10 алтернативни начина за употреба на кафе, които не знаете

Кафето крие редица интересни приложения, за които дори не подозирате.
10 алтернативни начина за употреба на кафе, които не знаете

Последна актуализация: 07 март, 2019

След изпиването на чаша хубаво кафе, много хора обикновено изхвърлят остатъците и утайката. И все пак, както в много останали случаи, остатъците и утайката могат да бъдат използвани и по други начини. Знаейки как да ги използва повторно може дори да ни спестите малко пари. По-долу ние ще ви покажем 10 алтернативни начина за употребата на кафе, всички от които са лесно приложими.

1.Предотвратява неприятните миризми

Поставянето  на малко кафе в бурканче и съхранението в хладилника може да помогне много за предотвратяване на лоши миризми. Също така, ако ръцете ви са вмирисани, всичко, което трябва да направите е да  разтъркате малко  кафе върху тях, а след това да изплакнете с топла вода. Това ще премахне миризмата.

2.Ексфолиант за кожата

Благодарение на текстурата на кафето, кафените остатаци и утайка са страхотни за ексфолиране на кожата и намаляване на целулита. За последното, препоръчваме смесване на  утайка от този продукт с малко кокосово масло, а след това да се търка готовата смес върху кожата с кръгови движения. Използвайте подобен начин за  да ексфолирате кожата: смесвате кафето с половин супена лъжица зехтин и търкайте върху кожата си за няколко минути. След всичко това трябва да изплакнете много добре с вода.

3.Вкусното кафе е чудесен компост

Кафето е идеален за приготвяне на компост. Можете също така да го добавите към растения, които се нуждаят от по-кисела почва, защото кафето осигурява добра ниво на елементи като мед, калий, магнезий и фосфор. По същия начин, смесване на смляно кафе със семена от моркови и репички  е една прекрасно подхранване за тези растения.

4.Прави косата блестяща

кафе за блестяща коса

 

Този продукт може да се използва за блестяща коса. Това може да стане чрез смесване на кафе и вода  в разтвор, точно както, когато искате да направите една чаша кафе. Направете това със студена вода, или най-малко с вода, която е със стайна температура. Разтвора се използва, след измиване на косата, после оставате така за около 20 минути. След това изплакнете обилно.

5.Животински и препарат против насекоми

Кафето е ефективен препарат против мравки, както и за отблъскване на други животни, предимно котки. Против мравки, просто поръсете малко сухо кафе в областите , където има  насекоми. Ако бихте желали да отблъсне котките,  по-добре би било да се смесят смляното кафе с лимонови и портокалови кори. Много от тези животни не обичам тази миризма, поради което тя ги държи далеч. И ако това не е достатъчно, втриването на  малко навлажнена утайка върху козината помага на вашите домашни любимци да се предпазят от бълхи-безплатно.

6.Почистващ препарат

Благодарение на абразивни и киселинни качества на кафето, то може да се използва като средство за почистване, по-специално в кухнята. Просто смесете смляно кафе с малко сапун и вода, и  получения разтвор приложете в  областите, които бихте искали да почистите.

7.Ароматизатор

ароматизатор от кафе

 

В допълнение към предотвратяването на миризми, кафето действа и като освежител за въздух, благодарение на своя силен и пронизващ аромат, което също е приятно. В този случай, просто поставете смляно кафе вътре в чанта или пореста тъкан, и нека аромата н кафето се разпространи навсякъде.Също към него може да добавите някакъв вид ароматно масло, или плодови кори.

8.Прахо-подтискащо вещество

Кафе може да се използва на места, където  се натрупва много мухъл и мръсотия, като комини. Важно тук е, че смляното кафе трябва да не е  влажно, защото това може да доведе до настъпването на обратния ефект. Поръсете смляното кафе над прахта и мръсотията, което го прави лесно за по4истване.

9.Поддържа мебели в добра форма

Мебелите от естествено дърво може да се запазят в добро състояние, благодарение на кафето. Просто ги почистете с кърпа с малко количество от продукта, което ще направи мебелите блестящи.

10.Готвене

Останките от кафе са полезни за приготвяне на различни торти и сладкиши. То също може да се използва като долен слой за отглеждане на гъби. Както по-горе прочетохте, кафето притежава свойства, които са много добри за почвата като цяло, както и за отглеждане на някои култивирани растения.

Бяхте ли изненадани да научите за тези алтернативни употреби на кафето?


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.