6 странни симптоми - предупреждения за чревни проблеми

Слабите нокти са знак, че не усвоявате правилно хранителните вещества, а подутият корем е пълен с газове. Вижте кои са другите
6 странни симптоми - предупреждения за чревни проблеми
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Познавате ли предупрежденията за чревни проблеми? В края на краищата те не винаги са толкова прости, колкото класическия симптом, за когото всички знаем: запек.

Това е особено вярно, ако не сме наясно с многобройните основни телесни функции, извършвани от червата.

Благодарение на тях сме способни да абсорбираме хранителни вещества от храната, която ядем, както и вода, витамини и минерали. Нещо повече, те играят ключова роля в имунната система на тялото ни.

Микробите, които живеят по стените на червата са от съществено значение за нашето здраве. Те се борят с множество заболявания и ни позволяват да поддържаме вътрешния баланс, който води до качеството на живот, който заслужаваме.

Освен това, важно е да запомните, че червата не са просто един орган. Те са разделени на няколко части, една от които е дебелото черво.

Ето защо поддържането на доброто чревно здраве и своевременното лекуване на чревни проблеми е по същество синоним за поддържане на нашето общо благосъстояние. Естествено, трябва да имаме това в предвид всеки ден.

И когато тялото ни дава сигнали, важно е да не го пренебрегваме. В края на краищата това може да е предупреждение за чревни проблеми.

Ето защо ви приканваме да вземете под внимание какво се случва с тялото ви. Осъзнаването на следните симптоми е чудесна първа стъпка към осигуряване на добро здравословно състояние на червата.

Странни предупреждения за чревни проблеми

1. Слаби кости

Представете си, че един ден сте излезли на чудесна планинска разходка с приятели. Внезапно падате, след като сте се препънали в скала и в крайна сметка счупвате бедро.

Има две неща, които бихме могли да обвиним за такова сериозно събитие: онази странна скала или класическата и много страшна остеопороза, която е толкова често срещана при жените.

Сега си представете, че на следващия месец ще претърпите още едно счупване. Този път е китка, тибия или рамо.

Нещо явно не е наред и е важно да разберете какво се случва.

Понякога може да се дължи на следното: стомахът ви произвежда твърде много киселина. Това означава, че минералите като калций и магнезий няма да бъдат правилно абсорбирани в червата.

Друг съществен аспект на този проблем е витамин К, който се произвежда от червата.

Ако червата не функционират така, както би трябвало, ще стигнете до недостиг на този основен витамин. Естествено, това е проблем, защото е ключът към производството и поддържането на силни и здрави кости.

2. Периоди на силна тревожност и стрес

стресът също може да бъде предизвикан от чревни проблеми

Когато има дисбаланс в микробната флора на червата, първото, което ще забележите, може да ви изненада: вашето състояние на ума.

Може би с любопитство ще откриете, че има нерв, който директно свързва червата с мозъка. По този начин сигналите постоянно циркулират между тези два жизненоважни органа и в двете посоки.

Ако консумирате прекалено много наситени мазнини, микробиалната флора в червата ще понесе тежестта. Тогава това ще има пряк ефект върху вашите емоции и състояние на ума.

За да предотвратите това, може да направите някои прости промени в диетата си:

 • Увеличете консумацията на пресни плодове и зеленчуци.
 • Уверете се, че пиете много вода.
 • Направете кефира част от вашата диета. Това е невероятна суперхрана със свойства, които помагат да се балансира микробната флора.

3. Сърбеж на кожата и нейната любопитна връзка с дебелото черво

Няма съмнение, че това е изненадващ симптом. Когато го изпитате, най-често се свързва с обикновена алергия. В действителност обаче, това е ясен сигнал, че нещо не е наред с червата.

Например, ако червото пропусне хранителни частици, което не са били в състояние да се смелят правилно, те ще влязат в кръвта.

Нещо повече, ако в тялото ви има натрупани токсини, имунната ви система ще реагира неблагоприятно. Ще се бори с токсините чрез сърбеж, възпаление и подуване.

Ако забележите тези видове симптоми, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

4. Слаби нокти

чупливите нокти и връзката им с чревни проблеми

Слабите и чупливи нокти са ясен знак, че не усвоявате правилно хранителните вещества от храните, които ядете.

Фразата “вие сте това, което ядете” е добре позната. Въпреки това, може би е по-точно да се каже “вие сте това, което червата поглъщат”.

Ако червата не са здрави и ако микробната флора, която живее там е оскъдна или в лошо състояние, няма да можете да усвоите ефективно храната, която ядете. По този начин ще бъде невъзможно тялото ви да абсорбира витамините и минералите, от които ноктите и тялото ви като цяло се нуждаят, за да бъдат силни и здрави.

5. Подуване на корема

Понякога поглеждаме корема си и се чудим как сме успели да натрупаме толкова много тегло толкова бързо.

Подуването на корема всъщност не са мазнинитова е уловен газ. Това е ясен знак, че червата не функционират както трябва.

Възможно е да не се храните здравословно. В действителност скрита хранителна алергия може да бъде основата на проблема.

Имайте в предвид, че млечните продукти са едни от най-разпространените алергени в нашата диета. Плюс това, те често стоят зад този широко разпространен проблем.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да се справите с подуването на корема

6. Бели изпражнения

белите изпражнения са симптом за чревни проблеми

Ако забележите, че вашите изпражнения са бели, това е нещо, което не бива да пренебрегвате. Ако изпитвате този симптом, трябва да потърсите професионален медицински съвет възможно най-скоро.

Този проблем най-често се случва, когато изпитваме дразнене на червата. В допълнение, това може да дойде с неприятни пристъпи на диария.

Също така това може да бъде провокирано от промени във вашата микробна флора и възпаление в червата. Това обаче е свързано и с по-сериозни чернодробни проблеми, които изискват специфичен и много различен курс на лечение.

Както можем да видим, това са много сериозни симптоми и най-често са свързани с други проблеми.

Ако имате някакви съмнения, че страдате от чревни проблеми най-добрият начин за действие е винаги да потърсите съвет или изясняване на състоянието от доверен лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Guzmán Calderón E, Montes Teves P, Monge Salgado E. Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta méd. peruana, Lima 2012;29 (2) http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009
 • Martín Jiménez JA, Consuegra Moya B y Martín Jiménez MT. Factores nutricionales en la prevención de la osteoporosis. Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal. Nutr Hosp. 2015;32(1):49-55. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9480.pdf
 • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M.. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 100(1), 29-34. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
 • Liu, L., & Zhu, G. (2018). Gut-Brain Axis and Mood Disorder. Frontiers in psychiatry, 9, 223. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2018.00223
 • Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
 • Pincelli, C., Fantini, F., Romualdi, P. et al. Skin levels of vasoactive intestinal polypeptide in atopic dermatitis. Arch Dermatol Res 283, 230–232 (1991). https://doi.org/10.1007/BF01106107
 • Singal, A., & Arora, R. (2015). Nail as a window of systemic diseases. Indian dermatology online journal, 6(2), 67–74. https://doi.org/10.4103/2229-5178.153002
 • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es.
 • Elizabeth Rajan. Heces pálidas: ¿debería preocuparme? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/white-stool/expert-answers/faq-20058216

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.