Защо Милениълите изглеждат по-млади, отколкото са?

Някои казват, че милениълите изглеждат по-млади отколкото са всъщност. В тази статия ще се спрем подробно на темата.
Защо Милениълите изглеждат по-млади, отколкото са?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 17 юни, 2024

Вирусният характер на съдържанието в социалните мрежи породи редица митове за поколения като милениълите, за които се твърди, че изглеждат много по-млади, отколкото са в действителност. Дори тези предположения са станали широко разпространени поради опита на някои хора, които принадлежат към тази група и са разпространили историите си публично.

Но вярно ли е това, какво стои зад тези твърдения? В тази статия ще се поговорим за това поколение, което отбеляза крайъгълен камък в историята на човечеството, и ще прегледаме какво е вярно в твърдението, че милениълите изглеждат много по-млади.

Кои са “милениълите”?

Според някои автори милениълите са поколението, родени между 1980 и 2000 година. Един от фактите, които са белязали най-много тази група от населението, е настъпването на цифровата ера и нейните постоянни еволюции. Това е нещо, което предишните поколения не са имали. И което е отстъпило място на много значителни промени, които биха имали отношение дори към външния им вид.

Тъй като милениълите са израснали в контекст, в който информацията е била на ниво, невиждано досега и че тяхното обучение е включвало голяма умствена откритост, тази група е консолидирана като най-голямата работна сила в света. Наред с други неща, защото тези, които принадлежат към това поколение, са склонни да имат високо владеене на различни предмети и имат невероятна възможност да учат бързо това, което им е непознато. Те знаят как и къде да го намерят в облака

Дори, поради жаждата за нови знания, тези хора са склонни да сменят работата си много често. Това беше потвърдено от проучване, проведено от консултантската фирма Gallup, което установи, че „60% от милениълите казват, че са отворени за различна възможност за работа“. Възможно ли е това да е свързано с факта, че някои изглеждат по-млади, отколкото са?

5 причини, поради които милениълите изглеждат по-млади, отколкото са в действителност

Първо, трябва да се каже, че най-възрастните милениъли днес са на 44 години, а най-младите са на 24. С други думи, в едно и също поколение намираме, според етапите на човешкото развитие, по-млади и по-възрастни представители.

Това би ни позволило да предположим, че вирусните видеоклипове на TikTok, които имат повече от 20 милиона гледания, може да се отнасят до най-младите членове на така нареченото „милениъл поколение“.

Има обаче и други фактори, които може да карат по-възрастните милениъли да изглеждат много по-млади, отколкото са в действителност. Нека ги разгледаме по-отблизо.

1. Подлагат се на различни разкрасителни процедури

Достъпът до информация и вирусните тенденции за красота биха били свързани с факта, че милениълите изглеждат по-млади, отколкото са. Проучване, проведено от Испанското дружество по естетична медицина (SEME), посочва подробно, че през 2021 г. потреблението на естетични процедури се е увеличило при млади хора на 20 години.

Това предизвика тревога в световен мащаб. Като се има предвид, че средната възраст, на която хората имат достъп до този тип услуги, е 35 години. Според институцията промяната на физическите характеристики в тази популация се дължи на факта, че младите хора са изложени на високи очаквания. Създадени от социалните мрежи, където има достъп до филтри, които позволяват симулиране на нови функции.

Според същото това проучване най-честите процедури за лице при млади хора са инжектирането на ботулинов токсин (42%). И инжектирането на хиалуронова киселина (32%). И двете имат висок потенциал да накарат бръчките да изчезнат за известно време, постигайки много по-млади и по-“Instagrammable” лица.

2. Милениълите имат по-здравословни навици

Както съобщи информационната агенция EFE, цитирайки доклада “Дълбоко разбиране на важността и възприемането на здравето от поколението на хилядолетието”, проведено от фондация Mapfre, това население има ясна тенденция да се грижи за своето физическо и психическо здраве.

Що се отнася до хранителните навици на милениълите, беше установено, че повечето от тях предпочитат да консумират здравословни рецепти (72%). И да се хранят здравословно и балансирано (69%), като жените имат по-силно предпочитание към доброто хранене. Към това се добавя и фактът, че всеки трети милениъл е физически активен или практикува някакъв вид спорт.

Сега навиците за здравословен начин на живот, които започват от ранна възраст, предотвратяват преждевременното стареене и са стимули за добро здраве. Това може да е още една причина да се гарантира, че милениалите, които следват този тип насоки, могат да изглеждат по-млади, отколкото са в действителност.

3. Следват модата и тенденциите в грижата за себе си

Друга характеристика на хилядолетното поколение е свързана с техните потребителски навици, като сегмент от населението, който следва различни тенденции. Достъпът до социалните мрежи им позволява бързо да идентифицират кои са модните дрехи, материали, комбинации и продукти.

Накратко, следването на тези насоки може да ги накара да изглеждат много по-млади, защото те са включени в тенденциите в грижата за кожата и използването на специфични продукти за техните особености, измествайки вещества, които се считат за вредни за кожата и дори за планетата. Обикновено има ясна склонност да се грижат както за себе си, така и за околната среда.

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: Да останете млади по-дълго: Как да забавите стареенето

4. Милениълите са склонни да живеят по-малко сложен живот

Ясната тенденция на милениълите да пътуват е била обект на редицапроучвания. Сред някои от констатациите подчертаваме философията на липсата на нищо или минимализма. Според много милениъли опитът е по-важен от материалните блага.

Пътуването и обикалянето по света, не само от екраните на мобилните им телефони, може да бъде друга причина милениълите да изглеждат по-млади. Защото създават усещането, че имат толкова малко отговорности, че могат да приемат този живот. Въпреки това, тези, които мислят по този начин, имат друго предимство в своя полза. Тъй като с днешното владеене на технологични инструменти много от тези хора могат да работят от всяка точка на света.

5. Възползват се от предимствата на социалните мрежи

И накрая, струва си да споменем, че не всичко, което се появява в социалните мрежи, е така, както изглежда. Платформите са внедрили различни филтри и стратегии, така че хората да могат да бъдат това, което искат да бъдат само за няколко секунди. Достатъчно, за да бъдат заснети във видеоклипове или снимки.

Милениълите са интересен случай за изследване

Избирането на една или няколко причини, за да се определи защо милениълите изглеждат по-млади, отколкото са в действителност, може да не е лесно. В крайна сметка говорим за хора, а не за неща, така че не е толкова лесно да се определи количествено.

Въпреки това, може би с течение на времето ще открием повече подробности за тази тенденция. Ясно е, че различни индустрии се интересуват от откриването на поведението и потребителските навици на този сегмент от населението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.