Защо се появяват подутите вкусови рецептори?

Подутите вкусови рецептори могат да се дължат на различни причини, от травми до натрупването на токсини. Често причиняват болка и променят вкуса на храната.
Защо се появяват подутите вкусови рецептори?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Написано и проверено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Последна актуализация: 03 март, 2023

Вкусовите рецептори са сензорни рецептори, разположени на езика, които, когато са изложени на определени видове храна, могат да се подуят. В тази статия ще обясним защо можем да получим подути вкусови рецептори.

Всеки вкусов рецептор се състои от рецепторни клетки, които изпращат нервни сигнали към мозъка. Благодарение на тях можем да правим разлика между сладко, солено, кисело, горчиво и умами, японска дума, която означава „вкусно“.

Когато папилите са възпалени, те стават по-малки, белезникави и често болят при най-малкото докосване. Ако все още не знаете какво може да причини дразнене на вкусовите рецептори, прочетете тази статия.

Подути вкусови рецептори

Това състояние е известно още като лингвален папилит и води до появата на малки червеникави или белезникави подутини по повърхността на езика. В зависимост от местоположението, засегнатите папили ще бъдат различни, тъй като различните видове (бокаловидни, гъбични, нишковидни и листни) са разпределени по много специфичен начин.

1. Подути вкусови рецептори – хиперстимулация

По-често се появява след прием на пикантни или солени храни. Хиперстимулацията се дължи на факта, че веществата, открити в тези видове храни, действат като дразнители на вкусовите рецептори. Поглъщането на малко студена течност или сладолед може да помогне за противодействие на възпалението.

2. Токсини по езика

Честото излагане на езика на токсини като алкохол или тютюнев дим причинява дразнене и възпаление на папилите. Токсините карат клетките, които изграждат тези структури, да задържат мазнини и течности.

Освен това остатъците от тези токсини остават върху езика. Това белезникаво покритие обикновено се вижда сутрин. Това е просто начинът на тялото да ги изхвърли. За да го предотвратите, просто трябва да се въздържате от алкохол и цигари.

3. Подути вкусови рецептори – стрес

Стресирана жена.
Емоционалните фактори могат да имат пряко въздействие върху физическото здраве, какъвто е случаят със стреса и оралните патологии.

Както добре знаем, стресът може да повлияе негативно на много от функциите на тялото. Вкусовите рецептори не са изключение.

Емоционалният стрес често води до хормонални нарушения. На свой ред тези проблеми в крайна сметка засягат тялото по различни начини. Една от тях са малки язви в устата (афти). Друга възможна последица е възпаление на вкусовите рецептори поради дисфункция на имунната система.

Това може да накара езика и други части на тялото да абсорбират голямо количество бактерии. Всичко това може или да причини подуване на вкусовите рецептори, или да отнеме много повече време, за да изчезнат.

В допълнение към практикуването на техники за релаксация би било препоръчително да се консултирате с психолог.

4. Травма

Травмата на езика обикновено се дължи на случайни ухапвания или наранявания по време на стоматологични процедури. В резултат на това папилите са склонни да се подуят незабавно. При тези условия те са склонни да болят дълго време.

Този тип травма променя тъканта на езика. Както знаем, този орган е набор от мускули и може да бъде наранен, както всеки друг мускул.

В случай на подути вкусови рецептори би било препоръчително да нанесете глицерин върху засегнатата област. Ако нараняването е сериозно или болката продължава, трябва незабавно да отидете на лекар. Специалистът ще определи курса на действие.

5. Подути вкусови рецептори – орална кандидоза

Бял език.
Развитието на орална кандидоза е много по-често при имунокомпрометирани лица.

Оралната кандидоза, както и други гъбични инфекции на езика, са други чести причини за възпаление на вкусовите рецептори. В тези случаи трябва да се потърси лекар възможно най-скоро. Той ще реши дали да лекува тази инфекция или не.

6. Изгаряния

Изгарянията на езика са често срещан вид инцидент. Например, те се появяват, когато изпием чаша много горещо кафе или когато ядем много гореща храна.

По-сериозните изгаряния могат да увредят вкусовите рецептори и, като цяло, да променят тяхната функция. Обикновено отнема повече време, за да се излекуват, отколкото предполагаме, така че е изключително важно да следвате инструкциите на лекаря и да бъдете внимателни у дома.

Когато това се случи с вас, не забравяйте да пиете малко студена течност. Това просто действие ще намали усещането за болка и ще предотврати разпространението на изгарянето. Ниската температура на поетата течност ще помогне на нервните влакна на папилите да се възстановят по-бързо. По този начин все още ще можете да се насладите на вкуса на храната, която обичате.

7. Имуносупресия

Всяко състояние на имуносупресия прави инфекциозните и възпалителни процеси по-чести, включително кожни петна по езика. Например, такъв е случаят с пациентите с ХИВ/СПИН, тези с неконтролиран захарен диабет, възрастните хора или много малки деца, реципиентите на трансплантация и хората, които хронично консумират стероиди по някаква причина.

Накратко, възпалението на вкусовите рецептори е честа и неприятна ситуация, но има решение. Ако се грижим за нея добре и следваме тези инструкции, скоро ще можем отново да се наслаждаваме на всички вкусове на храната и да се радваме на по-добро орално здраве като цяло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.