Защо не трябва да използвате повторно олио за пържене? Научете как да го рециклирате тук

Повторното използване на масло за пържене може да компрометира здравето ви в дългосрочен план. Вместо да го използвате повторно, научете как да го рециклирате, за да се погрижите за вашето здраве и за планетата.
Защо не трябва да използвате повторно олио за пържене? Научете как да го рециклирате тук
Diego Pereira

Написано и проверено от лекар Diego Pereira.

Последна актуализация: 30 юни, 2023

Използването на олио за пържене се практикува в милиони кухни по света и възниква въпросът дали е възможно повторното му използване безопасно. Някои хора смятат, че повторното използване на маслото е жизнеспособна практика, стига да се спазват определени указания, като филтрирането и правилното му съхранение.

От друга страна, съществуват опасения относно качеството на използваното масло, като например натрупването на вредни съединения и разграждането на хранителните вещества. В тази статия ще научите дали е възможно безопасно повторно използване на олио за пържене и някои начини, по които можете да го рециклирате.

Повторно използване на олио за пържене

Повторното използване на олио за пържене е обект на дебат и има различни мнения относно осъществимостта му. Преди да обмислите повторна употреба на масло, е важно да имате предвид няколко фактора.

Те включват първоначалното качество на олиото, вида на храната, която е била приготвена в него, и използвания метод на съхранение.

Всъщност, доклад, публикуван от Организацията на потребителите и потребителите (OCU) в Испания, обяснява някои насоки, които трябва да се следват, за да можете да използвате маслото до 25 пъти. Сред тях са: не оставяйте олиото да изстива, не оставяйте температурата да надвишава 180°C, използвайте фритюрник и пържете непрекъснато.

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези насоки са трудни за следване у дома за повечето потребители. Реалността е, че хората нямат специализирано оборудване или капацитет за прецизен контрол на температурата на готвене или за извършване на непрекъснат процес на пържене.

Освен това е важно да се има предвид, че всеки път, когато маслото се използва повторно, рискът от разграждане и натрупване на вредни съединения се увеличава. Дори ако горните препоръки се спазват, качеството и безопасността на маслото може да намалее с времето и многократната употреба.

Безопасно ли е за здравето повторното използване на олио за пържене?

Въпросът дали е безопасно да се използва повторно олио за пържене е от решаващо значение. Когато се обмисля използването му при готвене. Въпреки че има различни гледни точки по този въпрос, важно е да се разгледат причините зад позицията, че е нездравословно повторното използване на масло. Ето някои от тези причини.

Натрупване на вредни съединения

При всяка употреба маслото се излага на високи температури и настъпва химическо разграждане. Това разграждане може да доведе до образуването на токсични и вредни съединения, като акриламид, който според Националния институт по рака на САЩ увеличава риска от няколко вида рак.

Освен това, тъй като маслото се нагрява многократно, се произвеждат свободни радикали. Тези свободни радикали са способни да разграждат клетките на нашето тяло. Като по този начин влошават здравето ни и ни правят по-склонни да страдаме от болести.

Всичко това се случва при пържене при температури над 100 °C. Които лесно се достигат и надхвърлят, когато пържим нещо в домовете си.

Повишено съдържание на трансмазнини при повторно използване на олио за пържене

Нагряването и повторната употреба на хранителни мазнини и масла води до химични промени. Като образуването на трансмастни киселини (TFA ), които са свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Всъщност, проучване, публикувано в списание Food Chemistry, изследва ефекта от нагряване/пържене върху образуването на TFA в шест често срещани вида мазнини/масла в Индия. TFA се измерва преди и след нагряване/пържене при различни температури. Всички масла/мазнини показват увеличение на TFA, наситени мастни киселини и намаление на ненаситени мастни киселини.

Повишена абсорбция на токсични съединения

Когато повторно използваното масло се ползва при пържене на храна, то прониква по-нататък в новата храна, което води до увеличаване на съдържанието на мазнини в нея. В същото време в крайния продукт, който ще погълнем, се въвеждат токсични съединения, което увеличава възможността за проникването им в нашия организъм.

