Домашни кремове срещу напукани пети

Напуканите пети създават не само неудобство, но и са естетически неприятни. Истината е обаче, че лечението на този проблем е много лесно, затова в следващите редове ще ви дадем няколко съвета.
Домашни кремове срещу напукани пети

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Напуканите пети са често срещан проблем. Хората, които го изпитват, търсят всевъзможни начини да се справят с дискомфорта. Напуканите пети създават не само неудобство, но и са естетически неприятни. Истината е обаче, че лечението на този проблем е много лесно. Затова в следващите редове ще споделим с вас няколко лесни рецепти за кремове, които да приготвите у дома. Те ще излекуват вашите напукани пети.

Парафин за лечение на напукани пети

Парафинът е много полезен продукт, който се справя със сухотата – именно затова ви го препоръчваме при проблем като напукани пети. За да го приготвите, използвайте 2 чаши парафин. Сложете го в купа и добавете към него 1 супена лъжица кокосово масло или зехтин. Гответе в съд с двойно дъно, докато парафинът се разтопи. След това почистете стъпалата си с парафина.

Внимание! Бъдете внимателни, когато нагрявате парафина. Не бива да го претопляте. Когато мажете краката си с него, уверете се, че не е горещ. За да постигнете оптималната температура, парафинът трябва да бъде на цвят бял и не бива да е течен. И накрая, оставете го да престои на краката ви в продължение на 1/2 час, след това го отмийте с топла вода.

Крем с авокадо и банан

Крем с авокадо и банан за лечение на напукани пети.

Друг вариант е да си приготвите крем с авокадо и банан. Намачкайте 1 авокадо и 1 малък банан. Добре разбъркайте получената смес, след това нанесете върху петите си. Оставете да подейства за 20-30 минути. Препоръчваме ви да покриете стъпалата си с найлон, за да получите по-добър резултат. За да премахнете крема, използвайте топла вода.

Ексфолиращ крем с лимон

В домашни условия можете да си приготвите ексфолиращ крем с лимон срещу напукани пети. Много важно е обаче при този вариант да бъдете внимателни, тъй като лимонът е силен и може да провокира изгаряне. Този крем е лесен за приготвяне. Просто смесете малко хидратиращ крем с 1/4 чаша лимонов сок и 1/2 чаша захар. Захарта в рецептата изпълнява ролята на ексфолиант, който ще почисти кожата от мъртвите клетки.

Крем с папая

Крем от папая е изключително ефективен при напукани пети

 

Папаята не е много популярна у нас, но с помощта на крем, приготвен с нея, можете да ексфолирате и да хидратирате кожата на краката си. Изключително ефективен е при напукани пети. Всичко, което ви трябва, са 1/2 папая и малко зехтин. Блендирайте папаята със зехтина и намажете петите си. Оставете съставките да подействат 20 минути, след това измийте с топла вода.

Крем с мед

Медът е естествен продукт, който лекува напуканите пети. Смесете 1 чаша мед с малко вода, като е важно медът да запази твърдостта си. След това намажете петите си, които предварително сте затоплили, и оставете да подейства 1/2 час. Можете да използвате пемза, за да постигнете по-добър резултат.

Крем с какао

Какаовото масло е друг отличен начин да се отървете от напуканите пети

 

И нашата последна рецепта, какаовото масло е друг отличен начин да се отървете от напуканите пети. То омекотява и хидратира кожата. За целта са ви необходими малко какаово масло и зехтин. Смесете двете съставки и намажете стъпалата си. Желателно е да оставите крема да действа цяла нощ.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.