коронавируса е да насърчавате физическата им активност. Вярно е, че тези момчета и момичета са са нарушена двигателна координация, но трябва да се движат и и да бъдат активни.

Можете да намерите забавни танци в.

  1. Емоционални карти, за да знаете как се чувстват децата с аутизъм

Друг изключително ценене помощник в тази ситуация са “емоционалните карти”. Става въпрос за рисуването на различни лица, като емотикони, показващи чувства като тъга, гняв, щастие, скука и т.н.

През деня хората със смущения в аутистичния спектър могат да изпитват чувства и усещането, че не могат да общуват. Специалистите препоръчват да им се осигурят средства, за да могат да показват на членовете на семейството си какво чувстват.

  1. Намалете достъпа до снимки и информация за пандемията

Доколкото е възможно тези деца не трябва да бъдат излагани на информацията за пандемията. Изберете гледането на филми или прекарвайте време в игри.

Децата с ASD са много чувствителни, а цялата тази информация може да засили страховете и стреса. Мисълта, че възрастните хора в семейството – баба или дядо – могат да починат или че мама или татко могат да се разболеят, може наистина да се загнезди в ума им и да ги разстрои. Затова постоянно контролирайте какво гледат.

Обръщайте внимание на специалните интереси на децата с аутизъм по време на пандемията.
  1. Дистанционна подкрепа

За да помогнете на децата с аутизъм по време на кризата с коронавируса, не трябва да оставяте семействата им сами. Те трябва да получават подкрепа, макар и от дистанция, независимо дали от психиатър чрез видео разговори или с терапевт, който да посещава дома и да придружава деца по време на разходките навън.

Добре е семействата да поддържат връзка с други семейства в същото положение. Мрежата за помощ и подкрепа между родителите с деца с ASD винаги помага. Така се обменят идеи, родителите взаимно се насърчават и дават кураж и споделят емоциите, проблемите, въпросите и надеждите си.

Нека обърнем внимание на казаното. Нека бъдем по-чувствителни към тези деца и тинейджъри и да изградим мостове, чрез които да им помогнем.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.