Връзката между проблемите с гърлото и червата

Банята за крака може да ви донесе мигновено облекчение
Връзката между проблемите с гърлото и червата

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Каква е връзката между проблемите с гърлото и червата? Изненадани ли сте от това заглавие? Неведнъж сме ви напомняли за взаимната свързаност на органите в човешкото тяло. Традиционната китайска медицина ни учи на резултатите от взаимовръзката, наред с много други изпитани във времето познания. Тази статия е посветена на въпроса, как и защо трябва да обръщаме внимание на червата си, когато страдаме от заболяване като тонзилит, фарингит, афония и т.н.

Връзка между проблемите с гърлото и червата

Стари средства за лечение

Медицината е наука, която се развива от хилядолетия. Хората винаги са търсели познанието за това, как могат да лекуват една или друга болежка. В миналото, когато е ставало въпрос за проблеми с гърлото, особено при децата, предците ни веднага прибягвали до употребата на клизма.

Клизмата дълго време се е прилагала като решение на редица здравословни оплаквания, тъй като хората са смятали лошо функциониращите черва за предпоставка за развитие на други болести. Клизмата е представлявала незабавно решение на проблема.

Обикновено правели клизмата с помощта на гумена крушка, която дори и днес можете да закупите от аптеките, тъй като лесно се прилага и дава бърз резултат.

 • Напълнете крушката с топла вода (не се препоръчва чешмяна, по-добре използвайте пречистена). Нанесете лубрикант или мазнина по ръба на крушката и след това я пъхнете в ануса, докато лежите на лявата си страна.
 • След като вкарате възможно най-много вода, премахнете крушката.
 • Можете да направите няколко клизми на ден, когато страдате от болно гърло.
Лечение на проблемите с гърлото и червата

Проверете състоянието на червата

Ако редовно страдате от проблеми с гърлото без обяснима причина или пък трудно го лекувате, обърнете внимание и на здравето на червата си. Сред често срещаните състояния са:

 • Синдром на раздразнените черва: хронично състояние, което провокира болка, диария и/или запек. Може да бъде предизвикано от нерви и силни емоции.
 • Запек: един от най-разпространените проблеми в съвременното общество. Дължи се главно на лошо хранене, консумация на прекалено много обработени храни и липсата на активни физически натоварвания.
 • Паразити в червата: те са често срещани. Най-познатите са кандидоза, но проблем при диагностицирането им е широкият спектър от проявяващи се симптоми. Кандидозата може да ви накара да се чувствате уморени, нервни, да добиете проблеми с апетита, влошено храносмилане, да чувствате сърбежи по носа или ануса и др.
 • Дивертикулит: това заболяване се състои в уплътняването на части от стената на дебелото черво.

Чревна флора

Ако искате да подпомогнете радикално здравето на гърлото си, трябва да се погрижите и за здравето на червата. Добър начин да започнете процеса е като подобрите чревната флора, която лесно бива повлиявана негативно от лошо храносмилане и приема на лекарствени препарати.

 Можете да положите грижи по два начина:

 • Яжте храна, която стимулира чревната микрофлора. Става дума главно за кисело мляко и кефир. И в двата случая е препоръчително да са домашно направени и да не съдържат изкуствени подобрители.
 • Приемайте добавки, които подпомагат чревната хлора, особено ако сте подложени на медикаментозно лечение.
Проблемите с гърлото и червата

 

Хранителна непоносимост

Друг важен въпрос, свързан с чревните проблеми, на който е желателно да намерите отговор, е: дали пък организмът ви не изпитва хранителна непоносимост към определен тип храни. Именно това може да е отговорът на здравословните ви оплаквания.

Можете лесно да разпознаете хранителна алергия, тъй като реакцията е мигновена, но когато говорим за хранителна непоносимост, проявата на реакция може да изисква дни и седмици. В същото време, на пръв поглед забавената реакция на тялото води до постъпателното влошаване на проблема, а това го прави труден за диагностициране.

Може да проявявате непоносимост към различни храни

Лабораторни тестове могат с категоричност да определят кои са те. Най-честа е непоносимостта към храните, съдържащи глутен и лактоза. Възможно е също така да страдате от хранителна непоносимост към определени плодове, ядки или пък хранителни добавки.

Връзката между гърлото и червата: непоносимост към храни

Топли бани за краката

Банята за крака може да ви донесе мигновено облекчение при подуто гърло. Защо? Тъй като подлагането на стъпалата на топла температура понижава температурата в горната част на тялото.

Потопете краката си в топла вода в продължение на поне 20 минути. Ако водата се охлади, добавете още гореща вода. След процедурата поддържайте стъпалата топли и обуйте чорапи и пантофи.

Снимки: Pavel Fiskovich, mfcorwin, and didriks.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Macpherson, A. J., & Harris, N. L. (2004). Interactions between commensal intestinal bacteria and the immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri1373
 • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
 • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.