Видове брадавици и лечение

По ръцете и краката често се появяват брадавици. Има и генитални брадавици, които са най-опасни при жените, тъй като са свързани с рака на маточната шийка.
Видове брадавици и лечение

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 25 август, 2022

Брадавиците са често срещан проблем. Обикновено се тревожим само за външния си вид. Но в зависимост от мястото, на което се появяват, те могат да причинят дискомфорт. Има различни видове брадавици, които представляват малки кожни образования, които обикновено не са болезнени.

Въпреки че много хора не знаят тона, основната причина за появата на брадавиците е вирус. Става въпрос за човешкия папиломен вирус (HPV), който има над 100 разновидности. Това означава, че има различни видове брадавици, които могат да се появяват на различни места. Най-често се наблюдават по ръцете и краката. Понякога е необходимо да бъдат лекувани, за да не причинят дискомфорт на страдащия.

В следващите редове ще ви разкажем за най-често срещаните видове брадавици и начините за лечението им.

Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са малки подутини, появяващи се по кожата. Обикновено са същия цвят като кожата, въпреки че могат да бъдат белезникави или розови. По някои има черни петна, представляващи спукани кръвоносни съдове.

Както вече споменахме, причината за появата на брадавици е човешкият папиломен вирус. Този вирус има различни подвидове, затова много хора се заразяват с него. Въпреки това брадавиците не се срещат често. С други думи – не всички хора, които влизат в контакт с вируса, развиват брадавици. Причината за това е, че хората в добро здраве преборват успешно заразата и не проявяват симптоми.

Затова и брадавиците се наблюдават по-често при децата и хората с отслабнала имунна система, тъй като те не могат да се справят с инфекцията. Брадавиците могат да се появят до шест месеца след първоначалния контакт с вируса.

Повечето подвидове на вируса се предават чрез контакт с кожата на заразения или чрез предмети като хавлии. Но не трябва да забравяме, че някои видове се предават по полов път, като човешкия папиломен вирус 16 или 18, които подвидове най-често са свързани с развитието на рак на маточната шийка.  След заразяването брадавиците се разпространяват лесно. Например често можете да видите дете с брадавици по пръстите да гризе ноктите си. По този начин брадавиците могат да преминат и по лицето и ръцете му.

Лечение на човешки папиломен вирус

Брадавиците могат да се появят по различни части на тялото.

Прочетете и: ПАП тест при гинеколога – всичко за това изследване

Какви видове брадавици има?

Има различни видове брадавици в зависимост от формата и местоположението им. Първо трябва да споменем най-често срещаните брадавици. Те са кръгли, груби и се появяват по ръцете и краката. Други видове брадавици са:

  • Плоски брадавици. Те се наблюдават най-често при децата. Този вид брадавици са малки и се появяват на групички или клъстери.
  • Нишковидни брадавици. Те са по-издължени и меки, като малък пръст. Появяват се най-често по врата и клепачите.
  • Брадавици по ходилата. Този вид се появява от долната страна на ходилото и по пръстите на краката. Те са много неприятни, тъй като ходенето предизвиква постоянен натиск върху тях.
  • Генитални брадавици. Появяват се в интимните зони на мъжете и жените и дори по слабините и ануса. Предават се по полов път- наричат се кондиломи.

От всички изброени видове, гениталните брадавици са най-опасни, тъй като човешкият папиломен вирус е потенциален канцероген. Освен това, тъй като инфекцията е често срещана, трябва да следите за появата на този вид брадавици. Вече има ваксини за някои видове папиломен вирус. Те се слагат на младите момичета в много страни, тъй като бе доказано, че ракът на маточната шийка е свързан именно с този вирус.

Лечение на различни видове брадавици

Ваксината срещу човешкия папиломен вирус се слага на младите момичета като предпазна мярка.

Препоръчваме ви да прочетете и: Папиломите: 6 съвета за елиминиране по естествен начин

Лечение

Повечето брадавици се третират поради козметични причини или дискомфорт, тъй като могат да причинят триене или болка при натиск. С лечението се цели не само унищожаването на брадавицата, но и справянето на имунната система с вируса.

Днес има различни начини за постигане на тази цел. Криотерапията е техника, при която чрез замразяване на брадавицата се постига падането й. Използват се и терапии с лазер или леки операции за премахването на брадавиците. Има дори определени лекарства съдържащи киселини за премахване на брадавици. Но, както винаги сме ви съветвали, най-добре е да потърсите мнението на лекар, който да прецени кое е най-подходящото лечение в зависимост от вида на брадавиците ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Allevato, M. A., and Lucila B. Donatti. “Verrugas genitales.” Act Terap Dermatol 28 (2005): 302-312.
  • Domíguez, Hugo Fernández, Abián Mosquera Fernández, and Benigno Monteagudo Sánchez. “Revisión bibliográfica de los tratamientos de la verruga plantar.” Revista española de podología 25.4 (2014): 138-141.
  • Llardén-Garcia, M., M. Pena-Arnáiz, and J. M. Casanova-Seuma. “Tratamiento actual de las verrugas.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 13.1 (2006): 45-54.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.