5 неочаквани последствия от диабета

Сухата кожа, кариесите и дори сексуалната дисфункция могат да бъдат сигнал за нещо по-сериозно.
5 неочаквани последствия от диабета

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Последствията от диабета могат да бъдат различни. Това е важен здравен проблем, който засяга повече от 6 милиона души по целия свят от всякакви възрасти.

Това е хронично, сложно метаболитно заболяване, което се характеризира с това, че тялото неправилно метаболизира захари, протеини и мазнини от приеманата храна.

Излишната глюкоза в кръвта уврежда тъканите и органите на хората с диабет.

През последните години се провеждат кампании за повишаване на осведомеността за рисковете от диабет и за избягване на проблемите, свързани с него. Както правителствата, така и лечебните заведения работят заедно, но много хора са изправени пред неочаквани последици от това сериозно заболяване.

Научете повече за тях в тази статия.

1. Проблеми в устната кухина

Проблеми в устната кухина, като последица от диабета

Хората с неконтролиран диабет са изложени на по-голям риск от проблеми с оралното здраве, отколкото тези с нормални глюкозни нива, включително проблеми с венците.

Ако имате диабет, преддиабет или метаболитен синдром, трябва да обърнете специално внимание на хигиена на устната кухина и редовно да посещавате зъболекар.

Не е необичайно хората да откриват в устата си първите неочаквани последици от диабет. Може изведнъж да забележите кариеси или проблеми с венците, или вашият зъболекар да ви обърне внимание върху тях.

Най-често срещаните проблеми са:

 • Пародонтит: Това заболяване засяга костта, която поддържа зъбите. Важно е да следвате лечението, предписано от вашия стоматолог, за да избегнете загубата на зъби.
 • Кариеси: Освен че изглеждат лоши, могат да доведат до проблеми като чувствителност към студени или горещи храни. Поддържайте нивата на глюкозата под контрол и не забравяйте да почистите зъбите си от храна и остатъци от захар.
 • Проблеми с небцето

Лош или плодово-миришещ дъх: Понякога този симптом е първият знак, който се забелязва при хората с диабет. Ако откриете този проблем, направете преглед възможно най-скоро, за да проверите нивото на кръвната захар.

2. Загуба на слуха

По-висок процент на загуба на слуха се забелязва при хора с диабет, отколкото при хора с нормални нива на кръвната захар. Това може да се установи чрез различни тестове, които измерват способността на участниците да чуват ниски, средни и високи честоти с двете уши.

Тези, които страдат от тази втора неочаквана последица от диабета, също могат да забележат тези симптоми:

 • Световъртеж
 • Шум в ухото
 • Хипоакузис
 • Проблеми с равновесието

Лошо контролираните нива на глюкозата могат да доведат до склероза на вътрешната слухова артерия, атрофия на спиралните ганглии и демиелинизиране на осмия черепен нерв.

Ако сте навършили 40 години, рискът се повишава.

Обърнете внимание и ако напоследък сте забелязвали, че не чувате добре или че хората трябва да викат, за да ги чуете, най-добре е да се консултирате с лекар.

3. Кожни инфекции

Кожните инфекции са друга неочаквана последица от диабета. Общите проблеми могат да се класифицират в четири групи:

Хората с диабет са особено податливи на сухота на кожата, тъй като когато нивата на глюкоза са много високи, тялото се опитва да освободи захарта чрез често уриниране.

Ако нивото на глюкоза не достигне подходящите нива, ще трябва да уринирате по-често и тялото ще загуби повече течност.  За да наваксате този течност  трябва да пиете достатъчно вода, за да избегнете дехидратацията.

В сериозни случаи много от вас започват да страдат от сърбеж или белене на червени лезии. Не забравяйте, че 8 чаши вода на ден е препоръчителният минимум.

Може да използвате овлажняващ крем върху суха кожа, но ако тялото е жадно, кремът ще се задържи само за няколко минути или до няколко часа.

4. Обструктивна сънна апнея

Друга неочаквана последица от диабета е обструктивната сънна апнея. Това е често срещан респираторен проблем и често се пренебрегва. Това се случва, когато дихателните пътища периодично и многократно рухват, докато спите.

2% от жените и 4% от мъжете страдат от това състояние. Два допринасящи фактора са затлъстяването и диабет.

Ако започнете да забелязвате, че имате проблеми с дишането, докато спите, трябва да правите редовни физически упражнения и да се храните по-добре, за да отслабнете. Най-доброто упражнение е разходка поне един час, придружена от следването на диета, богата на зеленчуци.

5. Сексуална дисфункция

Диабетът може да доведе до проблеми със сексуалната активност както при мъжете, така и при жените.

Мъжете с диабет са 3 пъти по-склонни да получат лезии на нервите и артериите, прекъсвайки кръвния поток, необходим за ерекция.

Освен това някои лекарства против диабет могат да имат странични ефекти, които допринасят за сексуална дисфункция.

Жените могат да страдат от:

 • Хипогликемия
 • Лезии в гениталната зона, които не са свързани с болести, предавани по полов път
 • Депресия
 • Инфекции в гениталната област

Съвети за контролиране на диабета

Добрата диета и начина на живот може да облекчат последствията от диабета.

Мнозина смятат, че диабетът означава да се изправят пред тези и други неочаквани последици. Реалността е, че всичко зависи от предпазните мерки, които предприемате.

Добрата диета и начина на живот може да осигурят дълъг, практически нормален живот без тези неочаквани последствия на диабета.

Ако сте диагностицирани с диабет, препоръчваме да приемете по-добри хранителни навици и да се стремите към по-здравословен начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Al-Maskari, A. Y., Al-Maskari, M. Y., & Al-Sudairy, S. (2011). Oral manifestations and complications of diabetes mellitus: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal.
 • Panchu, P. (2009). Auditory acuity in type 2 diabetes mellitus. International Journal of Diabetes in Developing Countries. https://doi.org/10.4103/0973-3930.45270
 • De Macedo, G. M. C., Nunes, S., & Barreto, T. (2016). Skin disorders in diabetes mellitus: An epidemiology and physiopathology review. Diabetology and Metabolic Syndrome. https://doi.org/10.1186/s13098-016-0176-y
 • Tamás, V., & Kempler, P. (2014). Sexual dysfunction in diabetes. In Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53480-4.00017-5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.