Връзката между проблемите с гърлото и червата

Банята за крака може да ви донесе мигновено облекчение
Връзката между проблемите с гърлото и червата

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Каква е връзката между проблемите с гърлото и червата? Изненадани ли сте от това заглавие? Неведнъж сме ви напомняли за взаимната свързаност на органите в човешкото тяло. Традиционната китайска медицина ни учи на резултатите от взаимовръзката, наред с много други изпитани във времето познания. Тази статия е посветена на въпроса, как и защо трябва да обръщаме внимание на червата си, когато страдаме от заболяване като тонзилит, фарингит, афония и т.н.

Връзка между проблемите с гърлото и червата

Стари средства за лечение

Медицината е наука, която се развива от хилядолетия. Хората винаги са търсели познанието за това, как могат да лекуват една или друга болежка. В миналото, когато е ставало въпрос за проблеми с гърлото, особено при децата, предците ни веднага прибягвали до употребата на клизма.

Клизмата дълго време се е прилагала като решение на редица здравословни оплаквания, тъй като хората са смятали лошо функциониращите черва за предпоставка за развитие на други болести. Клизмата е представлявала незабавно решение на проблема.

Обикновено правели клизмата с помощта на гумена крушка, която дори и днес можете да закупите от аптеките, тъй като лесно се прилага и дава бърз резултат.

 • Напълнете крушката с топла вода (не се препоръчва чешмяна, по-добре използвайте пречистена). Нанесете лубрикант или мазнина по ръба на крушката и след това я пъхнете в ануса, докато лежите на лявата си страна.
 • След като вкарате възможно най-много вода, премахнете крушката.
 • Можете да направите няколко клизми на ден, когато страдате от болно гърло.
Лечение на проблемите с гърлото и червата

Проверете състоянието на червата

Ако редовно страдате от проблеми с гърлото без обяснима причина или пък трудно го лекувате, обърнете внимание и на здравето на червата си. Сред често срещаните състояния са:

 • Синдром на раздразнените черва: хронично състояние, което провокира болка, диария и/или запек. Може да бъде предизвикано от нерви и силни емоции.
 • Запек: един от най-разпространените проблеми в съвременното общество. Дължи се главно на лошо хранене, консумация на прекалено много обработени храни и липсата на активни физически натоварвания.
 • Паразити в червата: те са често срещани. Най-познатите са кандидоза, но проблем при диагностицирането им е широкият спектър от проявяващи се симптоми. Кандидозата може да ви накара да се чувствате уморени, нервни, да добиете проблеми с апетита, влошено храносмилане, да чувствате сърбежи по носа или ануса и др.
 • Дивертикулит: това заболяване се състои в уплътняването на части от стената на дебелото черво.

Чревна флора

Ако искате да подпомогнете радикално здравето на гърлото си, трябва да се погрижите и за здравето на червата. Добър начин да започнете процеса е като подобрите чревната флора, която лесно бива повлиявана негативно от лошо храносмилане и приема на лекарствени препарати.

 Можете да положите грижи по два начина:

 • Яжте храна, която стимулира чревната микрофлора. Става дума главно за кисело мляко и кефир. И в двата случая е препоръчително да са домашно направени и да не съдържат изкуствени подобрители.
 • Приемайте добавки, които подпомагат чревната хлора, особено ако сте подложени на медикаментозно лечение.
Проблемите с гърлото и червата

 

Хранителна непоносимост

Друг важен въпрос, свързан с чревните проблеми, на който е желателно да намерите отговор, е: дали пък организмът ви не изпитва хранителна непоносимост към определен тип храни. Именно това може да е отговорът на здравословните ви оплаквания.

Можете лесно да разпознаете хранителна алергия, тъй като реакцията е мигновена, но когато говорим за хранителна непоносимост, проявата на реакция може да изисква дни и седмици. В същото време, на пръв поглед забавената реакция на тялото води до постъпателното влошаване на проблема, а това го прави труден за диагностициране.

Може да проявявате непоносимост към различни храни

Лабораторни тестове могат с категоричност да определят кои са те. Най-честа е непоносимостта към храните, съдържащи глутен и лактоза. Възможно е също така да страдате от хранителна непоносимост към определени плодове, ядки или пък хранителни добавки.

Връзката между гърлото и червата: непоносимост към храни

Топли бани за краката

Банята за крака може да ви донесе мигновено облекчение при подуто гърло. Защо? Тъй като подлагането на стъпалата на топла температура понижава температурата в горната част на тялото.

Потопете краката си в топла вода в продължение на поне 20 минути. Ако водата се охлади, добавете още гореща вода. След процедурата поддържайте стъпалата топли и обуйте чорапи и пантофи.

Снимки: Pavel Fiskovich, mfcorwin, and didriks.

Може да ви заинтересува ...
Пригответе си червено кисело зеле у дома, за да подсилите чревната си флора
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Пригответе си червено кисело зеле у дома, за да подсилите чревната си флора

Киселото зеле е пробиотик, придобил популярност през последните години със способността си да подсилва бактериалната флора, предпазваща червата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Macpherson, A. J., & Harris, N. L. (2004). Interactions between commensal intestinal bacteria and the immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri1373
 • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
 • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.