Защо грижата за червата е грижа и за проблемите на кожата

Когато имате проблеми с червата, това може да си проличи по кожата ви, тъй като тялото се очиства от токсините чрез нея.
Защо грижата за червата е грижа и за проблемите на кожата

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Много от хората изпитват неувереност заради проблемите на кожата си. Това важи особено ако са страдали от акне по време на пубертета.

По тази причина те непрекъснато търсят алтернативни начини да излекуват и да се погрижат за кожата си.

В магазините се продават множество продукти за третиране на суха кожа със свойства против бръчки, против стареене и т.н. Трябва да имате предвид обаче, че външният вид на тялото ви може да бъде отражение на случващото се вътре в организма.

Проблемите на кожата и връзката им с чревния тракт

Проблемите на кожата и връзката им с чревния тракт

Преди всичко не бива да забравяте, че кожата ви е директно свързана с жизнените функции на тялото ви.

В действителност някои кожни заболявания като акне, розацея, екземи, дерматит или псориазис са ясни симптоми за нещо по-сериозно, което се случва с организма ви.

Медицинска система за лекуване на кожата

Трябва да се поразровите по-надълбоко от повърхността на проблема, особено що се отнася до кожните проблеми и лекуването им.

Необходимо е да ги третирате по функционален начин. Това означава да използвате “функционалната медицина”. Този вид медицина може да разгадае причинителите на определени заболявания във взаимосвързаните системи на тялото.

Например, функционалната медицина лекува акнето и много други кожни състояния. Това включва и възпаленията, причинени от автоимунната реакция. При всички тези случаи функционалната медицина се фокусира върху персонализиране на вниманието за всеки конкретен човек и неговите индивидуални нужди.

Потърсете причините за проблемите на кожата ви.

Излекувайте червата си, за да излекувате и кожата си

За да излекувате червата си, първо трябва да си направите някои лабораторни изследвания. Тези изследвания анализират фекалната ви материя и проверяват червата ви. Също така те изследват и състоянието на чревната ви флора.

Това се прави с цел да се проверят бактериалните нива. По тази причина може и да се наложи да ви правят изследвания в няколко поредни дни.

Кръвни изследвания

Може да откриете чрез кръвен тест дали защитната система на червата ви е била засегната.

Някои неусвоени частици храна или бактерии могат да се отделят в кръвта ви. Това предизвиква възпалителни реакции в тялото ви.

Храни, лекуващи червата и проблемите на кожата ви

Заложете на плодовете за решаване на проблемите

Най-вредната храна за червата ви са обработените продукти. Те съдържат токсични елементи в състава си. Нито едно от тези хранителни изделия не може да бъде усвоено правилно.

Съществуват обаче и много полезни храни.

Сред тези продукти, спомагащи за възстановяването на връзката между червата и кожата са:

Костен бульон

Почти всеки човек е виждал в дома си този бульон още в ранна възраст. Това е традиционна лечебна храна. Освен това съдържа колаген. Това съединение е много полезно за лекуването на кожата и червата ви.

Билков чай

Някои билкови чайове са изключително ефективни при лечение на хронични инфекции.

Сред тях се откроява един, който се нарича “шведска горчивка”. Той се е доказал като ефикасно средство за лекуване на някои определени заболявания. Този чай е полезен и за балансирането на стомашните ви киселини.

Зелени и ферментирали зеленчуци

Някои ферментирали зеленчуци са страхотни продукти, снабдяващи микробиома ви с полезни пробиотици. Тези храни помагат на червата ви. Също така, те косвено помагат и лекуват проблемите на кожата ви.

Добра идея е да включите следните храни в диетата си:

  • Кисело зеле
  • Кимчи

Черен дроб

Черният дроб е друг чудесен продукт, богат на био-налични хранителни вещества. Независимо от това, не бива да ядете твърде много от него.

Кокосово масло

Някои мазнини са от съществено значение за лекуването на свръзката между червата и кожата. Кокосовото масло ви предоставя естествени антибактериални хранителни вещества. Освен това, то е изключително полезно за кожата.

Ферментирали напитки

Някои определени ферментирали млечни напитки като например кефира, са изключително богати на полезни пробиотици. Това действа добре на кожата ви. Освен това е доказано, че кефирът подобрява вида й.

Ферментиралото масло от черен дроб на риба треска е друга добре позната лечебна съставка. Това масло е богато на някои конкретни хранителни вещества като витамини А, D и K2. Освен това е интересно средство за лекуване на кожата.

Връзката между червата и кожата ви

Псориазисът е един от най-характерните примери за това как тялото ви отстранява вътрешните токсини. За да постигне това, то ги филтрира през чревната стена. Това състояние е по-известно като “синдром на пропускливите черва”.

Различни проучвания показват, че пациентите, страдащи от подобни заболявания, като например болест на Крон или язвен колит, също имат проблеми с кожата.

Целиакията също причинява кожни състояния. Острата непоносимост към глутен се проявява с дефекти по кожата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • U.S. Department of Health and Human Services. (2010). How Tobacco Smoke Causes Disease: The Biology and Behavioral Basis for Smoking-Attributable Disease: a report of the Surgeon General. Surgeon General Report. https://doi.org/10.1037/e590462011-001
  • Buchen, L. (2010). Microbiology: The new germ theory. Nature. https://doi.org/10.1038/468492a
  • Noblett, K. L., & Cadish, L. A. (2014). Sacral nerve stimulation for the treatment of refractory voiding and bowel dysfunction. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2013.07.025

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.