10 алтернативни начина за употреба на кафе, които не знаете

· 27.07.2015
Кафето крие редица интересни приложения, за които дори не подозирате.

След изпиването на чаша хубаво кафе, много хора обикновено изхвърлят остатъците и утайката. И все пак, както в много останали случаи, остатъците и утайката могат да бъдат използвани и по други начини. Знаейки как да ги използва повторно може дори да ни спестите малко пари. По-долу ние ще ви покажем 10 алтернативни начина за употребата на кафе, всички от които са лесно приложими.

1.Предотвратява неприятните миризми

Поставянето  на малко кафе в бурканче и съхранението в хладилника може да помогне много за предотвратяване на лоши миризми. Също така, ако ръцете ви са вмирисани, всичко, което трябва да направите е да  разтъркате малко  кафе върху тях, а след това да изплакнете с топла вода. Това ще премахне миризмата.

2.Ексфолиант за кожата

Благодарение на текстурата на кафето, кафените остатаци и утайка са страхотни за ексфолиране на кожата и намаляване на целулита. За последното, препоръчваме смесване на  утайка от този продукт с малко кокосово масло, а след това да се търка готовата смес върху кожата с кръгови движения. Използвайте подобен начин за  да ексфолирате кожата: смесвате кафето с половин супена лъжица зехтин и търкайте върху кожата си за няколко минути. След всичко това трябва да изплакнете много добре с вода.

Прочетете и: 3 домашни ексфолианта против черни точки

3.Вкусното кафе е чудесен компост

Кафето е идеален за приготвяне на компост. Можете също така да го добавите към растения, които се нуждаят от по-кисела почва, защото кафето осигурява добра ниво на елементи като мед, калий, магнезий и фосфор. По същия начин, смесване на смляно кафе със семена от моркови и репички  е една прекрасно подхранване за тези растения.

4.Прави косата блестящакафе за блестяща коса

 

Този продукт може да се използва за блестяща коса. Това може да стане чрез смесване на кафе и вода  в разтвор, точно както, когато искате да направите една чаша кафе. Направете това със студена вода, или най-малко с вода, която е със стайна температура. Разтвора се използва, след измиване на косата, после оставате така за около 20 минути. След това изплакнете обилно.

5.Животински и препарат против насекоми

Кафето е ефективен препарат против мравки, както и за отблъскване на други животни, предимно котки. Против мравки, просто поръсете малко сухо кафе в областите , където има  насекоми. Ако бихте желали да отблъсне котките,  по-добре би било да се смесят смляното кафе с лимонови и портокалови кори. Много от тези животни не обичам тази миризма, поради което тя ги държи далеч. И ако това не е достатъчно, втриването на  малко навлажнена утайка върху козината помага на вашите домашни любимци да се предпазят от бълхи-безплатно.

Препоръчваме ви да прочетете и: Отървете се от досадните насекоми по естествен начин

6.Почистващ препарат

Благодарение на абразивни и киселинни качества на кафето, то може да се използва като средство за почистване, по-специално в кухнята. Просто смесете смляно кафе с малко сапун и вода, и  получения разтвор приложете в  областите, които бихте искали да почистите.

7.Ароматизаторароматизатор от кафе

 

В допълнение към предотвратяването на миризми, кафето действа и като освежител за въздух, благодарение на своя силен и пронизващ аромат, което също е приятно. В този случай, просто поставете смляно кафе вътре в чанта или пореста тъкан, и нека аромата н кафето се разпространи навсякъде.Също към него може да добавите някакъв вид ароматно масло, или плодови кори.

8.Прахо-подтискащо вещество

Кафе може да се използва на места, където  се натрупва много мухъл и мръсотия, като комини. Важно тук е, че смляното кафе трябва да не е  влажно, защото това може да доведе до настъпването на обратния ефект. Поръсете смляното кафе над прахта и мръсотията, което го прави лесно за по4истване.

9.Поддържа мебели в добра форма

Мебелите от естествено дърво може да се запазят в добро състояние, благодарение на кафето. Просто ги почистете с кърпа с малко количество от продукта, което ще направи мебелите блестящи.

10.Готвене

Останките от кафе са полезни за приготвяне на различни торти и сладкиши. То също може да се използва като долен слой за отглеждане на гъби. Както по-горе прочетохте, кафето притежава свойства, които са много добри за почвата като цяло, както и за отглеждане на някои култивирани растения.

Бяхте ли изненадани да научите за тези алтернативни употреби на кафето?