Запознайте се с 13-те най-важни испански философи

През цялата история редица испански мислители са създали интересни размисли за света, човешките същества и реалността. Ето списък на най-забележителните сред тях.
Запознайте се с 13-те най-важни испански философи

Последна актуализация: 26 август, 2022

От древни времена до наши дни има редица испански философи, които със своите размишления върху света, съществуването и човечеството са оставили безценна следа в историята на мисълта. Ето защо в тази статия бихме искали да почетем тези мислители, като представим списък с най-важните испански философи и техния принос.

Въпреки че много испански философи са имали голямо влияние върху мисълта като цяло, ние избрахме онези, чиито разсъждения се отличават със своята дълбочина и сложност. Нека да ги разгледаме.

1. Най-важните испански философи – Сенека (4 пр.н.е. – 65 г. сл.н.е.)

Лусио Анео Сенека, роден в Кордоба (Испания), е един от най-големите представители на стоицизма и един от най-известните антични мислители. Неговата философия предлага овладяване на страстите чрез разум и добродетел.

Той защитава тезата, че истинското щастие се постига в простотата, оставяйки настрана материалните блага. Неговата версия на стоицизма става известна като сенекизъм и се характеризира с призива си да зачита човешката свобода, да избягва порока и отмъщението и да бъде добър към другите.

2. Авероес (1126 – 1198)

Ибн Рушд, по-известен като Авероес, е андалуски философ от арабски произход. В допълнение към създаването на медицинска енциклопедия, той пише коментари върху произведенията на Аристотел. Затова той е известен като “Коментатора”.

По същия начин в труда си Несъгласуваност на несъвместимостта той защитава връзката между философията и вярата, потвърждавайки, че двете не са нито противоположни, нито разделени. Напротив, те са начини, които ни позволяват да стигнем до единствената истина.

3. Най-важните испански философи -Рамон Лул (1232 – 1316)

Лул е философ, поет, мистик, теолог и мисионер от Майорка, който е написал повече от 250 произведения на каталонски, латински и арабски. Той е известен и с опита си да превърне мюсюлманите в християни чрез поредица от логични и обосновани стъпки.

Всъщност той се опитва да изгради вид машина (кръстена от автора като Ars generalis ultima или Ars maMagna, която, използвайки логиката, ще може да ни отведе до духовната истина.

Той също така се смята за един от първите писатели, които използват неолатински език (каталонски), за да изразят философски, научни и технически знания, в допълнение към романистичните текстове.

Рамон Лул.
Рамон Лул търси обръщането на мюсюлманите към християнството чрез логически разсъждения.

4. Хуан Луис Вивес (теолог, 1493 – 1540)

Друг от най-важните философи на Испания е валенсианският хуманист, философ и педагог Хуан Луис Вивес, който е познат с критиката си към властта, реформата на европейското образование и загрижеността си за най-бедните. Той също е предшественик на науките, подкрепяйки наблюдението, опита и критичния дух като метод на познание. Да не говорим за размишленията му върху душата, емоциите и ученето, които му спечелиха титлата “баща на съвременната психология”.

5. Най-важните испански философи – Балтазар Грасиан (1601 – 1658)

Той е испански йезуит и писател от Златния век, който култивира дидактична и философска проза. Неговите творби включват El criticón, един от най-важните романи на испанската литература, сравним по качество с Don Quixote или La Celestina.

Неговата песимистична мисъл, съответстваща на бароковия период, изразява съзнанието за една Испания в упадък и вижда света като измамно и враждебно място, в което истината и добродетелта са засенчени от външния вид.

Той повлиява на по-късни автори, като Шопенхауер и Ницше. Смятан е за предшественик на екзистенциализма и постмодернизма.

6. Хулиан Санс дел Рио (1814 – 1869)

Той е философ, юрист и педагог, роден в провинция Сория. Той въвежда краусизма в Испания, пантеистично философско течение, което счита, че Бог съдържа самата вселена (Той не е нито вселената, нито извън нея).

Той предлага либерализма като най-добрия начин за регенериране на Испания. Добавя духовен аспект към това движение, който то не е имало преди.

На педагогическо ниво той защитава светското образование и предлага ученикът да се постави в пряк контакт с природата и с обектите на познание (експеримент).

7. Най-важните испански философи – Франсиско Гинер де лос Риос (1839 – 1915)

Ученик на Хулиан Санс дел Рио, този педагог, философ и есеист, роден в Ронда (Малага), следва стъпките на своя учител, разпространявайки краусистките идеи в Испания. Той също така основава Institución Libre de Enseñanza (ILE), частна фондация, която търси педагогическо възстановяване.

