За чиста коса по-дълго време: 9 ефикасни съвета

Ако косата се измърсява често, се чувстваме неудобно и я мием по-често. Обаче, това не означава, че ще е чиста за дълго време. В тази статия ви даваме съвети как да запазите косата си чиста, за по-дълго време.
За чиста коса по-дълго време: 9 ефикасни съвета
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Един от най-неудобните проблеми, свързани с красотата, е мръсната коса. Това кара хората да се чувстват неловко и да са неуверени, тъй като косата е едно от най-забележимите неща от външния ни вид. Обаче, няма нужда да миете косата толкова често, колкото си мислите. За чиста коса по-дълго време, просто следвайте нашите съвети.

Продължавайте да четете, за да разберете как да запазите косата си чиста, за по-дълго време и да я миете по-рядко.

1. За чиста коса по-дълго време: използвайте преварена или филтрирана вода

За чиста коса по-дълго време: една жена си мие косата

На първо място, едно от нещата, които можете да направите, за да миете косата си по-рядко и да я запазите чиста, е да я миете с преварена или филтрирана вода при температура от около 38 градуса по Целзий (100 F) .

2. За чиста коса по-дълго време: не прекалявайте с козметичните продукти за коса

Някои от продуктите, които използваме за да подобрим състоянието на косата, като кератин или сух шампоан, лак за коса и гел, могат да замърсят косата бързо и сигурно.

За чиста коса по-дълго време, трябва да използвате малки количества от тези видове продукти. Използвайте ги един или два пъти в седмицата, най-много.

3. За чиста коса по-дълго време: решете се по-рядко и използвайте гребен

За чиста коса по-дълго време: решете се с гребен

Обратно на това, което си мислите, ако решите твърде често косата си, не означава, че тя ще бъде по-чиста и бляскава. Всъщност, колкото повече пипате косата си, толкова по-бързо се замърсява.

Ето защо, трябва да решите косата си най-много два или три пъти на ден, за предпочитане с гребен вместо с четка. По този начин, ще имате по-малко разделени краища и косата ви ще изглежда по-лъскава и здрава.

4. Използвайте стилизиращ мус за коса

За чиста коса по-дълго време, използвайте стилизиращ мус, вместо лак за коса или гел за коса. Тези козметични продукти замърсят косата много повече.

5. Използвайте шампоан без сулфати

За чиста коса по-дълго време: снимка на шампоан с помпа

Натриев лаурил сулфат, познат още като SLS, е нетоксично вещество, добавяно към шампоаните. Известно е, че причинява сух скалп и увеличава омазняването на косата при някои хора. Ако това се отнася за вас, изберете натурален шампоан, който не съдържа тези съставки и вместо това използвайте маски и масла за коса.

Можете също да опитате ексфолиращ тоник или маски за коса, приготвени у дома с различни натурални съставки.

6. Намалете температурата на стилизиращите уреди за коса

Когато използвате сешоари или преси за коса, косата може да се увреди и да се замърсява по-често. За да предотвратите това да се случи, намалете температурата на сешоара и на пресите за коса, на 150 до 180 градуса.

7. Направете пилинг лечение на скалпа

За чиста коса по-дълго време: една жена с красива червена коса

Пилинг лечението на скалп помага за отстраняване на мъртвите кожни клетки, премахва нечистотите и също заздравява космените фоликули, за да може косата да расте по-силна и по-здрава.

8. Сменяйте калъфките на възглавниците си по-често

Една от причините за по-честото замърсяване на косата е използването на една и съща калъфка няколко нощи. За чиста коса по-дълго време, сменяйте калъфките редовно.

Калъфката абсорбира омазняванията и продуктите, които слагате на косата си, по същия начин, както кожата абсорбира тоалетното мляко или маслото. Като резултат, по калъфката може има бактерии и нечистоти. Ето защо е важно да сменяте калъфките на възглавниците поне веднъж в седмицата.

9. Защитете косата си от студа и слънцето

Красива млада жена с дълга коса

Като заключение, е важно да защитите косата си през зимата и лятото, когато температурите са ниски или високи. Това е така, защото тези условия стимулират образуването на омазняване по скалпа и водят до омазняване на корените на косата.

Най-добрата мярка, която можете да предприемете, е да носите шапка или шапка с козирка, която да пази косата от горещите летни температури или зимни шапки, които да пазят косата  от студените и ледени зимни температури. По този начин, косата ви ще изглежда по-здрава и по-блестяща. Лесно е!

Може да ви заинтересува ...
Искате косата ви да расте по-бързо? Опитайте тези натурални средства
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Искате косата ви да расте по-бързо? Опитайте тези натурални средства

Всеки мечтае за здрава и блестяща коса, но често не осъзнаваме, че някои на пръв поглед невинни действия могат да имат последици върху здравето на ...
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.