Стомашната язва: натурални средства
Стресът, нездравословното хранене и продължителният прием на определени лекарства могат да доведат до развитието на различни здравословни проблеми. Един от тях е познат като стомашната язва (или още пептична).
Ако в момента страдате от това заболяване, препоръчително да е продължите да четете днешната статия. Тя съдържа няколко домашни средства, които се използват за облекчаване на състояние като стомашната язва. Болките и дискомфортът ще останат в история, ако ги приложите.
Стомашната язва: какво трябва да знаете
Язвите представляват лезии в лигавицата на стомаха, които могат да бъдат провокирани от:
- Наличието на определена бактерия (Helicobacter pylori)
- Нерви
- Водене на обездвижен начин на живот
- Отсъствие на редовни физически упражнения
- Консумация на твърде пикантна или мазна храна
- Стрес
- Тревога
- Нездравословно хранене
- Прием на определени лекарства (особено противовъзпалителни средства и болкоуспокояващи)
Стомашните язви могат да бъдат много болезнени. Понякога пациентите страдат от гадене и повръщане. Ако проблемът не бъде третиран своевременно, той може да провокира сериозни усложнения и нарушения, които изискват хирургическа намеса с цел възстановяване на цялостта на лигавицата на стомаха. Стомашната язва може да повиши риска от развитие на рак на стомаха.
Както вече споменахме, една от причините за появата на стомашната язва е нездравословното хранене. Затова препоръчваме да:
- Консумирате повече растителни храни (плодове и зеленчуци) и растителни протеини (бобови култури, ядки и др.)
- Консумирате постно месо, например риба и пилешко месо
- Предпочетете пълнозърнести ориз, паста и хляб, вместо такива от преработено бяло брашно
- Избягвайте консумацията на кафе и алкохол или консумацията на преработени храни, кренвирши, пържени, сладки или твърде пикантни храни
Списък от натурални средства при стомашна язва
При стомашна язва е препоръчително да обогатите хранителното меню със здравословни продукти. Добра идея също така е да използвате различни билки, които стимулират оздравителния процес.
Преди това, разбира се, консултирайте се с лекар, за да сте сигурни, че използвате умерено билките и не се излагате на риск от нежелани странични ефекти. Сред натуралните средства при стомашната язва присъстват:
Вижте и: Симптоми на стомашна язва
Резене
Резенето е с аромат на анасон и се използва в редица рецепти. Можете да купите цяло растение, но е препоръчително хора, страдащи от проблеми като високо кръвно налягане, да не го консумират, тъй като може да провокира допълнително повишаване.
Всъщност, можете да купите Женско биле без глицерин, което не провокира странични ефекти. Женското биле защитава стомаха от вредното въздействие на някои лекарства. Опитайте да консумирате малко Женско биле преди всяко хранене, за да създадете “защитен слой” над стомашната лигавица.
Женшен
Можете да намерите тази билка във всеки магазин за здравословно хранене. Тя е популярна със своите антимикробни свойства. Коренът женшен се бори с инфекции, провокирани от бактерията Helicobacter pylori. Освен това редуцира уврежданията на клетките по стомашната лигавица.
Алое вера
Алое вера се използва външно и вътрешно поради много причини от здравословно естествено. Гелът от това растение може да заздравява кожни рани, но също така е полезен за лигавицата на стомаха. Опитайте да изпивате по чаша вода с малко гел алое вера всеки ден (по възможност на празен стомах). Някои хора дори консумират листата на растението, след като премахнат шиповете.
Алое вера е едно от най-ефикасните натурални средства при стомашна язва. То оказва облекчаващо действие. Бъдете внимателни, ако изберете именно алое вера, тъй като растението представлява също така натурален лаксатив. Не използвайте това средство повече от 2 пъти седмично.
Пипер кайен
Тази подправка може да раздразни стомаха, когато се консумира неумерено. Изследвания сочат, че едно от основните свойства на пипера кайен (дължащо се на съдържащия се в него капсаицин) защитава стомашната лигавица от развитието на бактерии, които провокират образуването на язви.
Зеле
Конкретно става дума за консумацията на зелев сок. Можете да го приготвите сами, използвайки блендер (не забравяйте да използвате малко вода). Зелето е мощен зеленчук, когато става дума за лечението на стомашни язви. Можете да добавяте по малко зеле в салатата и други рецепти, като е препоръчително да го консумирате сурово.
Боровинки
Все повече хора стават фенове на тези малки горски плодове, тъй като те са отлично натурално средство при проблеми с бъбреците, висок холестерол, затлъстяване, високо кръвно налягане, а също така и при стомашна язва.
Препоръчително е да консумирате сок от боровинки. Той ще предпази стомаха от образуване на язви и възпаление. Освен това оздравява храносмилателната система.
Невен
Това красиво оранжево цвете се отразява благоприятно върху здравето на кожата, подобно на алое вера, и притежава лечебни свойства. Отличен избор е при стомашна язва. Можете да го консумирате под формата на чай.
Съставки:
- 1 шепа цветове от невен
- 1 чаша вода (250 мл.)
Начин на приготовление:
Кипнете водата и добавете цветовете. Варете в продължение на 5 минути. След това свалете съда от котлона и запарете за още 5 минути. Прецедете течността и добавете 1 супена лъжица пчелен мед (който също се бори с вредните бактерии) преди да я изпиете.
Зелен чай
Всъщност можете да изберете всяка една от храните, които съдържат много флавоноиди. Например:
- Червено грозде
- Ябълки
- Сливи
- Магданоз
- Соя
- Леща
Изследвания сочат, че всички тези храни притежават способността да оздравяват храносмилателната система, да се борят с предизвикващите стомашна язва бактерии и да лекуват наранената лигавица. Опитайте да включите едно от тези натурални средства в ежедневното си меню и съвсем скоро ще забележите положителния резултат.
Банани
Според скорошни изследвания бананите могат да защитят лигавицата от образуването на язви, тъй като съдържат протеаза, която убива бактериите, преди да провокират заболяването.
Редовната консумация на банани спомага за удебеляването на лигавицата и стимулира производството на секрет, а това е отличен начин за предпазване от вредното въздействие на киселините в стомаха.