Училищните раници и болката в гърба

Въпреки че между училищните раници и болката в гърба има връзка, решението не е да се избягва носенето им, а правилното им използване. Важно е децата да спортуват, за да заздравят мускулите и костите си.
Училищните раници и болката в гърба

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Днес мнозина вярват, че училищните раници и болката в гърба са тясно свързани. Това е вярно, но действителността има различни нюанси.

На първо място проблемът не е в самата раница, а в използването й. Ясно ни е, че когато детето неправилно носи какъвто и да е товар, това може да се отрази негативно върху мускулите и костите му. Въпреки че училищните раници и болката в гърба са реално съществуващи и често свързани, най-важните фактори, които пропускаме, са теглото и разпределението на тежестта.

Освен това трябва да запомните, че раниците са нещо, което хората използват ежедневно. Тази продължителна употреба изисква вземането на предпазни мерки с цел защита и грижа за тялото. В тази статия ще ви разкажем повече за връзката между училищните раници и болката в гърба.

Училищните раници и болката в гърба

Има направени редица проучвания относно училищните раници и болката в гърба. Почти всички констатират, че около половината от децата на възраст под 15 години са изпитали дискомфорт свързан с носенето на училищната им раница.

Освен това бе постигнато и съгласие относно факта, че не е полезно за здравето детето да носи тежест по-голяма от 10-15% от телесното му тегло. Федералното министерство на образованието, науката и проучванията в Австралия забрани носенето на раници от децата, превишаващи 10% от теглото им. В Германия също има подобна наредба.

През последните години редица проучвания установиха връзка между училищните раници и различни видове травми на врата и раменете, болка в гърба, изкривявания на гръбначния стълб, неправилна стойка и затруднено функциониране на белите дробове. Темата набира все по-голяма популярност поради появата на здравословни проблеми при децата, нетипични и непознати в миналото.

Някои експерти предупредиха, че тези проблеми при децата не се дължат единствено на използването на раници. Други фактори също оказват влияние. В това отношение най-важният сред тях е воденето на уседнал начин на живот от децата, в резултат на който отслабва мускулно-скелетната им система.

Важна информация

Проучване проведено в Холандия открива обратна връзка между практикуването на определени спортове и болката в гърба при децата. С други думи колкото повече часове отделят децата за спортуване, толкова по-рядко се оплакват от болка в гърба.

Друго проучване, също проведено в Холандия, показва много интересен факт: при много деца с болка в гърба били открити и психосоматични проблеми. Емоционалните, семейните и индивидуалните фактори също оказват влияние върху децата страдащи от болка в гърба по-често от останалите.

Независимо от това, прекомерната тежест и неправилното носене на училищните раници могат да доведат до различни проблеми. Част от тях са:

  • Напрежение в мускулите в долната част на гърба. Това се дължи на навеждането напред на детето, когато раницата му е прекалено тежка.
  • Изкривявания на гръбначния стълб, основно в областта на шията. Това се случва поради същата причина както в предходния случай.
  • Лумбална лордоза.
  • Неравномерни рамене. Когато детето носи раницата на едното си рамо, рискът от изкривяване на гръбначния стълб и сколиоза се увеличаваW.

Съвети

Първият ни съвет е да насърчавате децата да спортуват. Липсата на физическа дейност не е полезна за никого, най-вече за децата, тъй като те продължават да се развиват. Освен това трябва да вземете някои предпазни мерки по отношение училищните раници като:

  • Купувайте раници с подходящи размери. Раницата не трябва да слиза под кръста на детето, а ширината й не трябва да е по-голяма от ширината на раменете.
  • Уверете се, че презрамките са подходящи. Те трябва да имат подложки и да могат да се регулират, за да сте сигурни, че раницата е добре прилепнала към гърба на детето. Експертите препоръчват раниците с дръжки, за да могат да бъдат повдигани от пода.
  • Изберете раница с няколко отделения. Когато вътрешността на раницата е разделена, предметите в нея ще се местят по-малко, а раницата ще бъде по-стабилна.
  • Избягвайте претоварването. Децата никога не трябва да носят по-тежка от препоръчаното раница. Това е най-вредният фактор.
  • Разпределете правилно съдържанието на раницата. По-тежките неща трябва да са по-близко до тялото. Децата трябва да носят раниците си на двете рамена.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Calvo-Muñoz, I., & Gómez-Conesa, A. (2012). Asociación entre las mochilas escolares y el dolor de espalda. Revisión sistemática. Fisioterapia, 34(1), 31-38.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.