Вкусни и лекарствени напитки с кората на ананас
Знаете ли, че можете да си направите вкусни напитки с кората на ананас, която запазва всичките му лечебни свойства и може да свърши чудесна работа при борба с паразити, задържане на течности, запек и възпаление?
Така че не изхвърляйте тази част на ананаса. В тази статия ще Ви обядним стъпка по стъпка всички негови свойства и ще дадем две прости рецепти за напитки с кората на ананас: една варена напитка и една ферментирала, която е богата на пробиотици.
Здравословни свойства
Винаги препоръчваме да консумирате органични плодове и ако е възможно да ядете кората, защото тя има много ползи за здравето. Такъв е случаят и на ананаса и предимството му е, че е плод, който няма тенденция да съдържа пестициди, защото обикновено расте без много стопанисване.
Основни свойства
- Помага в борбата с чревни паразити
- Допринася за добро храносмилане, благодарение на бромелаина, ензим, който подобрява процеса на храносмилането. Той е идеален десерт след консумация на месо или риба. От друга страна не препоръчваме комбинирането му в една и съща храна с въглехидрати (брашно, макаронени изделия, картофи и т.н.)
- Подобрява чревната функционалност, бори се със запека и хемороидите
- Защитава микробната флора в дебелото черво
Той е мощен и естествен противовъзпалител
- Бори се с възпаления на мускулите, гърлото и т.н.
- Помага за ускоряване на заздравяването на наранявания, които идват от травми или операции
- Има антикарциногенни свойства
- Подобрява кръвообращението и има антикоагулантни свойства
- Помага Ви да отслабнете и да се борите с целулита
- Той е чудесен диуретик, който ви помага да се отървете от излишните течности в тялото
- Освен свойствата му като плод, кората на ананаса също е огромен пречиствател на кръвта
Варена напитка от кората на ананс
Едина от най-лесните напитки с кора на ананас може да се получи по следния начин:
Измийте ананаса и го обелете.
Нарежете кората на среден или голям ананас на много малки парчета и ги сварете с около литър вода.
Варете на тих огън в покрит съд в продължение на 15 до 20 минути.
След това оставете сместа да престои за още пет минути.
Подсладете с мед или стевия.
Можете да пиете напитката топла, прясно направена или дори студена.
Прочетете и това: 3 салати с ананас подходящи за вечеря
Ферментирала напитка от кора на ананас
Тази друга рецепта, която обикновено се прави в Централна и Южна Америка, не е много сложна и може да я сервирате по време на хранене, за да изненадате гостите си. Тя е страхотна за придружаване на ястия с месо или риба, защото помага много добре за храносмилането.
Също така, поради факта, че питието е ферментирало, то съдържа голямо количество пробиотици, които подобряват здравето на червата.
Инструкции
Необходим Ви е един голям зрял ананас или два средни такива. Измийте ги добре и ги обелете.
Нарежете кората на малки парченца и ги поставете в стъклен или керамичен съд, който може да бъде херметически затворен. Налейте два литра вода и сложете 500 грама кафява захар, захар от захарна тръстика или тръстиков сироп.
Затворете го плътно и оставете на място със стайна температура за 48 часа.
След два дни, разбъркайте, така че да няма остатъци. Добавете още един литър вода и оставете да престои отново в продължение на 12 часа.
След това време, добавете три четвърти литър вода и напитката ще бъде готова.
Преди да я сервирате Ви препоръчваме да я охладите в хладилник.
Можете също така да я съхранявате във фризер.
По време на процеса на ферментация, тази напитка първо ще изработи пробиотични микроорганизми. Ако я оставите да престои за по-дълго време ще се превърне в алкохолна напитка, а после в оцет.
Може да и предадете различен вкус като добавите в съда кори от портокал или грейпфрут, щипка канела или cкилидка чесън в допълнение към кората на ананаса.
Последни съвети
Важно е, ананаса да не е третиран с пестициди поради две причини.
Първата е, че може директно ги погълнете и в дългосрочен план, това може да бъде вредно за здравето Ви. Втората е, че докато се изпълнява целта да се отървете от микроорганизми, ще се създадат полезни такива.