Какво представлява емолиентът и с какво е полезен за здравето на кожата?

Имате много суха кожа? Емолиентите могат да помогнат. Научете всичко за тях и предимствата им тук.
Какво представлява емолиентът и с какво е полезен за здравето на кожата?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 28 юни, 2023

Какво представлява емолиентът? Терминът “емолиент” обикновено се използва за обозначаване на различни вещества, които имат свойството да създават бариера за защита на кожата срещу различни елементи, които могат да бъдат дразнещи.

По този начин те са полезни за поддържане на хидратацията, както и еластичността и мекотата. Те дори помагат за успокояване на раздразненията поради противовъзпалителния си ефект. По-долу ви разказваме подробно какви са те, кои са най-познатите и как работят за здравето на кожата.

Какво представлява емолиентът и за какво се използва?

Според етимологията си думата емолиент произлиза от „ēmolliēns“, което на латински означава „който омекотява“. За да бъдем по-точни, неговата функция е да осигури защитна бариера чрез създаване на мазен филм.

Следователно това е вещество, което допринася за грижата за кожата, тъй като помага за поддържане на влагата, намаляване на сухотата и увеличаване на мекотата. В допълнение, предпазва от елементи, които могат да бъдат дразнещи.

Не трябва да се забравя, че когато на външния слой на кожата – известен като епидермис – липсва достатъчно влага, той изсъхва и е склонен да се напуква, лющи и разранява, които оставят вратата отворена за възможни инфекции. Емолиентите обаче запечатват тези пространства с мазнини.

Поради това те са идеални за хора с деликатна кожа или страдащи от някакво заболяване (напр. екзема или псориазис). Те помагат за подобряване на симптомите като сърбеж, зачервяване, дразнене и възпаление.

Изследвания, докладвани в Drugs in Context, подчертават, че емолиентите помагат за задържане на вода в кожата с атопичен дерматит, в допълнение към упражняването на противовъзпалителни ефекти.

Въпреки че овлажнителите често се бъркат с емолиентите, важно е да се изясни, че това са различни вещества. Първите осигуряват вода, докато вторите предотвратяват излизането на вода.

Ето защо, ако кожата не е увредена или не е била подложена на фактор, който да предизвика дразнене или сухота, по-добре е да използвате овлажнител. Всъщност в овлажнителя има емолиенти.

Емолиентът – различни видове

Важно е да се отбележи, че не всички емолиенти предпазват кожата по един и същи начин, тъй като някои съдържат повече мазнини. В тази връзка се отбелязва, че има два основни типа формулировки:

 • Хидрофилни: основата им е по-водна, с алкохоли или глицерини; следователно усвояването е по-бързо.
 • Липофилни: те са по-мазни и следователно по-бавно се абсорбират, въпреки че ефектът им е по-устойчив.

От друга страна, на пазара се предлага голямо разнообразие от продукти, съдържащи емолиенти. От своя страна, те могат да се предлагат в различни форми, например:

 • Аерозоли: те обикновено се прилагат по-лесно в трудни зони на тялото, както и в онези части, където не трябва да се докосват, за да се избегнат инфекции.
 • Лосиони и кремове: те са за локална употреба, разбира се; колкото по-течни са, толкова по-лесно се нанасят и попиват, например в зони, където има много косми.
 • Мехлеми: те са с по-плътна консистенция и осигуряват по-голям защитен слой.
 • Сапуни: използват се като алтернативни почистващи средства за осигуряване на защита. Те избягват използването на продукти, които могат да изсушат, особено върху чувствителна кожа, която вече е засегната.

Естествени емолиенти

В различните козметични или фармацевтични продукти, споменати по-горе, съставките обикновено са глицерин, керосин или вазелин, както и масла от растителен или животински произход. Следователно има и различни природни продукти, които имат омекотяващи свойства. Нека да видим кои са най-често използваните.

Алое вера

Свойствата на алое вера са широко признати. Тъй като съдържа мастни киселини и е овлажняващо, то се включва в продуктите за грижа за кожата. Може да се използва и директно за лечение на раздразнения, благодарение на противовъзпалителните си ензими.

Проучване, публикувано в Indian Journal of Dermatology, подчертава, че гелът от това растение е овлажняващ и помага за предотвратяване на признаци на стареене. Сам по себе си стимулира фибробластите, които произвеждат колаген и еластин, което позволява по-еластична и млада кожа.

Емолиентът – масло от ший

Маслото от ший се добива от дърво с африкански произход, от чиито плодове се извлича масло с голямо приложение в козметичната индустрия. Това е съставка, широко използвана в кремове за тяло, както и маски за коса, тъй като съдържа олеинова киселина с омекотяващи свойства.

