Приятните дейности: Ключът към добрите отношения

Въпреки че има модел на ключови елементи за постигането му, сексуалната психология и психологията на връзките предлага поведенческа техника за постигане на щастие във връзката ви: приятните дейности. Те са ключът към добрите отношения.
Приятните дейности: Ключът към добрите отношения

Последна актуализация: 28 януари, 2022

Много хора се чудят кои са съставките за истинска и трайна любовна отвара. Какъв е ключът към добрите отношения? Как можете да накарате връзката да работи в дългосрочен план? Истината е, че няма вълшебни съставки, които винаги да осигуряват задоволителна връзка, но участието в приятните дейности заедно представлява важна част от тях.

Въпреки това, че очевидно всички хора са различни, сексуалната психология и психологията на отношенията установяват определени мерки, които можете да предприемете, за да постигнете щастие във вашата връзка. Такава мярка са приятните дейности и тяхното въздействие върху партньорите. По-долу ще обясним подробно.

Когато проблемите засягат двойката

Сексуалните проблеми, стресът, децата, помирението на семейството, работата и парите, наред с други конфликти, могат да окажат влияние върху здравето на отношенията. По отделно или комбинация, те могат да окажат въздействие върху партньорското взаимодействие по много начини.

Например, любимият може да се ядоса, да се отдръпне емоционално, да ви отхвърлят или да намалят комуникацията с вас, наред с други неща. Все пак нещо, което винаги има тенденция да се случва, е, че и двамата партньори спират да правят нещата помежду си, които преди са правили.

Когато вече не правят забавни и приятни дейности заедно, проблемът се влошава. Това потискане е не само следствие от по-голям проблем, но и ядрото на друг конфликт.

Това се дължи на факта, че се извършва потискане на усилващите се елементи и за двамата партньори. Вече не правят нещата заедно, вече не споделят дейностите, които някога са обичали да правят, не водят разговори или вече не ходят в любимия си ресторант.

Мъж и жена, щастливо влюбени.

Има много причини за проблеми в отношенията. В резултат на това и двамата можете да загубите комуникативните си умения или желанието да прекарвате време заедно.

Ключът към добрите отношения и афинитет

Поощряването и милостта са стимули, които правят някои модели на поведение по-склонни да се появят. Например, ако някой от партньорите получи целувка всеки път, когато приготвя нещо вкусно, вероятно ще се стреми да готви нещо още по-вкусно следващия път.

В този случай подсилващият елемент би бил целувката, тъй като подтиква поведението на другия да се промени и да прави нещо по-често. Когато спрете да правите нещата като двойка, има по-малка възможност и двамата партньори да използват такива техники.

Ако не извършвате приятни дейности заедно, няма възможност да използвате тази техника и следователно тези добри отношения ще са много по-малко вероятни. Следователно както от сексуална гледна точка, така и от психологията на връзките, правенето на приятни дейности е ефективно решение, което води до добри резултати.

Двойките обикновено се събират поради афинитет. Следователно е обичайно да има приятни дейности, които можете да правите заедно, които да служат като основа за щастие и за двама ви.

Целта на това е да използвате повторно техниките, които сте спрели да ползвате. Фактът, че вече не ги използвате, не означава, че са остарели. Те не спират да работят. Вместо това повечето хора просто са склонни да забравят за тях.

Поведенчески или емоционални решения?

Когато мислите за проблемите в брака или отношенията, обикновено не смятате, че решението е поведенческо, а по-скоро емоционално и когнитивно. Всъщност в терапията е нормално да се използват и двете.

Разбира се, важно е да се обърне внимание на въпроси като двойни стандарти, вярвания за близките отношения и нереалистични и ирационални очаквания и признания. Жизненоважно е да се говори за тези аспекти, за да се постигне брачно приспособяване, комуникационни модели или да се подобри секса.

Приятните дейности обаче са част от поредица от полезни поведенчески стратегии. В допълнение, резултатите, получени от поведенческите техники, със сигурност могат да мотивират двойката, показвайки и на двамата партньори, че всички взаимоотношения работят, ако поведението е модифицирано, и да продължат да работят за постигане на добри отношения.

