Значението на ставите и как да се грижим за тях

Изключително важно е да се грижите за ставите си, преди да са започнали да ви създават проблеми. По този начин можете да предотвратите появата на усложнения, които биха се отразили на цялостното ви здравословно състояние.
Значението на ставите и как да се грижим за тях
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли какво е значението на ставите?

Ставите ви позволяват да се движите под различен ъгъл. Освен това осигуряват механична поддръжка на костната ни структура. В човешкото тяло има 205 кости, които са свързани с поне една друга кост.  Тази връзка се осъществява чрез ставите, които правят физиологичните ни движения плавни и гъвкави.

В зависимост от разположението им в тялото, те осигуряват стабилност и движение.

Значението на ставите: как функционират те?

За да разберете по-добре значението на ставите, ще ви разкажем за функционирането им и ще разделим ставите според степента им на подвижност.

С намалена подвижност или неподвижни
Значението на ставите за цялостното ни здравословно състояние е огромно.

Ставите, които не се движат, са най-здрави и стабилни. Те позволяват здравото свързване между костите, което ги прави неподвижни или съвсем леко подвижни.

Например ставите разположени в черепа са свързани чрез влакнеста тъкан, която възпрепятства движението на съседните кости. По този начин защитават мозъка.

С намалена подвижност

Съединителната, влакнеста тъкан позволява свързването на костите, в този случай, с намалена подвижност.

Основната функция на този вид стави е да поддържат теглото на тялото, за да му осигурят опора и стабилност.

  • Например тибията и фибулата са кости с ограничено пространство помежду си. Това осигурява стабилност на тялото, когато сме изправени.
  • Ставите на гръбначния стълб позволяват извършването на ограничени движения, тъй като когато работят заедно осигуряват на тялото ни необходимата му гъвкавост за заемането на различни пози.

С висока подвижност
Хрущялите и сухожилията също отговарят за добрата ни подвижност.

Тези стави не свързват директно костите една за друга. Върху повърхността на ставата има специална течност, която позволява високото им ниво на подвижност.

  • Ставите с висока подвижност не са толкова стабилни. 
  • По-голямата част от тях се намират в крайниците на тялото (горната част на ръцете, краката, ръцете и ходилата) или в апендикуларния скелет. Функцията им прави възможно развитието на мускулите около костите.

Сухожилия

Сухожилието е структура образувана от влакнести тъкани, чиято роля е да свързват и закрепват костите чрез ставите.

Сухожилията свързват съседните кости чрез ставите. Това позволява  неограничено движение в различни естествени анатомични посоки. Същевременно те ограничават аномалиите, което ви предпазва от нараняване.

Хрущяли
Значението на ставите за тялото и грижата за тях

Хрущялите правят костите подвижни. Те поемат ударите и така предпазват костите от контакт една с друга.

Хрущялът обвива капсулата на ставата, укрепена от сухожилията. Те (хрущялите и сухожилията) работят заедно, за да свържат костите със ставите.

За да можем да ви разкажем как да се погрижите за ставите си трябва първо да разберете важността им за човешкото тяло,

Без тях няма да можем да се движим и човешкото тяло не би било гъвкаво. Хрущялите и сухожилията се намират в тясна връзка със ставите.

Износването на ставите

Дейностите, натоварващи ставите, ги карат да работят постоянно и в следствие на това се стига да износване на хрущялите и сухожилията.

Хрущялите страдат най-често от износване. Те се увреждат, стават все по-тънки, а това води до появата на болка, породена от триенето на костите.

Понякога дори може да се стигне до загуба на подвижността на ставата.

Няма причина да чакате появата на тази болка, за да започнете да се грижите за здравето на ставите и то ежедневно.

Можете да предотвратите увреждането им като започнете да водите по-здравословен начин на живот. Следенето на теглото и балансираното хранене със сигурност ще ви помогнат за целта.

Ако наистина искате да възстановите структурата на ставите си, трябва да приемате определени хранителни добавки.

Хранителни добавки с грижа за здравето на ставите

Глюкозамин
Глюкозаминът е сред основните вещества, които трябва да приемате за здрави стави.

Една от най-добрите хранителни добавки за лечение на ставите е глюкозаминът. Организмът ни произвежда това вещество по естествен начин. То може да бъде открито около ставите, където укрепва хрущялите.

С напредването на възрастта, нивото на глюкозамин в тялото ни намалява, което води до постепенното увреждане на ставите. Ето защо е важно да си набавяте това вещество под формата на хранителна добавка.

  • Ракообразните, като раци и омари, са богати на това вещество.
  • Можете да приемате глюкозамин и под формата на добавка, продавана в магазините за натурални продукти.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 причини за болка в ставите

Хондроитин

Хондроитин сулфатът е изграден от верига от захари, спомагащи изграждането и възстановяването на хрущялите. 

Най-често хондроитинът се извлича от животински хрущяли.

МСМ

МСМ, метилсулфонилметан, е естествен източник на сяра, играеща важна роля за укрепването на ставната тъкан и поддържането й в оптимално състояние.

Доброто здраве на ставите е изключително важно за цялостното ни физическо състояние. Включете тези добавки в менюто си и се радвайте на по-добър живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Harrison-Muñoz S, Rojas-Briones V, Irarrázaval S. Is glucosamine effective for osteoarthritis? Medwave. 2017 Mar 15;17(Suppl1):e6867.
  • Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016 Oct;33(5):693-705.
  • Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.