Трик със замразени лимони за подпомагане борбата срещу тумори
От векове хората са използвали сока от лимони в стотици рецепти, както и за лечебни средства поради уникалния им вкус и концентрацията на хранителни вещества и антиоксиданти, които са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Лимоните са сред най-известните храни в света не само с многобройните си употреби в кухнята, но и с техните отлични лечебни сили.
Доказано е, че сок от лимони помага за детоксикация на организма, като подпомага функционирането на органите, които прочистват кръвта (черен дроб, бъбреци и т.н.). Той също така укрепва имунната система и забавя действието на свободните радикали, които могат да доведат до развитието на различни заболявания.
Но много малко хора са наясно, че една от най-важните части на лимона, когато става въпрос за хранителни вещества е кората, която обикновено се изхвърля.
Кората на лимоните съдържа по-висока концентрация на антиоксиданти и етерични масла, отколкото всяка друга част, и според едно скорошно проучване може да помогне в борбата с рака.
Трик със замразени лимони за борба с рака
Известно е и потвърдено в продължение на години, че лимоните съдържат антибиотични и антивирусни свойства, които могат да забавят различни микроорганизми, които могат да причинят инфекции и заболявания.
Лимонът също е ефикасно лечение за чревни паразити и червеи, високо кръвно налягане, както и различни заболявания на нервната система.
Но това, което е не добре познато е, че лимонът също помага в борбата с рака. Този плод може да се използва за подпомагане на традиционните медицински лечения – вероятно с още по-големи ефекти от химиотерапията. Искате да научите повече?
Вие вече знаете, че екстракт или масло от лимон може да има много силни лечебни свойства. Той също притежава мощен ефект върху раковите клетки, като ги унищожава без да променя “нормалните” клетки в близост. Това е един от основните проблеми с химиотерапията.
Алкалните свойства на лимоните също променят околната среда, което не позволява на раковите клетки да се разпространяват в тялото.
Заключенията от повече от 20 научни изследвания показват, че този цитрусов плод съдържа големи количества “лимоноиди”. Тези вещества именно са отговорни за неговите ползи срещу тумори, особено когато става дума за клетки на рак на гърдата.
В действителност, твърди се, че този плод е до 10,000 пъти по-ефикасен от адриамицин. Това е лекарството, което се използва по целия свят в химиотерапията, за да се спре разпространението на туморите.
Но най-хубавото е, че за разлика от фармацевтичните лекарства, екстрактът от лимон не разрушава нормалните клетки на организма. Това го прави напълно безопасен за използване.
Вижте още: Какво трябва да знаем за рак на гърдата
В допълнение към рак на гърдата, тези съединения, известни като “лимоноиди” са ефикасни, когато се използват за лечение на:
- Рак на дебелото черво
- Рак на панкреаса
- Рак на простатата
- Рак на черния дроб
- Невробластом
- Левкемия
Лекарството: цял лимон, замразен и настърган
За да се възползвате от полезните свойства на лимони срещу рак, се препоръчва консумацията на този плод редовно, но без да извличате сока или да изхвърляте кората.
Правилният начин да направите това е като настържете кората, след като замразите лимона:
- За да започнете измийте лимона обилно с малко вода и сода за хляб или ябълков оцет. Това е важна стъпка, особено когато не знаете дали плодът е органичен или не.
- След като е чист, съхранявайте го във фризера, докато се втвърди.
- Когато сте готови, извадете го от фризера и използвайте ренде, за настържете кората до замразена пулпа.
Може да добавите тези лимонови кори в много рецепти или дори специални напитки, като сокове и коктейли.
Прочетете и това: 7 изненадващи приложения на лимоновите кори
Дали този метод е толкова ефикасен, колкото пиенето на лимонов сок?
Разбира се, че не. Лимоновият сок притежава своите невероятни качества, които са далеч по-полезни, когато става въпрос за други аспекти на здравето. Но когато става дума за борба срещу рака, съединенията в кората имат по-силен ефект.
Повечето от лимоноидите и други антиоксиданти, които помагат за намаляване или премахване на злокачествени тумори се съдържат в кората на лимоните.
В действителност, изчислено е, че един цял лимон може да съдържа до 22 различни съединения, които се борят с рак, сред които са:
- Лимонен
- Пектин
- Флавонол гликозиди
- Витамин С
Колко ефикасно може да e това срещу рак?
Според изследване на австралийската научна организация CSIRO цял лимон може да намали наличието на някои ракови тумори с до 50%.
За профилактика, препоръчително е да се консумират най-малко 150 гр. от този цитрусов плод всяка седмица.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Arnoux, B., & Pascard, C. (1980). Structures de trois nouveaux limonoïdes cytotoxiques: aphanastatine, amoorastatine, hydroxy-12 amoorastatine. Acta Crystallographica Section B Structural Crystallography and Crystal Chemistry. https://doi.org/10.1107/s0567740880009752.
- Clark M. J, Slavin J. L. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. Journal of the American College of Nutrition. 2013. 32 (3): 200-11.
- Ferrari N. Making one change -getting more fiber- can help with weight loss. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Febrero 2015.
- Fukuchi Y, Hiramitsu M, et al. Lemon polyphenols superas diet-induced obesity by up-regulation of mRNA levels of the enzymes involved in beta-oxidation in mouse white adipose tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Noviembre 2008. 43 (3): 201-209.
- García-Salas, P., Gómez-Caravaca, A. M., Arráez-Román, D., Segura-Carretero, A., Guerra-Hernández, E., García-Villanova, B., & Fernández-Gutiérrez, A. (2013). Influence of technological processes on phenolic compounds, organic acids, furanic derivatives, and antioxidant activity of whole-lemon powder. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.02.124.
- González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027.
- Nair Ajikumaran S., Kurup Rajani Sr., Akhila Nair S., Sabulal B., Citrus peles prevent cáncer. Phytomedicine, 2018. 50: 231-237.
- Rockman J. C, Barrett D. M, et al. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture. Marzo 2007. 87 (6): 930-944.
- Wood M. Health benefits of citrus limonoids explored. Febrero 2005. Agricultural Research Service. U. S. Department of Agriculture.
- Yazgan H., Ozogul Y., Kuley E., Antimicrobial influence of nanoemulsified lemon essential oil and pure lemon essential oil on food- borne pathogens and fish spoilage bacteria. Int J Food Microbiol, 2019.