7 съвета за справяне с вагинални гъбични инфекции

Материята, от която е изработено долното бельо, често е пряко свързана с този тип оплаквания.
7 съвета за справяне с вагинални гъбични инфекции

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Задължително е да поддържате интимната си зона суха и чиста, за да сложите край на неприятните вагинални гъбични инфекции. Трябва също така да се отнасяте с разбиране към естествената влага на влагалището, тъй като в противен случай рискувате появата на други проблеми.

Вагиналните инфекции, провокирани от гъбички, са ред здравословни състояния, които са провокирани от различни видове микроорганизми, виреещи в интимните части на жената.

Най-честата причина е размножаване и разпространение на Candida Albicans, вид гъбичка, която се развива лесно във влажна и топла среда. А ето какво казва д-р Росица Денчева за вагиналната кандидоза.

Това състояние е неприятно за всяка жена, тъй като провокира симптоми като сърбеж, вагинално течение с неприятна миризма и зачервяване на срамните устни.

Освен това тези проблеми могат да се влошат с течение на времето и да провокират друг вид дискомфорт – болка, възпаление и трудности в сексуално отношение.

Добрата новина е, че има няколко доказани съвета и натурални средства, които можете да използвате, за да контролирате симптомите, докато лекувате инфекцията.

Днес искаме да споделим с вас 7 от най-важните съвети, които е добре да спазвате, ако страдате от този тип интимни проблеми.

1.Поддържайте интимната зона суха, за да избегнете вагинални гъбични инфекции

Грижете се за интимната си хигиена, ако страдате от вагинални гъбични инфекции.

Вагинални гъбични инфекции се развиват по-лесно в среда, която е прекалено влажна. Опитайте се да поддържате външната зона на вагината суха. Уверете се, че добре подсушавате тази част от тялото след къпане и ходене до тоалетната.

Имайте предвид, че тази интимна зона създава свой естествен лубрикант, който не представлява риск от инфекция. Тази влага трябва да бъде ценена, тъй като всяка промяна повишава вероятността от развитието на здравословен проблем.

2.Носете памучно бельо

Материята, от която е изработено долното бельо, често е пряко свързана с развитието на вагинални гъбични инфекции. Тази, която не абсорбира влагата и пречи на кожата да диша, представлява отлична среда за размножаване на гъбички.

Долното бельо, изработено от памук, е най-препоръчително за поддържане на добра интимна хигиена. То предпазва от излишна влага и топлина в тази зона.

Препоръчително е също така да избягвате носенето на мокри бански костюми, след като излезете от басейна или морето. Колкото по-дълго стоите с тях, толкова по-голям е рискът от развиване на инфекции.
Можете също така да пробвате да носите по-широки дрехи, особено ако вече се оплаквате от симптоми на кандидоза.

3.Подобрете своите лични хигиенни навици

интимна хигиена и вагинални гъбични инфекции

Ежедневната хигиена е главният ключ към доброто здраве на вагината. Изплаквайте 2 пъти дневно нежно инфектираната зона, използвайки неароматизиран сапун.

Уверете се, че поддържате бельото си чисто и сухо, особено когато забелязвате по-силно вагинално течение от обичайното.

Също така е добра идея, когато ходите до тоалетна, да се почиствате отпред назад. По този начин няма да позволите разпространението на гъбички и бактерии.

4.Избягвайте интимните контакти

Вагиналните гъбични инфекции не представляват сериозни състояния, но е най-добре да избягвате интимните контакти, докато трае периодът на лечение.

Правенето на секс, преди да сте се преборили с гъбичките, може да провокира по-дълъг период на лечение. А понякога води до дискомфорт при партньора.

5.Не използвайте парфюми

Не използвайте парфюми при вагинални гъбични инфекции.

Използването на парфюми, дезодоранти и други ароматизиращи продукти в интимната зона влияе върху микрофлората на вагината и стимулира развитието на гъбичките.

Химичните субстанции в тези продукти не са съвместими с pH на вагината и провокират нежелан дисбаланс.

6.Консумирайте кисело мляко

Киселото мляко е богато на живи култури и киселини, които регулират естественото pH на вагината.

Това е едно от най-популярните средства срещу кандидоза и бактериална инфекция, тъй като полезните бактерии са способни да предпазват от негативното действие, което вредните микроорганизми оказват.

За да се справите с проблема, препоръчваме ви да консумирате по 1 порция кисело мляко всеки ден. Можете също така да го нанасяте външно в зоната на вагината.

7.Изплаквайте се с ябълков оцет

Ябълковият оцет помага в лечението на вагинални гъбични инфекции.

Антимикробните и антибактериалните свойства на ябълковия оцет са полезни в борбата с вредните микроорганизми, които провокират гъбични инфекции.

Киселините в него регулират pH -то и променят средата, правейки я неблагоприятна за разпространението на гъбичките.

Ябълковият оцет също така успокоява сърбежа, зачервяването и излишното секретиране на жълтеникаво течение.

Съставки:

 • 2 супени лъжици ябълков оцет (20 мл.)
 • 1 л. топла вода

Приготвяне:

 • Разтворете 2 супени лъжици ябълков оцет в литър топла вода. Използвайте течността, за да изплаквате външната зона на вагината.
 • Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно, докато инфекцията отмине.

Всички описани до този момент съвети са полезни и по естествен начин слагат край на неприятните вагинални гъбични инфекции.

Ако, след няколко дни лечение, не постигнете положителен резултат, препоръчително е да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Darvishi, Maryam et al. “The Comparison of vaginal cream of mixing yogurt, honey and clotrimazole on symptoms of vaginal candidiasis” Global journal of health science vol. 7,6 108-16. 3 Apr. 2015, doi:10.5539/gjhs.v7n6p108
 • Ciudad-Reynaud, A. Infecciones vaginales por cándida: diagnóstico y tratamiento. Rev Per Ginecol Obstet 2007; Vol 53, Nº3: 159- 166. [En línea]. Disponible en: http://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/ginecologia/vol53_n3/pdf/a04v53n3.pdf
 • Vaginitis. (2015, January 16)
  my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Vaginitis
 • Vaginitis. (2015, September 25)
  niaid.nih.gov/topics/vaginitis/Pages/default.aspx

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.