Циреите: какво представляват? 7 съвета за отстраняването им

Ако ви се появяват често циреи, трябва да обърнете особено внимание на хигиенните си навици и да посетите дерматолог, за да установите възможните причини за абсцесите.
Циреите: какво представляват? 7 съвета за отстраняването им
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 09 август, 2022

Циреите могат да ви създават дискомфорт, да бъдат болезнени и опасни, ако не ги третирате внимателно. Те изглеждат неприятно върху кожата ви и могат да засегнат всеки. Въпреки това, има начини за предотвратяване на появата им. Тук ще ви представим някои съвети за отстраняване на циреите.

Циреите са известни като гнойни възпаления на кожата, предизвикани от инфектирани космени фоликули, които представляват всъщност структурите на кожата, от които растат космите. Засегнатата зона се възпалява и се образува болезнено топче, пълно с гной и мъртви клетки.

С увеличаването на количеството гной тялото ви ще се опита да намери начин да я отстрани. В резултат от това в подутата област ще се появи бял или жълтеникав връх, точно както при акнето.

Тези фоликули вероятно ще се инфектират, особено в зоните с висока влажност на космите, както и на местата, подложени на триене, като подмишниците, бедрата, задните части, лицето, врата и слабините.

Кожните инфекции могат да бъдат предизвикани и от други фактори, като например:

 • Ухапвания от комари
 • Рани от протриване, причинено от дрехите или контакт на кожа с кожа
 • Малки порязвания при бръснене
 • Ожулвания

Защо се образуват циреите?

Защо се появяват циреите?

Никой не е застрахован от появата им. Винаги когато имате открита рана върху кожата си, тя е предразположена към заразяване с бактериите, които живеят на повърхността й. Не всички кожни рани причиняват циреи, тъй като имунната ви система би трябвало да може да се пребори с бактерията, преди зоната да се инфектира.

Циреят не засяга само възпаления космен фоликул, но и тъканите покрай него.

Въпреки че може да следвате тези съвети, за да се отървете от циреите, има някои предпоставки, които могат да ви направят по-податливи на този тип инфекции. По същия начин може да получите дори фоликулит, който често води до множество абсцеси.

По-долу са изброени някои от причините, поради които е по-вероятно да получите цирей:

 • Генетична предразположеност
 • Лоша хигиена
 • Диабет
 • Бъбречна недостатъчност
 • Цироза
 • Употреба на наркотици
 • СПИН
 • Хронични кожни заболявания
 • Затлъстяване
 • Напреднала възраст
 • Носене на твърде тесни дрехи

Каква е причината за многократната поява на циреи?

Причини за циреите

Като цяло, случаите на множество абсцеси са резултат от гореспоменатите причини или се дължат на неправилно или недостатъчно лечение на предишно възпаление.

Един от съветите, които ще ви помогнат да се отървете от циреите, е да изперете дрехите, чаршафите и одеялата си с деликатен сапун, тъй като те може да са били в контакт със засегнатата зона. По тази причина, ако ги почистите с този сапун, може да предотвратите появата на друга инфекция.

Консултирайте се с дерматолог, ако възпалението не изчезне от само себе си след 10 дни, ако видите наченки на образуване на още няколко цирея или ако получите треска. Специалистите ще могат да ги дренират и да ви осигурят подходящото лечение.

Седем съвета за отстраняване на циреи

Възможно е да се отървете от циреите. Просто трябва да започнете да усвоите няколко полезни навика, които ще ви помогнат да елиминирате циреите и да се предпазите от тях. За целта започнете да обръщате специално внимание на кожата си. Запишете си следните съвети:

 1. Ако имате цирей, прилагайте топли компреси, чай от лайка или листа от босилек поне три пъти дневно, за да намалите болката и подуването. Уверете се, че компресът е чист и използвайте нов компрес всеки път.
 2. Докато имате цирей, трябва да се къпете ежедневно с антисептичен сапун.
 3. Циреите се пукват изведнъж след няколко дни. Ако ви се случи, почистете мястото със стерилна марля, сапун и вода, за да попречите на изтичащата гной да инфектира други зони на кожата ви.
 4. Поддържайте чисти и сухи местата по кожата, покрити с обилно окосмяване, за да предотвратите инфекциите.
 5. Избягвайте носенето на прекалено стегнато облекло или на дрехи, предизвикващи триене в чувствителните зони на тялото ви. По този начин можете да предпазите от раните от протриване, тъй като могат да се превърнат в циреи.
 6. Не изстисквайте циреите си с нокти. Ако го направите, може да влошите допълнително инфекцията. Оставете цирея да се дренира от само себе си. Ако това не се случи, трябва да посетите медицински специалист.
 7. Ако сте предразположени към развитие на този тип инфекции (въпреки спазването на споменатите по-горе съвети), ви съветваме да си направите общи изследвания, за да установите кои фактори влияят на здравето на кожата ви.

Заключение

Добрата хигиена и грижата за кожата ви са от съществено значение за премахването на циреите и предпазването от повторната им поява. Прилагането им на практика ще ви помогне да се погрижите за цялото си тяло. По този начин, предотвратявайки тези инфекции, вие също защитавате кръвта и органите си.

Освен това ще живеете по-комфортно и с по-малко болка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.