Топ 5 зеленчука за детоксикация и дълголетие

Брюкселското зеле съдържа специфична субстанция, която защитава черния дроб и подобрява неговите най-важни функции като елиминиране на токсините и прочистване на тялото.
Топ 5 зеленчука за детоксикация и дълголетие
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако едно от новогодишните ви обещания е да започнете да се храните по-здравословно, тогава не може да не знаете вече за т.нар. “суперхрани”. Тази група храни се отнася до плодове и зеленчуци, които са богати на фитонутриенти, минерали, витамини, протеини и незаменими аминокиселини, които не само се борят с определени заболявания, но и са идеални за спиране на процеса на преждевременно стареене, за детоксикация и дълголетие.

За да извлечете максимално полезните свойства на суперхраните, не е необходимо да консумирате само тях. Не можете да ядете само овесени ядки и грозде, нали така? Ключът към успеха се крие в балансираната диета, богата на различни суперхрани, която задължително е съчетана и с активен начин на живот и успешно управление на стреса.

В днешната статия ще дискутираме топ 5 зеленчука за оптимална детоксикация на тялото, дълголетие и борба с признаците на старостта. Вярваме, че ще се влюбите в тях.

1. Брюкселско зеле

Брюкселско зеле за детоксикация и дълголетие

То има прекрасен вкус и може да се превърне в незаменима съставка на много рецепти. Брюкселското зеле е натурален източник на изобилие от хранителни вещества. То безусловно представлява отличен зеленчук за детоксикация и дълголетие. Искате ли да знаете защо?

 • Брюкселското зеле е богато на витамини А, С и Е, а също така и на лутеин. Всички те се борят с въздействието на свободните радикали и предпазват клетките от окисляване, което води до остаряване и развитие на тумори.
 • Този зеленчук съдържа специфична субстанция. Тя защитава черния дроб и подобрява неговите най-важни функции, сред които елиминиране на токсините и прочистване на тялото.
 • Брюкселското зеле съдържа много протеини, а това е от полза за здравето на кожата и костите.

2. Моркови

Морковите са освежаващи, вкусни и могат да бъдат консумирани сурови

Вижте още: Изненадващите качества на морковите

Морковите са освежаващи, вкусни и могат да бъдат консумирани сурови, печени, задушени и дори комбинирани с редица плодове и зеленчуци под формата на смутита. По този начин разполагате с напитка, изобилстваща от минерали и протеини. Морковите съдържат интересна съставка – фалкаринол.

Според учените консумацията на готвени моркови може да донесе редица ползи на човешкото здраве, сред които:

 • Възстановяване на кожните клетки благодарение на наличието на фалкаринол, отличен антиоксидант.
 • Ускоряване на процеса на извеждане на тежките метали от тялото, например олово, кадмий и други токсични субстанции.
 • Атрактивният оранжев цвят на морковите се дължи на високото съдържание на алфа и бета-каротен, които подпомагат възстановяването на клетките на кожата и другите органи.

3. Жълта тиква

Жълтите тикви са отличен продукт за детоксикация и дълголетие

Обичате ли да консумирате жълта тиква? Тогава не се колебайте да я приготвяте по най-различни начини, независимо от сезона. Жълтите тикви са отличен продукт за детоксикация и дълголетие, който изчиства тялото и запазва младостта му.

 • Тиквата е богата на вода и фибри, които са важни за стимулиране на детоксикацията.
 • Благодарение на витамините и минералите в състава си тиквата е полезна за кожата, ставите, костите и мозъка.
 • Тя е богата на кумарин – тип бензопирон, който потушава възпаленията и се бори с вредните бактерии в червата.
 • Тиквата е богата и на витамин А и С, както и на антиоксиданти, които се борят с вредното въздействие на свободните радикали. В този ред на мисли, редовната й консумация предпазва от преждевременно стареене.

4. Кресон

Кресонът е един от най-добрите зеленчуци за детоксикация и дълголетие

Дали сотиран с малко чесън, варен, суров в салата или сервиран със сирене… кресонът е вкусен и представлява един от най-добрите зеленчуци за детоксикация и дълголетие. Тези и много други ползи са повод никога да не го пренебрегвате, когато отивате на пазара.

 • Кресонът съдържа изобилие от каротеноиди – антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и стимулират оздравяването на кожата.
 • Той е полезен за храносмилането и подобрява чернодробната и бъбречната функция.
 • Ще ви бъде интересно да узнаете, че кресонът съдържа много йод. Това означава, че помага за регулиране на метаболизма и стабилизиране на телесното тегло.
 • Кресонът съдържа различни антиоксиданти, както и желязо, калций и магнезий, а също така и витамини А, С и Е, които се борят с бръчките и вредното въздействие на слънцето.

5. Гъби шийтаке за детоксикация и дълголетие

Гъбите Шийтаке зареждат с енергия и засилвата имунната система

Може и да не сте свикнали да консумирате гъби, но сортът шийтаке си струва усилието. Препоръчваме горещо да направите тези гъби неизменна част от хранителното си меню. Шийтаке прочистват тялото, укрепват имунната система, поддържат тялото младо и се борят с признаците на старостта.

Макар тези гъби (и други като тях) да присъстват предимно в азиатската кухня, никога не е зле да експериментирате с нови рецепти – особено когато са здравословни! Щом прочетете следващите редове, без съмнение ще потърсите този сорт гъби на пазара:

 • Зареждат с енергия и засилвата имунната система.
 • Влияят положително на черния дроб, тъй като представляват натурален източник на бета-глюкан, който елиминира вредните токсини.
 • Богати са на В3, обработват излишното количество захар в тялото и предпазват от надебеляване.
 • Допринасят за младия вид на кожата, тъй като съдържат антиоксиданти и минерали, сред които цинк и селен.

Насладете се на всеки един от тези зеленчуци. Те ще прочистят тялото и ще допринесат за здраве, детоксикация и дълголетие!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chiavaro, E., Mazzeo, T., Visconti, A., Manzi, C., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2012). Nutritional quality of sous vide cooked carrots and brussels sprouts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf300692a
 • Yadav, M., Jain, S., Tomar, R., Prasad, G. B. K. S., & Yadav, H. (2010). Medicinal and biological potential of pumpkin: An updated review. Nutrition Research Reviews. https://doi.org/10.1017/S0954422410000107
 • Hansen, S. L., Purup, S., & Christensen, L. P. (2003). Bioactivity of falcarinol and the influence of processing and storage on its content in carrots (Daucus carota L). Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.1442
 • Yazdanparast, R., Bahramikia, S., & Ardestani, A. (2008). Nasturtium officinale reduces oxidative stress and enhances antioxidant capacity in hypercholesterolaemic rats. Chemico-Biological Interactions. https://doi.org/10.1016/j.cbi.2008.01.006
 • Kitzberger, C. S. G., Smânia, A., Pedrosa, R. C., & Ferreira, S. R. S. (2007). Antioxidant and antimicrobial activities of shiitake (Lentinula edodes) extracts obtained by organic solvents and supercritical fluids. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.06.013
 • Borguini, R. G., & da Silva Torres, E. A. F. (2009). Tomatoes and tomato products as dietary sources of antioxidants. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559120903155859
 • Manchali, S., Chidambara Murthy, K. N., & Patil, B. S. (2012). Crucial facts about health benefits of popular cruciferous vegetables. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.08.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.