Трихомониаза при жени: може ли да се лекува с естествени средства?

В тази статия ще научите дали трихомониазата при жените може да се лекува с натурални средства.
Трихомониаза при жени: може ли да се лекува с естествени средства?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 24 май, 2023

Някои хора се чудят дали въпросната трихомониаза при жените може да се лекува с естествени средства. Като се има предвид сложността на тази инфекция, предавана по полов път, много хора търсят решения за спиране на нейните симптоми и предотвратяване на по-сериозни проблеми.

Все пак трябва да се отбележи, че медицинският подход е от съществено значение. Въпреки че някои домашни средства могат да донесат известно облекчение, често е необходимо да се прилагат лекарства с рецепта, за да се справят с паразита, който причинява тази патология. Ще ви разкажем повече по темата.

Лечение на трихомониаза при жените

Трихомониазата е инфекция, предавана по полов път (ППИ), причинена от паразита Trichomonas vaginalis. Може да засегне както мъжете, така и жените, въпреки че е по-честа при жените. Предаването става чрез генитален контакт, по време на вагинален, анален или орален секс.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват, че само 30% от случаите имат някакви симптоми. По-специално при жените симптомите обикновено включват вагинална миризма, дразнене, сърбеж и парене по време на уриниране. В допълнение, вагиналното течение може да стане бяло, жълтеникаво или зеленикаво.

Без своевременно лечение инфекцията причинява възпаление на гениталиите и увеличава риска от заразяване с други ППИ. Освен това, в случай на бременни жени, това може да доведе до усложнения като ниско тегло при раждане или преждевременно раждане.

Поради това, след като се подозира заболяване, трябва да се консултирате с лекар, за да потвърдите диагнозата. Това обикновено се потвърждава чрез преглед и лабораторни изследвания.

След това се препоръчва перорално приложение на лекарства. Опциите са както следва:

 • Метронидазол
 • Тинидазол
 • Секнидазол

Лекарствата могат да се приемат наведнъж (мегадози) или в малки дози, разделени на няколко дни. Необходимо е да завършите цялото лечение, за да елиминирате напълно паразита. В допълнение, сексуалният партньор също трябва да получи лекарството, за да се предотврати повторно заразяване.

Възможно ли е да се лекува трихомониаза при жени с естествени средства?

Отдавна се разпространяват редица домашни лекарства, които обещават да облекчат трихомониазата при жените. Към днешна дата обаче няма научни доказателства в подкрепа на тяхната безопасност и ефикасност. Единственото ефективно лечение е приемането на лекарства, предписани от лекаря.

Има обаче някои естествени средства, които могат да послужат като допълнение за минимизиране на симптомите на инфекцията. Те не заместват медицинския подход, но анекдотични доказателства сочат, че могат да помогнат за временно облекчаване на сърбеж, парене и възпаление. Нека да ги разгледаме по-отблизо.

Trichomonas vaginalis.
Trichomonas vaginalis.

Сок или екстракт от нар

В традиционната медицина сокът или екстрактът от нар е една от най-широко използваните добавки за борба с различни видове инфекции, най-вече трихомониазата при жените. Приписват му се антибиотични, антипаразитни и противовъзпалителни свойства.

Проучване in vitro и in vivo, споделено в Journal of the Egyptian Society of Parasitology, съобщава, че пречистеният екстракт от нар има потенциала да инхибира растежа на паразита Trichomonas vaginalis. Тези ефекти са свързани с богатото му съдържание на полифеноли, мастни киселини, стероли, терпеноиди и аминокиселини.

Необходими са обаче по-мащабни и всеобхватни проучвания, за да се потвърди това. Въпреки това е безопасно и питателно лекарство за повечето хора.

Препоръката е да се пият 2 до 3 чаши сок от нар на ден, в продължение на 1 седмица.

Черен чай

Черният чай е едно от популярните средства за лечение на трихомониаза при жените. Ценен е заради високото си съдържание на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, които помагат за контролиране на инфекцията. И въпреки че не е лек, има потенциал като допълнение за спиране на растежа на паразитите.

В изследване, споделено чрез BMC Complementary Medicine and Therapies, екстрактът от тази съставка помага в борбата с резистентните към метронидазол щамове на Trichomonas vaginalis. Най-добрата част? Не влияе на баланса на вагиналната флора.

Ефектът му до голяма степен се обяснява със съдържанието на афлавин, антиоксидантен полифенол. Необходими са обаче още изследвания.

Чесън

От древни времена чесънът се използва като помощно средство за борба с различни видове инфекции. По-специално, на чесъна се приписват антибактериални, противогъбични и антипротозойни свойства. По отношение на последното, сравнително проучване установява, че може да помогне за инхибиране растежа на Trichomonas vaginalis.