Изследване в International Journal of Molecular Sciences подчертава, че това масло е източник на олеинова, стеаринова, линолова и палмитинова мастни киселини. Поради това има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са полезни за здравето на кожата.

Кокосово масло

Още един растителен продукт, който е високо ценен в козметиката. Неговите мастни киселини (капринова, каприлова и лауринова) имат антиоксидантни и антимикробни свойства и помагат за укрепване на защитната бариера на кожата, за да се предотврати загубата на влага.

Емолиентът – шипка

Шипковото масло е богато на мазнини, витамини и антиоксиданти, така че е полезно за кожата. Предпазва кожата от действието на свободните радикали и допринася за процеса на регенерация на клетките.

Какаово масло

Какаовото масло е добре известно с употребата си като омекотител, особено за предотвратяване на сухи устни през зимните дни. Също така съдържа полифеноли, които помагат за намаляване на видимите признаци на стареене и поддържат еластичността на кожата.

Пчелен восък

Известен е с високото си съдържание на витамин А. Приписват му се и овлажняващи и антибактериални ефекти. Поради свойствата си има различни приложения за кожата при:

 • Дерматит.
 • Акне.
 • Стрии.
 • Белези.
 • Бръчки и мимически линии.

Жожоба

Маслото от жожоба съдържа мазнини, които спомагат за образуването на защитен слой върху кожата, за да се запази нейната влага. Освен за овлажняване, то се използва при лечение на пърхот и за подпомагане на заздравяването на рани.

Емолиентът – сквалан

Това е естествено органично съединение. Получава се от масло от черен дроб на акула, както и от растителни източници като оризови трици, пшенични зародиши и маслини. Има високо съдържание на мастни киселини.

Проучване, споделено в списание Molecules, дава подробности, че това вещество има овлажняващи, омекотяващи, антиоксидантни и противотуморни качества. Поради това е високо ценен в дерматологията.

Как да използвате емолиент, за да се погрижите за кожата си

Както споменахме, емолиентите са за локално приложение, така че се прилагат директно върху кожата. Като цяло те не изискват допълнителен продукт. Има обаче някои препоръки, които трябва да имате предвид, като например следното:

 • Ако имате някакво кожно заболяване, най-добре е да получите одобрението на вашия дерматолог, преди да започнете да използвате емолиента.
 • Прочетете внимателно етикета или листовката на продукта, за да се запознаете със състава и да избегнете грешки при употребата му.
 • Честотата на приложение варира, въпреки че идеалното е да го правите поне веднъж на ден; всичко зависи от състоянието на кожата. В тази връзка трябва да се вземат предвид и показанията на лекаря.
 • За ръцете е препоръчително да се нанася след измиване.
 • Те често работят най-добре, когато кожата е леко влажна.
 • При протриване, като обрив от пелени, почистете мястото, нанесете и изчакайте да изсъхне малко, преди да облечете дрехите.
 • Нанесете внимателно, като следвате посоката на космите.
 • Не търкайте прекомерно.
 • Избягвайте контакт с лигавиците (очи, уста, нос или интимна зона).
 • Може да се прилага за предотвратяване на дразнене.

Свойства и ползи от емолиентите

Емолиентните кремове помагат при справянето с някои симптоми като сухота, лющене или сърбеж. Те също така овлажняват и подхранват кожата, за да поддържат нейната еластичност и мекота.

Поради това се използват при лечение на състояния като екзема, псориазис, ксероза, ихтиоза, изгаряния и др. По отношение на техните ползи, изследванията показват следното:

Трябва да се уточни, че емолиентът сам по себе си не гарантира излекуване на състояния като атопичен дерматит, псориазис или ксеродерма. Той помага само при тяхното лечение и при управлението на симптомите.

Възможни рискове и странични ефекти

В повечето случаи емолиентите са безопасни за употреба, тъй като техните съставки са инертни и нереактивни. Съществува обаче възможност за някои странични ефекти.

Това може да се случи, когато се прилагат върху чувствителна кожа, от взаимодействие с лекарства, от други съставки в продукти, към които лицето е алергично (като консерванти и аромати), или от излагане на слънце.

Нежеланите реакции включват дразнене, зачервяване, парене, топлина, обриви и фоликулит. Могат да се наблюдават и необичайни промени като бледност или влажна кожа.