Този мислител се застъпва за това, че образованието не трябва да се налага от голям колектив, а трябва да се придобива от индивидите сами. Той се застъпва за интуитивен метод на преподаване, който предполага голяма близост между учител и ученик, премахване на оценките и реализиране на екскурзии и посещения.

8. Мигел де Унамуно (1864 – 1936)

Роден в Билбао, той беше писател и философ, принадлежащ към поколението от ’98, което култивира голямо разнообразие от литературни жанрове (роман, есе, театър и поезия). В началото мисълта му е оформена в рамките на рационализма и позитивизма. Освен това политическата ситуация в Испания по негово време го кара да се интересува от историята.

Според него историята може да се анализира само чрез индивидуални и анонимни истории, а не чрез важни събития или събития на велики хора (това, което той би нарекъл интраистория ).

По-късно, в края на 19 век, Унамуно изоставя позитивизма и развива християнски екзистенциализъм. Той защитава тезата, че животът е трагичен, защото хората знаят, че трябва да умрат, така че свежда състоянието им до това на оцелели.

Мигел де Унамуно.
Мигел де Унамуно променя визията си от позитивизъм към християнски екзистенциализъм.

9. Хосе Ортега и Гасет (1883 – 1955)

Друг от най-важните испански философи е Хосе Ортега и Гасет. Един от най-големите представители на перспективизма и на жизнения и исторически разум. Според перспективизма човешките същества възприемат реалността от специфична и субективна гледна точка.

Това означава, че има много възможни гледни точки, които определят всяка възможна преценка за истината. Това означава, че няма начин да се види света, който да се счита за окончателно верен.

От своя страна жизненият разум е модел, предложен от автора като преодоляване на чистия разум, наложен през Модерната епоха. Въпреки че позволява напредъка на природните науки, не го прави с хуманитарните науки. Защото са недостатъчни за изучаване на живота.

10. Мария Замбрано (1904 – 1991)

Родена в Малага, Мария Замбрано Аларкон е философ и есеист, чиято работа се фокусира върху това, което тя нарича поетичен разум. За този велик мислител философията започва с божественото, с обяснението на ежедневните неща чрез митове. Тя смята, че когато някой пита “Какви са нещата?”, от тази точка се установява философско отношение.

Според Замбрано има две нагласи: философската, която се създава у хората, когато се питат нещо поради невежество; и поетичното, което е отговорът, в който, веднъж дешифриран, намираме смисъла на всичко.

11. Хосе Фератер Мора (1912 – 1991)

Роден в Барселона, Хосе Фератер Мора е един от най-важните съвременни философи. Той е създателят на интеграцията, метод, който има за цел да интегрира противоположни системи на мислене (като природа-разум, душа-тяло, същество-задължение)

Той също така се фокусира върху онтологични въпроси и бе запомнен с великото си произведение: Речник на философията, с 4000 страници с две колони.

Хосе Фератер Мора - най-известните испански философи
Хосе Фератер Мора създаде течението на интеграцията, с цел обединяване на противоположни системи.

12. Густаво Буено (1924 – 2016)

Родом от Санто Доминго де ла Калсада, Густаво Буено е автор на различни книги. Големият му философски принос е представянето на ново течение на мисълта, наречено философски материализъм.

Това течение защитава тезата, че съществува само материалното, отричайки спиритуализма и духовните субстанции. Следователно съществуването на човека е свързано само с материалния свят.

13. Най-важните испански философи – Фернандо Саватер (1947)

Един от най-важните философи в Испания днес. Неговата философска мисъл се фокусира върху етиката, което го кара да разсъждава върху политиката и различни спорни въпроси.

Трябва да се отбележи, че стилът му на писане е информативен, тъй като намерението му е да подхрани читателя с философски знания, без да го потопи в объркване и несигурност. Ética para Amador е едно от най-известните му произведения и книгата, която го утвърждава като един от съвременните велики испански писатели.

Има още много испански философи!

Списъкът с най-важните испански философи не свършва с този, който ви представихме днес. Маймонид (1138-1204), Франсиско де Витория (1483-1546), Джордж Сантаяна (1863-1952), Еухенио д’Орс (1881-1954) и Хулиан Мариас (1914-2005), наред с други, са част от тази група на мислители, оставили своя отпечатък в историята.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ferrater J. Is There a Spanish Philosophy?. Hispanic Review. 1951; 19(1): 1-10.
  • Acero J. The Arrival and Establishment of Analytic Philosophy in Spain. Epistemology & Philosophy of Science. 2014; 39(1): 137-151.
  • Pagden A. The Reception of the ‘New Philosophy’ in Eighteenth-Century Spain. Journal of the Warburg and Courtauld Institutes. 1988; 51(1).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.