По-специално, изследователите установяват, че търговски продукт на основата на чесън спира подвижността на този микроорганизъм. Поради това има терапевтичен потенциал срещу трихомониаза. Въпреки тези констатации обаче са необходими допълнителни проучвания.

По принцип продуктите на основата на чесън се предлагат на таблетки или хапчета. Обикновено се консумират 2 или 3 пъти дневно, 40 минути преди всяко основно хранене.

Трихомониаза при жени: лекарства не се препоръчват

Въпреки че горните лекарства като цяло са безопасни и се понасят добре, има други опции, които не се препоръчват поради рисковете, които носят. Важно е да ги споменем, тъй като употребата им води до усложнения или нежелани ефекти.

Промиване

Това средство обикновено комбинира вода с други течности и вещества, като оцет, цинков сулфат и някои етерични масла. Въпреки че понякога моментално успокоява сърбежа и паренето, приложението му има значителни странични ефекти.

Както е описано подробно в проучване, споделено чрез Epidemiologic Reviews, промивките са свързани с повишен риск от възпалителни заболявания на таза, бактериална вагиноза, болести, предавани по полов път, кандидоза и проблеми с матката. Поради това гинеколозите не ги препоръчват.

Вагинално промиване.
Промивките може да насърчат инфекции в интимната област.

Кисело мляко с жива култура

Докато консумацията на обикновено кисело мляко с живи култури може да е от полза за здравето чрез насърчаване на баланса на бактериалната флора, приложението му във влагалището може да доведе до проблеми. Някои твърдят, че неговите пробиотици помагат за балансиране на вагиналната флора. Въпреки това, няма доказателства, които да докажат това.

Обратно на това, установено е, че въвеждането на кисело мляко във влагалището може да бъде контрапродуктивно. Това не е само защото може да промени баланса на вече присъстващите бактерии, но и защото насърчава проблеми с инфекция и лоша миризма.

Какво трябва да помним за лекарствата за трихомониаза при жените?

Понастоящем няма достатъчно научни доказателства, за да се твърди, че природните лекарства могат ефективно да се борят с трихомониазата при жените. Докато опции като екстракт от нар, черен чай и чесън показват обещаващи ефекти, необходими са повече доказателства. Засега те могат да се използват в допълваща форма.

Основното нещо, което трябва да имате предвид е, че нито един натурален препарат не е заместител на медицинското лечение. При тази инфекция е важно да получите подходящата доза лекарства за ефективно лечение и предотвратяване на усложнения. Ако подозирате, че може да сте болни, консултирайте се с вашия гинеколог възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bouchemal K, Bories C, Loiseau PM. Strategies for Prevention and Treatment of Trichomonas vaginalis Infections. Clin Microbiol Rev. 2017 Jul;30(3):811-825. doi: 10.1128/CMR.00109-16. PMID: 28539504; PMCID: PMC5475227.
 • Centers for Disease Control and Prevention. STD facts – trichomoniasis.
 • Schumann JA, Plasner S. Trichomoniasis. [Updated 2022 Jun 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534826/
 • El-Sherbini, Gehad & Ibrahim, Khadra & Sherbiny, Eman & abdel hady, Nevein & Morsy, Tosson. (2010). Efficacy of Punica granatum extract on in vitro and in vivo control of Trichomonas vaginalis. Journal of the Egyptian Society of Parasitology. 40. 229-44.
 • Noritake SM, Liu J, Kanetake S, Levin CE, Tam C, Cheng LW, Land KM, Friedman M. Phytochemical-rich foods inhibit the growth of pathogenic trichomonads. BMC Complement Altern Med. 2017 Sep 13;17(1):461. doi: 10.1186/s12906-017-1967-x. PMID: 28903731; PMCID: PMC5598040.
 • Ibrahim AN. Comparison of in vitro activity of metronidazole and garlic-based product (Tomex®) on Trichomonas vaginalis. Parasitol Res. 2013 May;112(5):2063-7. doi: 10.1007/s00436-013-3367-6. Epub 2013 Mar 2. PMID: 23455944.
 • Martino JL, Vermund SH. Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiol Rev. 2002;24(2):109-24. doi: 10.1093/epirev/mxf004. PMID: 12762087; PMCID: PMC2567125.
 • Mei Z, Li D. The role of probiotics in vaginal health. Front Cell Infect Microbiol. 2022 Jul 28;12:963868. doi: 10.3389/fcimb.2022.963868. PMID: 35967876; PMCID: PMC9366906.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.