Ако се появи някой от тези симптоми, незабавно прекратете употребата на продукта и потърсете лекарска помощ. От друга страна, за да се предотвратят нежелани реакции, могат да се вземат предвид следните препоръки:

 • Винаги се консултирайте с етикетите на продуктите за предупреждения за възможни взаимодействия и предпазни мерки, които трябва да се вземат в случай на реакция.
 • Предоставете на лекаря информация за използваните лекарства, дори и да са естествени екстракти.
 • Докладвайте история на други кожни проблеми или ако имате инфекции или рани.
 • Ако сте склонни към акне, изберете продукти, които не са комедогенни.
 • Използвайте слънцезащитен крем и облекло, което покрива областта на кожата, където е нанесен продуктът, ако трябва да изложите кожата си по време на часове на висока радиация.
 • И накрая, в случай на бременност или кърмене, не използвайте никакви продукти без разрешение от лекар.

Най-добрият емолиент за вашата кожа

Поддържането на кожата ви хидратирана е ключов аспект от основната рутинна процедура за грижа за кожата. Въпреки че винаги имаме предвид овлажнителите, в някои случаи емолиентът може да е по-необходим.

Тъй като има разнообразие от продукти за такива цели или които включват емолиенти в съставките си, трябва да знаете как да изберете правилния за всеки тип кожа и нужди. Но как да го направим?

Най-добре е да отидете на специалист – в случая дерматолог, който ще ви насочи в избора ви в зависимост от степента на сухота, състояние, алергии и други козметични продукти, които използвате. Разбира се, за предпочитане са продукти, които подпомагат заздравяването на кожата, без да предизвикват допълнителни реакции или проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Caussin, J., Groenink, H. W., de Graaff, A. M., Gooris, G. S., Wiechers, J. W., van Aelst, A. C., & Bouwstra, J. A. (2007). Lipophilic and hydrophilic moisturizers show different actions on human skin as revealed by cryo scanning electron microscopy. Experimental dermatology16(11), 891–898. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17927571/
 • Gad, H. A., Roberts, A., Hamzi, S. H., Gad, H. A., Touiss, I., Altyar, A. E., Kensara, O. A., & Ashour, M. L. (2021). Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity. Polymers13(11), 1711. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197201/
 • Gasser, P., Lati, E., Peno-Mazzarino, L., Bouzoud, D., Allegaert, L., & Bernaert, H. (2008). Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. International journal of cosmetic science30(5), 339–345. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18822039/
 • Glatz, M., Jo J., Kennedy E., Polley E., et al. (2018). Emollient use alters skin barrier and microbes in infants at risk for developing atopic dermatitis. PLoS One. Vol. 13(2), e0192443. doi: 10.1371/journal.pone.0192443.
 • Hon K., Kung J., Ng W., & Leung, T. (2018). Emollient treatment of atopic dermatitis: latest evidence and clinical considerations. Drugs Context. Vol. 7. doi: 10.7573/dic.212530.
 • Huang, Z. R., Lin, Y. K., & Fang, J. Y. (2009). Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Molecules (Basel, Switzerland)14(1), 540–554. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6253993/
 • Kang, S., Bergfeld, W., Gottlieb A., et al. (2005). Long-term efficacy and safety of tretinoin emollient cream 0.05% in the treatment of photodamaged facial skin: a two-year, randomized, placebo-controlled trial. Am J Clin Dermatol. Vol. 6(4), pp. 245-253. doi: 10.2165/00128071-200506040-00005.
 • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2017). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International journal of molecular sciences19(1), 70. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
 • Lodén, M. (2003). Role of topical emollients and moisturizers in the treatment of dry skin barrier disorders. Am J Clin Dermatol. Vol. 4(11), pp. 771-88. doi: 10.2165/00128071-200304110-00005.
 • Lueangarun, S., Tragulplaingam, P., Sugkraroek, S., & Tempark, T. (2019). The 24-hr, 28-day, and 7-day post-moisturizing efficacy of ceramides 1, 3, 6-II containing moisturizing cream compared with hydrophilic cream on skin dryness and barrier disruption in senile xerosis treatment. Dermatol Ther. Vol. 32(6), e13090. doi: 10.1111/dth.13090.
 • Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. J. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International journal of molecular sciences18(6), 1137. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/
 • Nola, I., Kostović, K., Kotrulja, L. & Lugović, L. (2003). The use of emollients as sophisticated therapy in dermatology. Acta Dermatovenerol Croat. Vol. 11(2), pp. 80-7. PMID: 12773264.
 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology53(4), 163–166. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
 • Varma, S. R., Sivaprakasam, T. O., Arumugam, I., Dilip, N., Raghuraman, M., Pavan, K. B., Rafiq, M., & Paramesh, R. (2018). In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. Journal of traditional and complementary medicine9(1), 5–14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335493/
 • Watkins, P. (2011). The use of emollient therapy for ageing skin. Nurs Older People. 23(5), pp. 31-37. doi: 10.7748/nop2011.06.23.5.31.c8530.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.