Съвети за справяне с неприятната миризма на подмишниците

Това може да се излекува чрез ежедневни процедури, които малко по малко ще намалят количеството на потта
Съвети за справяне с неприятната миризма на подмишниците

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Първото нещо, което трябва да знаете е, че миришещите подмишници не са само резултат от лоша хигиена, а и от функцията на жлези и хормони. Миризма е досадна и непривлекателна за човека, както и за хората около него / нея.

Това може да се излекува чрез ежедневни процедури, които малко по малко ще намалят количеството на потта. Идеалният вариант е – да спрете да правите нещата, които водят до тази миризма. Ще представим няколко общи препоръки за справяне и избягване на това неудобно състояние.

Старателно измивайте подмишниците

Решението е логично, въпреки че много пъти, независимо че се измивате добре, продължавате да се потите и имате лоша миризма. Необходимо е да натъркате подмишниците  със сапун. Ако притежава силен аромат, възможно е да ускори потенето им, вместо да ги накара да миришат по-добре. В такъв случай купувайте неутрален сапун.

Уверете се, че никакви остатъци не са останали

Измийте подмишниците старателно, за да се отървете от сапунените остатъци или от тези на дезодоранта от предишния ден. Те могат да произведат гъбички или бактерии. Приготвите натурално средство, което ще гарантира чисти и безмирисни подмишници: смесете алкохол и оцет , нанесете с кърпа ( след душ , преди лягане ).

Използвайте сода за хляб

soda bikarbonat

Тя премахва телесната миризма. Измийте подмишниците и ги намажете със сода на прах, като използвате памучен тампон ( дори можете да го оставите там). Друг ефикасен трик е: да смесите 1 супена лъжица сода за хляб с лимонов сок и да приложите след къпане .

В случай на прекомерно силна миризма на тялото

Пригответе билкова смес от мащерка или розмарин и я нанесете върху подмишниците. Използва се и при хиперхидроза ( хронично изпотяване), която може да повлияе на личните отношения и ежедневни дейности.

Алое вера  контролира прекомерното изпотяване. Нанесете малко гел от листата на растението – ефектът ще е по-голям, ако се прилага през нощта. Доматът също може да намали прекомерното изпотяване на подмишниците. Смесете го с гела и оставете да действа няколко минути.

При избора на дрехи

drehi

Едно нещо, което може би не знаете е, че някои тъкани, цветове или материали карат тялото да се поти повече и да придобие лоша миризма. Избягвайте тесните дрехи, тъй като те пречат на адекватното количество въздушен поток. Потърсите удобни естествени тъкани или синтетични такива. Цветовете също оказват влияние – черното, например, може да предизвика изпотяване, въпреки че изглеждате по-слаби с него.

Хранете се здравословно

Ежедневната диета е свързана с миризмата на подмишниците, независимо че се пренебрегва. Потта ще мирише много по-силно, ако консумирате много лук, чесън, кафе и безалкохолни напитки ( за разлика от плодовете и зеленчуците, които намаляват този мирис). Същото се отнася и за цигарите, които износват кожата и предизвикват силни миризми.

Бръснете подмишниците

Космите на подмишниците могат да бъдат причина за миризмата на тялото. Ако не се бръснете, може да се образуват гъбички и бактерии, които миришат.

Използвайте антиперспирант вместо дезодорант

Deodorant

Дезодорантите само замаскират миризмата на тялото, но не предотвратяват прекомерното изпотяване. От друга страна, антиперспирантът го контролира, както и неприятната миризма.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.