8 въпроса за правенето на ръчно изработени глицеринови сапуни

Глицериновите сапуни са добър естествен и здравословен вариант за грижа за кожата. Важно е да имате предвид някои съображения за правилното им приготвяне.
8 въпроса за правенето на ръчно изработени глицеринови сапуни

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 26 август, 2022

Производството на ръчно изработени глицеринови сапуни е дейност, която става все по-разпространена. Предполага се, че при него не се използват промишлени компоненти, а такива от естествен произход.

Все пак често има съмнения дали процедурите, използвани при приготвянето на глицеринови сапуни, са естествени, дали са подходящи за всички типове кожа, дали могат да се прилагат върху лицето и косата и др. Ето защо сме подготвили списък с най-често задаваните въпроси и техните отговори.

Отговорите на съмненията ви относно глицериновите ръчно изработени сапуни

Ако вече сте правили свой собствен глицеринов сапун у дома или ако тепърва започвате да се занимавате с темата, искаме да дадем отговори на най-често задаваните въпроси. Може би вече знаете, че започвате с твърда прозрачна основа, която се разтопява на водна баня, оцветява се, добавят се етерични масла и се поставят в избраните форми.

Въпреки че това е прост процес, има редица съображения, които трябва да имате предвид по време на самия процес на изработка.

1. Какъв цвят е най-добрата основа за направата на глицеринови сапуни?

Прозрачната и плътна основа е най-добрата. Най-много можете да изберете такава с кехлибарен тон.

Силните цветни основи имат добавени оцветители и дори да са модерни, най-добре е да изберете най-прозрачната. Опитайте се да разберете кои са компонентите на основата, за да сте сигурни, че купувате надеждна такава.

Готови глицеринови сапуни
Комерсиалните версии на глицериновите сапуни не винаги запазват естествения дух на занаята.

2. Ръчно изработените глицеринови сапуни – можете ли да добавите аромати?

Да, можете, но винаги такива, които са подходящи за кожата. Те са по-скъпи. Можете обаче да сте сигурни, че няма да ви навредят. Аромати, които имат други цели, като парфюмиране на стаи и такива за дифузери, не са подходящи за контакт с кожата.

От друга страна, чистите етерични масла не трябва да се нанасят директно върху дермата, защото могат да я раздразнят. За да ги използвате, трябва да ги разтворите в царевично или бадемово масло. 1 кубичен сантиметър (cc) етерично масло в 100 cc основно масло.

3. Може ли микровълновата да се използва за разтопяване на основата?

Да, но няколко секунди, за да не я прегреете. Препоръчва се затопляне не повече от 15 секунди.

Температурата на топене трябва да бъде между 55 °C и 58 °C. Над тази температура сапунът прегрява, изгаря и губи характерната си прозрачност.Нашето предложение е да го разтопите на водна баня.

4. Може ли сапунът да се използва като шампоан?

Да, все едно сте използвали твърд или сух шампоан. Първите няколко измивания ще премахнат от косата ви всички химикали, които съдържат конвенционалните шампоани, като сулфати и парабени. Тогава ще започнете да забелязвате положителната разлика във външния вид и здравето на косата ви.

5. Ръчно изработените глицеринови сапуни – добри ли са като почистващи препарати за лице?

Да, така са, стига да използвате качествен твърд сапун. Може би сте забелязали, че измиването на лицето ви с готовите сапуни оставя кожата ви суха и стегната. Това е така, защото съдържат плътни мазнини, мастила и синтетични аромати.

На теория, като използвате етерични масла, натурални мастила и добра основа, можете да нанесете този сапун върху лицето си без никакви проблеми. Но винаги е най-добре първо да го тествате върху малка част от кожата си.

6. Ръчно изработените глицеринови сапуни съдържат ли сода каустик?

Всички те съдържат в по-голяма или по-малка степен процент сода каустик. Това е необходимо за тяхното производство.

Когато маслата се смесят със сода каустик, настъпва осапуняване. В тази стъпка мастните киселини трябва да се смесят със содата каустик, за да станае сапун. Въпреки това, ако основата е добре направена, в крайния продукт не трябва да остава следа от компонента.

7. Колко влияе влагата на сапуна?

Важно е да контролирате нивата на влага, ако правите свой собствен сапун. Например, увийте останалата част от неизползваната основа в пластмасова обвивка, за да не се дехидратира.

Също така е добра идея да покриете контейнера за сапун, докато топите сапуна. Накрая увийте готовия продукт в найлоново фолио.

Не забравяйте, че глицеринът привлича влагата и ако сапунът се остави непокрит, могат да се образуват капчици влага, които няма да придадат добър външен вид на готовия продукт.

8. Какви други видове ръчно изработени сапуни има?

В допълнение към сапуните на базата на глицерин, на пазара има и други видове сапуни, които са много успешни. Сред тях можем да споменем сапуна от овесени ядки, който предава всички хранителни вещества на тази храна на кожата ви. От друга страна имаме сапун от алое вера, чиито безкрайни свойства ще оставят кожата ви в отлично състояние.

Сапун с овесени ядки
Сапуните с овесени ядки са алтернатива на глицериновите сапуни за грижа за кожата.

Здравословна алтернатива с производството на ръчно изработени глицеринови сапуни

Надяваме се, че сме отговорили на всички притеснения, които може да имате относно производството и използването на ръчно изработени глицеринови сапуни. Смятаме, че е добра идея да ги приготвите у дома, като използвате висококачествени материали и естествени съставки. Това е начин да поддържате кожата си здрава и без досег с вредни химикали.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Flores Vilca, J. L. (2014). Producción de jabones en frío para uso industrial a partir de residuos orgánicos.
  • Klimaty, G. P. O. Copos de Soda Causitc un 99% de la fábrica con una alta calidad.
  • Kuntom, A., Kifli, H., & Flingoh, O. (1998). Jabón de glicerina a base de palma. Revista Palmas19(2), 71-73.
  • Vasquez Saavedra, O. (1949). Proyecto planta de glicerina: Ampliación de una planta de jabón.
  • Abud, L. (2004). El libro de jabones. Editorial Albatros.
  • Cedillo Diaz, A. G. (1978). Proceso de recuperación de glicerina a partir de sublejias de jabón(Bachelor’s thesis, San Pedro Garza García: UDEM).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.