6 признака на диабета, които трябва да знаете

Диабетът е „тиха“ болест. Често се появява без видими симптоми, но сериозно може да засегне здравето ви. Научете какво представлява тази болест и защо навременното й откриване е жизненоважно.
6 признака на диабета, които трябва да знаете

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

При диабета има нарушаване на метаболизма, появяващо се при неконтролируеми нива на кръвната захар. Нивото на кръвната захар може да се повиши вследствие на инсулинова резистентност или поради проблем с образуването на този хормон от организма ви.

Тъй като при диабета често липсват ясни симптоми в ранния му стадий, той е считан за изключително опасен и е определен като “тихия убиец.”

Най-тревожният факт е, че той оказва негативно влияние и върху другите системи в организма. За съжаление тази болест спомага появата на заболявания на с ърдечно-съдовата система, бъбреците и нервната система.

Ето защо здравните експерти съветват да се запознаем с болестта, симптомите й и начина за предпазване от нея.

Много хора искат да знаят повече за диабета. Днес ще ви разкажем  6 важни неща, които трябва да знаете за тази болест.

1.Кои са причините за диабета?

Има много вероятни причини за появата на диабет. Най-често болестта е факт, когато панкреасът ви не образува достатъчно инсулин или организмът ви не оползотворява правилно произведеното количество от този хормон.

Тези състояния могат да се държат на генетична предразположеност или да са предизвикани от външни фактори, както и от диета, богата на въглехидрати и рафинирана бяла захар.

2.Кои са видовете диабет?

Въпреки че диабетът от тип 2 е най-често срещан, е важно да знаете, че съществуват три вида диабет:

Тип 1

Този тип диабет се дължи на недостатъчно или невъзможно образуване на инсулин от организма, което налага ежедневното му инжектиране.

Този вид диабет се нарича и инсулиновозависим захарен диабет. Точната причина за появата му не е известна.

Тип 2

Този тип диабет е най-разпространеният по цял свят. Обикновено е свързан и с други метаболитни смущения като наличието на наднормено тегло, например.

При този вид диабет организмът ви среща затруднения при преработването на инсулина, който е произвел. А това от своя страна засяга процеса на преработване на захарта в кръвта.

Гестационен диабет

Гестационният диабет се появява при повишени нива на глюкозата в кръвта по време на бременност. За щастие, той се контролира по-лесно от диабет тип 2.

3.Какви са симптомите на диабета?

Въпреки че в началния стадий на болестта често липсват видими признаци, все пак има някои симптоми, които могат да ви подскажат, че в организма ви се случва нещо нередно.

Ето част от тях:

 • Чести позиви за уриниране
 • Постоянен глад или жажда
 • Свръх умора
 • Раните по кожата не зарастват бързо
 • Замъглено зрение
 • Световъртеж
 • Внезапно отслабване
 • Промени в настроението
 • Стомашни проблеми
 • Чести инфекции
 • Изтръпване на ставите
 • Проблеми със зъбите

4.Какви са възможните усложнения?

За съжаление глюкозата е важна за редица процеси, протичащи в организма ни. Когато нивото й излезе извън контрол, то застрашава здравето ни.

Първоначално това се случва „тихо“ и без усещане за болка в тялото. Но при усложняване може да нанесе трайни увреждания на черния дроб и сърдечно-съдовата система.

Част от усложненията, които причинява диабета са:

 • Остра бъбречна недостатъчност
 • Заболявания на нервната система
 • Диабетно стъпало
 • Болести на сърдечно-съдовата система
 • Мозъчни кръвоизливи
 • Съсирване на кръвта
 • Възпаления

5.Как се поставя диагнозата?

Диабетът може да бъде установен по време на редовните ви медицински прегледи. Ако забележите съмнителни симптоми отидете незабавно на лекар.

Ще ви бъде направено изследване на глюкоза или кръвна захар, което се прави на гладно.

Можете да бъдете диагностицирани и по друг начин чрез орален глюкозо-толерантен тест. Той се състои в приемането на 75 грама захар и изследване на нивото ви на кръвна захар преди приема и два часа след това.

Преди приема нивото трябва да е под 100 mg/dL. Два часа по-късно не трябва да е по-високо от 140 mg/dL.

Препоръчваме ви да прочетете и: Понижете нивото на кръвната захар с тези храни

6.Как да лекуваме диабета?

Основният начин за лечение на диабета се състои в осигуряване на организма ви на това, което му липсва: инсулин.

Ежедневното инжектиране на инсулин е жизненоважно в лечението на всеки болен от диабет тип 1. В действителност тези болни не могат да живеят без него.

При болните от диабет тип 2 има и алтернативни терапии и лекарства, контролиращи нивото на кръвната захар.

И накрая не можем да не споменем важността от воденето на здравословен начин на живот. Начинът ви на хранене и физическата ви активност са ключови фактори за контролиране на диабета.

Правете си редовни медицински прегледи, следете теглото си и активно участвайте в лечението си, за да сте сигурни, че диабетът няма да победи.

Посетете лекаря си, ако се съмнявате, че сте болни от диабет и се консултирайте кое е най-подходящото лечение, за да водите здравословен начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.