Типове напълняване и причините за тях

Има различни типове напълняване, като всички могат да бъдат контролирани, ако посетите специалист, който да ви изготви подходящата за вашия случай терапия.
Типове напълняване и причините за тях
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има различни типове напълняване, като всички могат да бъдат контролирани, ако посетите специалист, който да ви изготви подходящата за вашия случай терапия.

“Не знам какво да правя, за да отслабна” , “Сестра ми яде два пъти повече от мен и е толкова слаба” , “Не мога да спра да се тъпча…”

Чували сте това нали? А може би самите вие сте казвали нещо подобно. А дали това е истина?

Отговорът е: „да“.

Съществуват различни типове напълняване като зад всеки един се крие различна причина. Ето защо е твърде вероятно диетата и тренировъчния ви режим да не дават очакваните резултати.

За да не се разочаровате и обезкуражите, днес ще ви разкажем за различните типове напълняване и кое ги отличава един от друг. Когато решите да отслабнете е най-добре да посетите специалист, който да открие вашия проблем и да ви подготви специална терапия, съобразена с вашия случай.

Научете повече за различните типове напълняване и причините за тях

1 – Генетично обусловено напълняване
Един от най-честите типове напълняване е този предизвикан от генетичната предопределеност.

Забелязали ли сте, че има цели семейства, в които всички са „пухкави“? Това може да се дължи на два фактора. Първият е вредни хранителни навици в семейството или  – генетична предразположеност към проблема.

Това не означава, че хората предразположени генетично към напълняване трябва да се откажат. Вярно е, че на тези хора ще им бъде по-трудно да постигнат идеалното тегло, но има определени стъпки, които могат да предприемат, за да отслабнат.

Първо трябва да им бъде направен генетичен тест, който да помогне на лекаря да реши кои са правилните стъпки, които трябва да бъдат предприети в случая.

2 – Напълняване поради неправилно хранене

Това е най-често срещаният и познат тип напълняване. Причината за него е воденето на уседнал начин на живот и приемът на повече калории отколкото може да изгори организмът. При този тип напълняване решението е лесно. Просто човек трябва да  промени хранителните си навици и начина си на живот.

Хората, страдащи от този тип напълняване, знаят, че никак не е лесно да се справят с проблема. Тъй като това означава да променят начина си на живот завинаги. Не става въпрос само за посещения на фитнеса или здравословно хранене в продължение на година – промените трябва да бъдат за цял живот.

С течение на времето тези хора ще могат да си поемат глътка въздух, тъй като метаболизмът им ще се ускори. Казано накратко – ако искат да запазят постигнатите резултати, трябва да бъдат дисциплинирани и стриктни към начина си на живот.

3 – Напълняване поради нарушено усещане за глад
Напълняване поради уседнал начин на живот

Това е един от най-трудните за справяне типове напълняване. При него тялото не контролира правилно усещането за глад, което означава, че засегнатите хора никога не се чувстват сити. Ето защо те винаги са гладни, дори след като са поели достатъчно количество храна.

Когато седнат да се хранят, хората засегнати от този тип напълняване, просто не могат да се спрат. Резултатът е постоянна липса на ситост след всяко хранене, която може да се усложни от появата на следващия тип напълняване.

4 – Напълняване поради нервност

Храненето е удоволствие. Ето защо някои от хората страдащи от тревожност и други психологически проблеми  могат да се опитват да компенсират неразположенията си с ядене. Често те залагат на храни с високо съдържание на захар и мазнини.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как правилно да контролираме стреса

В тези случаи е най-добре да кажете на лекаря си как се храните. Психологът или психотерапевтът ще ви помогне да се справите с проявите на стрес и да канализирате енергията си по друг начин. За тези хора процесът може да бъде много труден, тъй като ще трябва да се откажат от един от източниците си на удоволствие.

5 – Напълняване поради проблеми с функционирането на ендокринната система
Хората често напълняват заради нарушения на ендокринната система.

Най-често срещаните заболявания са хипотиреоидизмът и хипокортицизмът. Ендокринната система не функционира нормално и води до появата на хормонален дисбаланс.

В първия случай щитовидната жлеза отделя по-малко хормони от необходимите за преработването на храната. Във втория – отделя повече.

6 – Термогенетично напълняване

Както вече споменахме хората трупат килограми и напълняват, когато приемат повече калории, отколкото могат да изгорят. При този тип напълняване тялото не достига температурата необходима за протичането на това изгаряне. Ето защо почти всичко, което изяде човек, се натрупва под формата на мазнини.

В тези случаи човек се нуждае от лекарска помощ. Тъй като, ако спазва произволно подбрани диети, това може да доведе до сериозни проблеми със здравето. Причината за това е, че човек ограничава до минимум консумацията си на храна, за да отслабне повече от необходимото.

Проблемът с напълняването е много по-сериозен отколкото повечето хора си мислят. Към него трябва да се подхожда с внимание. Най-добре е, когато забележите, че започвате да качвате килограми, да поговорите с лекар. Той ще прецени кое е най-подходящото решение за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.