Защо гърдите ми горят и са болезнени?

Ако усещате парене или болка точно преди или по време на менструация, това определено е резултат от хормонални проблеми
Защо гърдите ми горят и са болезнени?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 26 февруари, 2019

Ако гърдите ви горят и са болезнени, това може да се дължи на различни причини.

Въпреки че в такъв момент е най-препоръчително да се обърнете към лекар, за да може да определи проблема, решихме, че не е маловажно да разгледаме сами възможните причини за появата на този дискомфорт.

Посвещаваме на тези симптоми настоящата статия. Причините за паренето и болката в гърдите може да бъде хормонален проблем, растеж или алергия, например.

Възнамеряваме също така да ви споделим няколко натурални средства с билки, чрез които можете да третирате симптомите без риск от странични ефекти.

Мускулна болка

В някои случаи, основно при младите момичета, но понякога и в по-напреднала възраст, жените могат да изпитат болка в гърдите, която реално е провокирана от мускулите. Например, от наблягането на упражнения, свързани с гръдния кош.

При младите момичета тя може да бъде провокирана от самия процес на развитие. Нарастването на гърдите може да бъде съпроводено с дискомфорт.

Само лекар може да определи с точност какви са причините за мускулната болка. Ако става дума наистина за резултат от физически упражнения, можете да приемате хранителни добавки с магнезий, който ще отпусне мускулите.

Горене заради проблем

Горенето в областта на гърдите може да бъде провокирано от алергична реакция към съставки в облеклото, към дезодоранти или продукти, които постъпват в директен контакт с кожата.

Поради това трябва да подбирате продуктите, които употребявате в ежедневието си. Залагайте на естествени и меки материали. Препоръчваме ви също така да използвате натурални препарати за пране и дезодоранти без алкохол.

Ако все още продължавате да чувствате парене, можете да използвате малко алое вера гел, за да облекчите състоянието.

алоето облекчава усещането за болезнени гърди

Суха кожа

Кожата ви ще бъде по-изложена на проблеми, когато я оставите суха. Поради тази причина ви препоръчваме да я хидратирате редовно. Особено чувствителни са местата около зърната. Използвайте за тях растителни масла, овлажняващи кремове или масло от ший.

Задължително проследете натуралния произход на продукта, за да не предизвикате допълнително алергична реакция.

Преди менструация

Ако усещате парене и болезнени гърди точно преди или по време на менструация, това определено е резултат от хормонални проблеми.

В този случай можете да се консултирате с гинеколог или лекар, който ще диагностицира точно дисбаланса.

Можете да повлияете по естествен път върху този тип парене и болка в гърдите, като използвате вечер масло от иглика, ангелика, перуански женшен и салвия.

Болезнени гърди по време на бременност

Един от симптомите на бременността може да бъде парене и болезнени гърди, затова е добре да проверите тази възможност в най-скоро време. Това е една от най-вероятните причини.

Паренето и болката в гърдите по време на бременност е резултат от повишаването на кръвопотока към тази част от тялото, особено зърната.

Тялото ви започва да изразява тези промени, като с течение на времето дискомфортът изчезва. Можете да облекчите състоянието като използвате отвари от цветове на невен. Налагайте компреси с невен върху гърдите си, когато паренето и болката са по-силни.

усещане за болезнени гърди по време на бременност

Мастит

Ако усещате парене и болка по време на лактация, напълно възможно е да страдате от мастит, възпаление на млечната тъкан, причинена от инфекция, която също така се съпровожда от треска и силна умора. Можете да третирате мастита като приготвите отвара от мащерка.

Прилагайте я всеки ден върху зърната и около тях с помощта на памучен тампон. Оставете отварата да изсъхне. Можете също така да приемате хранителни добавки на основата на витамин С и прополис.

Предпазете се от рак на гърдата

Не бива да приемате това обяснение за най-вероятно, но в случай че паренето и усещането за болезнени гърди не отминат, е желателно да посетите лекар, за да може да установи дали не става дума за рак на гърдата.

Можете да направите и самостоятелен преглед на гърдите. Застанете срещу огледало, бавно опипайте целите гърди. Проверете в дълбочина с кръгови движения. Опитайте се да „претърсите“ цялата област, като достигнете до подмишниците. Направете този преглед с двете гърди.

Ако забележите някакви топки или странни форми, задължително посетете лекар.

Друг симптом на рака на гърдата е изтичането на течност от зърната, с цвят на кръв или пък жълтеникава. Това трябва да ви сигнализира да действате бързо и да се консултирате със специалист.

Images courtesy of itmpa and ilyoungko


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • World Health Organization. (2009). Session 7: Management of breast conditions and other breastfeeding difficulties. 
  • American Cancer Society (s.f.) Afecciones no cancerosas de los senos
  • Davidson NE. Breast cancer and benign breast disorders. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 198.
  • Fundación Luis Pasteur, Enfermedades de la glándula mama, s.f.
  • National Cancer Institute, Breast changes and conditions, Octubre 2018

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.