С всеки цикъл на повторна употреба както броят на токсичните съединения, така и способността им да проникнат в храната се увеличават, генерирайки по-голямо замърсяване в нашата храна.

Това са някои от причините, поради които не трябва да използвате повторно олио за пържене, особено ако пържите различни видове храни, които се нуждаят от различни температури на готвене.

Към това можем да добавим риска от страдание от алергична реакция или хранително отравяне. Когато сме изложени на храни, които са приготвени със същото масло. Което вече е било използвано за пържене на алергенни или чувствителни храни.

Когато пържите различни видове храни с различни температурни изисквания, препоръчително е да избирате прясно олио всеки път. За да осигурите правилно готвене и да избегнете натрупването на вредни съединения.

Как да рециклирате използваното олио за пържене

Вместо да изливате използваното масло в канала или да го изхвърляте в боклука, рециклирането предлага няколко начина да се възползвате от този ресурс. И да намалите отрицателното му въздействие върху околната среда. Използваното масло, може да бъде рециклирано и преобразувано в полезни продукти. Научете как да го рециклирате по-долу.

Приготвяне на сапун

Приготвянето на сапун от използвано масло включва смесване на чисто, филтрирано масло със сода каустик в подходящо съотношение. Този процес, наречен осапунване, превръща маслото в сапун чрез свързване на молекулите на мастната киселина с молекулите на содата каустик.

След като осапунването приключи, могат да се добавят допълнителни съставки. Като етерични масла, и сместа се излива във форми, за да се втвърди в продължение на няколко седмици. В края на процеса се получава натурален и екологично чист домашен сапун.

Изработка на декоративни свещи

Изработването на свещи от използвано масло е прост и креативен процес. За начало се създава спираловидна основа с тел, оставяйки възходящ участък за задържане на памучната нишка. Тази основа се поставя в центъра на избрания контейнер.

След това контейнерът се напълва с предварително филтрираното отработено масло, като се внимава да се покрие памучният фитил. По желание може да добавите няколко капки ароматно масло, за да придадете аромат на свещите. След като бъде завършен, резултатът е рециклирана свещ, готова за ползване.

Този процес предлага екологичен начин да се възползвате от използваното масло, намалявайки отпадъците и осигурявайки персонализирани и екологично чисти свещи.

Намаслете формите на вашите десерти

Формите, използвани за приготвяне на торти, бисквити и други заготовки във фурната, могат да се намажат с предварително филтрирано масло. За да може храната да излезе по-бързо и безпроблемно. За целта ще трябва само да филтрирате маслото и да го разнесете леко с кухненска четка върху формата и след това да изсипете сместа.

Изработка на маслена лампа

Можете да направите маслена лампа, като използвате топлоустойчив съд, фитил и маслото, използвано като гориво. Напълнете съда с маслото и потопете фитила в него. Запалете фитила и ще имате домашна лампа, която ще ви бъде полезна в извънредни ситуации или за декоративно осветление.

Трябва да подобрим навиците си на потребление

В свят, в който устойчивостта и опазването на околната среда са все по-важни, от съществено значение е да се замислим върху нашите потребителски навици. Включително начина, по който третираме използваното масло. Повторното използване и рециклиране на олио за пържене са практики, които ни приканват да преосмислим начина. По който боравим с този ресурс и въздействията, които създаваме върху околната среда.

Докато проучваме възможността за повторна употреба на олио за пържене, откриваме, че има фактори, които трябва да вземем предвид. И ограничения, които ни карат да се съмняваме дали е безопасно или подходящо за нашето здраве и околната среда. Докато някои експерти и проучвания предлагат насоки и препоръки за повторна употреба, важно е да сте наясно с ограниченията и свързаните с тях рискове.

От друга страна, рециклирането на отработено масло предлага креативни и екологични алтернативи, като производството на сапун и свещи. Тези форми на рециклиране не само ни позволяват да дадем втори живот на маслото, но също така насърчават намаляването на отпадъците и използването на по-естествени и устойчиви продукти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.