Как да запазим добрите отношения

В допълнение към правенето на приятни дейности заедно, можете да използвате и други поведенчески стратегии, които могат да ви позволят да постигнете ефективна и трайна промяна във връзката.

Приятни дейности за добри отношения

Когато отношенията се влошат, вероятно двамата партньори няма да искат да правят нещата заедно. Това е основният проблем с приятните занимания. Затова е полезно да започнете бавно. Ако една двойка не излиза повече от осем месеца, може би едноседмичното пътуване до Панама не е добра идея.

Въпреки това малките занимания, които са удобни за единия или двамата партньори, може да са добра идея. Например разходките с кучетата, приготвянето на обяд или закупуването на хляб заедно са прости дейности. Които могат да изградят подкрепата и добрите чувства един към друг.

С напредването на заздравяването на връзката на двойката единият или дори двамата партньори могат да предложат да вечерят заедно в любимия си ресторант. Или да ходят на кино, или да купонясват заедно.

Обикновено щастието, което се наблюдава след този видове дейности влияе на вероятността те да извършват такива дейности отново и отново. Много двойки, които отиват на семейна терапия поради влошаване на отношенията, започват да извършват приятни дейности автоматично. След като първо са правили само обичайното и задължителното заедно. Те са тези, които поемат инициативата да отидат да купят хляб за вечеря заедно, без терапевтът да им каже.

Последното е само един пример за факта, че поведенческите техники са полезни в началото на терапията за двойки: първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите подкрепа и разбиране.

Любов. Прегръдка.

Нещо толкова просто като да сготвите като двойка или да пазарувате заедно може да бъде полезно за насърчаване на добрите отношения.

Техника за специални дни за добри отношения

Друг начин за установяване на добри отношения без конкретна дейност е използването на техниката на специалните дни. Това е полезно, ако двойката не желае да прави нищо заедно или няма достатъчно време. В специални дни и двамата партньори са помолени да отделят един делничен ден за укрепване на връзката с партньора си. Те не могат да избират едни и същи дни и двамата партньори трябва да знаят кои дни са „специални дни“.

Въпреки че в началото може да има колебание, тъй като партньорите могат да го смятат за неестествено или принудено, истината е, че обикновено това кара двойките да се чувстват добре. Получаването на подкрепа от коментари, разговори или действия често кара хората да се чувстват доволни.

Когато давате подкрепа, обикновено получавате подкрепа в замяна и това е идея, която двамата партньори трябва да имат предвид. Обикновено и двамата партньори решават да дават подкрепа, защото това ги кара да се чувстват добре, когато я получат. Въпреки че тази техника не позволява разрешаване на конфликти, тя увеличава удовлетворението.

Приятните дейности: Ключът към добрите отношения

Друга поведенческа техника, която можете да използвате в допълнение към приятните дейности, е наблюдението на положителните неща. Въпреки че има положителни неща, неща, които някога сте обичали, когато връзката се влоши, партньорите са склонни да спрат да виждат тези положителни аспекти.

Съсредоточаването в позитивното също е начин да се увеличи подкрепата чрез комуникация по аспекти, които харесвате в партньора си. От физически, психологически или ежедневни аспекти, като например да кажете на партньора си, че сте се насладили на ястието, което е приготвил, е важно да си казвате положителни неща всеки ден. В идеалния случай трябва да общувате в продължение на десет или петнадесет минути всеки ден на поне три различни теми.

Както може би сте виждали, няма конкретен ключ за щастието във връзката. Всички взаимоотношения обаче могат да работят, ако и двамата партньори решат да направят някои поведенчески и когнитивни промени. Тези промени вървят ръка за ръка. С други думи, поведенческите техники могат да причинят когнитивни промени и обратно. Ето защо е важно да познавате и двете и да знаете как да ги прилагате, за да постигнете добри отношения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.