Сушилните за нокти: видове, предимства и недостатъци

Прегледайте това интересно ръководство за сушилните за нокти и открийте най-подходящата за вас.
Сушилните за нокти: видове, предимства и недостатъци

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 21 февруари, 2023

С течение на времето маникюрът се превърна в професионална и дори артистична дейност в някои случаи. В днешно време можете да видите много оригинални и креативни дизайни, създадени с лак за нокти. В този контекст сушилните за нокти се превърнаха в основен инструмент за постигане на професионално покритие.

Независимо дали смятате да си направите ноктите сами или предпочитате да отидете в салона, важно е да сте наясно с различните сушилни, които съществуват. Има много жени, които избират да се грижат за ноктопластиката си у дома и може би е добре да помислите за закупуването на някои от моделите, с които ще ви запознаем по-долу.

Какво представляват сушилните за нокти?

Когато решите да направите ноктите си у дома, можете да използвате обикновени лакове за нокти, които, въпреки че крайният завършек е добър, са далеч от това, което се постига, когато ноктите ви се правят от професионалист. Това е така, защото в салоните се използват гел или акрилни лакове, чието покритие е много по-блестящо и устойчиво.

Професионалните лакове не изсъхват на въздух, а изискват специални сушилни за нокти.

Въпреки че има различни видове сушилни за нокти, като цяло това са устройства, които работят с ултравиолетова светлина, която втвърдява UV гела на професионалния лак. В този смисъл този уред се характеризира с изненадващо бързо изсушаване на ноктите.

Ако вече сте си правили ноктите, знаете за какво говорим. И обратното, ако никога не сте опитвали тези сушилни, ще се изненадате, когато след няколко секунди забележите, че ноктите ви са напълно сухи.

Говорим за максимум 120 секунди, за да изсушите ноктите си и да продължите с ежедневните си дейности. Въпреки че е вярно, че има модели с по-ниска мощност, на никой от тях няма да отнеме повече от 5 минути, за да изсуши лака.

Правене на нокти.
Работата по професионалния маникюр включва някои инструменти за чист и ефектен завършек.

Видове сушилни за нокти

Има различни видове сушилни за нокти. Изборът ще варира в зависимост от това, от което се нуждаем.

Можем да намерим такива за домашна употреба и такива за професионална употреба. Така че нека накратко да разгледаме какво представлява всеки от тях.

Преносими сушилни за нокти

Те са малки и можете да ги вземете със себе си, където пожелаете. Като цяло работят с батерии и са изключително лесни за използване.

LED сушилни

Този модел може да се използва у дома или в професионални салони. Донякъде са скъпи, но си заслужават заради ефективността си. Използват лампи, които не замърсяват околната среда.

Сушилня с ултравиолетова (UV) лампа

Това е най-използвания уред в салоните за красота поради цената и скоростта на изсъхване. Освен това предлага няколко нива на мощност за всеки тип лак за нокти.

Коя сушилня за нокти е най-добра?

Ако оставим настрана цената на сушилнята, тъй като в този случай сушилнята с ултравиолетова светлина винаги ще бъде тази, която трябва да изберем, трябва да вземем предвид други променливи. Нека да разгледаме по-отблизо темата.

Сушене

Що се отнася до времето за сушене, знаем, че всеки от тези модели ще изсуши ноктите ни много по-бързо, отколкото ако ги оставим да изсъхнат на открито (стига лакът да го позволява). LED сушилнята е тази, която ще ни накара да чакаме най-малко, докато UV сушилнята може да отнеме няколко секунди повече.

Лампи

Към момента LED лампите са на първо място. Това е така, защото те издържат около 50 000 часа (5 години без да ги изключвате).

От друга страна, сушилните с UV лампи могат да издържат до около 5000 часа. Въпреки това, UV лампата е сменяема, докато LED не е.

Помислете как ще използвате сушилнята за нокти, за да решите кой модел е по-подходящ за вас.

Размери

Тук също има противоречиви мнения. Има хора, които предпочитат големи сушилни за изсушаване на двете ръце едновременно; има и професионалисти, които изсушават едната си ръка, докато продължават да работят с другата. Във всеки случай времето за съхнене е много кратко, така че изсушаването на една ръка не би било проблем.

Други неща, които трябва да имате предвид

И накрая, има подробности, които могат да повлияят на нашия избор и те са следните:

 • Модели, които имат вграден таймер за изключване след изтичане на програмираното време.
 • Сушилни за нокти с вградени сензори за движение, които се включват при поставяне на ръцете.
 • Устройства, съдържащи ускорители на сушене, като допълнителни вентилатори.

Предимствата на сушилните за нокти

Нека да разгледаме основните предимства на сушилните за нокти:

 • Сушенето става само за няколко минути и не е нужно да чакате неподвижно, докато лакът, който сте нанесли, изсъхне.
 • Покритието, което получаваме, е по-лъскаво и много по-издръжливо. С други думи, точно като в салона за красота.
 • Ако сте професионалист, ще спестите време и следователно ще можете да имате повече клиенти. Освен това сте сигурни, че работата ви е перфектна.
Сушилни за нокти.
В салоните за красота стилистите са склонни да избират модел, който спестява време на клиентите и им позволява да обслужват повече хора за същото време.

Недостатъците на сушилните за нокти

И накрая, ето някои съображения, които трябва да имате предвид, преди да изберете една или друга сушилня:

 • Видът на лака за нокти: Има лакове на гел основа, които се втвърдяват с UV лампи, но при използване на LED сушилня резултатът няма да е същият.
 • И двете сушилни (UV и LED) излъчват UVA радиация, която е свързана с кожни проблеми като преждевременно стареене и рак. Затова нашата препоръка е да се консултирате с дерматолог, ако имате съмнения.

Сушилните за нокти са инвестиция, която си заслужава

Ако сте от хората, които обичат да поддържат ноктите си, тогава смятаме, че може да е добра идея да си закупите такъв уред, за да спестите време за вашия маникюр.

Препоръчително е да нанесете между 3 или 4 тънки слоя лак, за да направите съхненето по-ефективно. Не забравяйте малко по малко да пробвате скоростта на сушилнята, защото не винаги най-мощната е най-удобната. И така, избрахте ли вече маникюра, който ще опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • OZUNA LEYVA, G. Y. (2016). Sustentabilidad en el cuidado y belleza de uñas (Master’s thesis, OZUNA LEYVA, GLORIA YAZMIN).
 • RIOS, M. S. A., PINEDA, M. D. C. E., NUÑEZ, F. A. C., GOMEZ, P. A. M., & ALVAREZ, R. A. V. ELABORACIÓN NATURAL Y FABRICACIÓN DE REMOVEDORES ECOLÓGICOS PARA QUITAR EL ESMALTE DE UÑAS, LIBRE DE ACETONA Y DISOLVENTES CONTAMINANTES.
 • Rivera, Z., & Rivera, I. Lámparas UV usadas por manicuristas: ¿significa un riesgo de cáncer de piel?
 • Wilson, J., & Maraka, J. (2016). Need for sun cream with your manicure? Dangers of UV nail dryers. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery69(6), 871.
 • Parker-Pope, T. (2014). Study sees skin cancer risk in nail salon lamps. Telegram & Gazette (Worcester, MA).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.