Тази нова капсула може да лекува редица болести в продължение на месеци само след един прием

Създадена е нова капсула, която може да помогне в лечението на редица болести в продължение на месеци. Тъй като е по-голяма от отвора на стомаха към червата, тази капсула няма да премине в тях с преработената храна, а ще остане в стомаха, за да освобождава постепенно лекарството, което съдържа. Научете повече!
Тази нова капсула може да лекува редица болести в продължение на месеци само след един прием

Последна актуализация: 12 март, 2019

Представете си за минута, че само с една капсула можете да лекувате високия си холестерол, хипертонията, анемията и схванатите си крайници в продължение на петнадесет дни.

Изглежда невероятно, особено когато се замислим как това малко, комплексно лекарство ще помогне на хората с хронични болести, които са принудени да приемат по няколко хапчета дневно за дълъг период от време.

Представете си как една капсула, приета еднократно, лекува множество болести за определен период от време…

В действителност това вече се случва!

Два престижни медицински центъра вече са открили това решение Brigham and Women’s Hospital в Бостън и MIT в Кеймбридж.

Въпреки това учените са имали друга цел: да открият ново лекарство против малария. Те търсели начин лекарството да се приема еднократно. И не само постигнали целта си, но и отворили врата към нови възможности в медицината за лечението на хронични болести.

Прочетете следващите редове, за да научите повече!

“Универсална” капсула

Всеки, страдащ от хронично заболяване като артрита знае, че трябва да пие лекарствата си ежедневно, за да имат ефект.

Ако забравите да си изпиете лекарството само един ден или го приемете днес, а утре – забравите, то губи ефекта си. “Придържането към лечението” също е изгубено.

Това е често срещан проблем с по-възрастните хора. Ако те нямат някой, който да им помага с организацията на приема на лекарства и да им дава хапчетата, те могат и да ги забравят.

Как може науката да помогне в тези случаи?

Трансформиращо се хапче

Капсула за лечение на хронични болести
Проучването беше публикувано във вестника на MIT. Първоначално хората, заети с проучването, водено от д-р Джовани Траверсо търсели нов метод за лечение на маларията.

Тази постоянно присъстваща в страните от третия свят болест изисква определен брой дози от даденото лекарство за лечението си. А това означава разходи и огромни проблеми  за управляващите.

Учените създават “универсална” капсула, която се разтваря като малък робот щом достигне в стомаха.

Тя увеличава големината си. По този начин тя не напуска стомаха и не преминава в тънките черва. В противен случай би си взаимодействала с усвояваните хранителни вещества или с изхвърлянето на отпадните вещества.

След като попадне в стомаха тази капсула увеличава ширината си до 4 см и придобива формата на звезда. Под тази форма тя остава в стомаха максималното допустимо време. След това се разпада и изчезва.

Капсулата съдържа ивермектин. Това е вид антипаразитен препарат, който си взаимодейства с другите полимери за постигането на нещо уникално: постепенното освобождаване на лекарството.

Пред нас се открива страхотно бъдеще

Нов метод за лечение
Днес тази капсула ще се използва в лечението на маларията, както и на редица други тропически болести, включително тези пренасяни от комарите.

Към момента хората, отговорни за проучването, отчитат, че веднъж след като пациента погълне капсулата той ще получава лечение в продължение на 15 дена.

Целта е лечението да бъде удължено до 3 месеца.

След такива положителни резултати по основната цел на проучването, ще бъдат създадени и други лекарства за най-често срещаните хронични болести. Става въпрос за състояния като висок холестерол, хипертония, хронична болка…

Ако си представим бъдеще, в което само една капсула ще лекува заболяванията ви в продължение на поне 3 месеца, то със сигурност това ще доведе до определени промени:

  • Фармацевтичните разходи ще бъдат намалени. (Да се надяваме, че новата информация няма да създаде проблеми на тази промишленост).
  • Болните ще получават по-ефикасно лечение, без да е необходимо да следят ежедневния прием на лекарствата си.
  • Ще използваме нов метод за лечение на инфекциите, дори и на психическите заболявания.

Да се надяваме, че скоро ще станем свидетели на този прогрес. Очакваме го!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.