„Still“: Историята на Майкъл Дж. Фокс и неговия живот с болестта на Паркинсон

Неотдавнашният документален филм "Все още" е похвален за начина, по който разказва историята на живота на актьора и борбата му с болестта на Паркинсон. Виждали ли сте го вече?
„Still“: Историята на Майкъл Дж. Фокс и неговия живот с болестта на Паркинсон
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 22 юни, 2023

В новия си биографичен документален филм “Still“: A Michael J. Fox Film, актьорът решава да разкаже от първо лице как живее със сложното си състояние. Канадско-американският актьор, известен с главната си роля в трилогията “Завръщане в бъдещето”, изгради паралелна кариера като активист за изследване на болестта на Паркинсон.

Преводачът Марти Макфлай страда от това невродегенеративно разстройство повече от 30 години.

“Still”: Животът, кариерата и активизма на Майкъл Дж. Фокс

В петък, 12 май, документалният филм Still: A Michael J. Fox Movie, режисиран от Дейвис Гугенхайм, беше излъчен премиерно по Apple TV. С възторжени отзиви от премиерата си, продукцията разкрива подробности от първо лице за живота и кариерата на Фокс. Въпреки това, той поставя ранната диагностика на болестта на Паркинсон в своя център.

Само на 29 години лекарите предупреждават Майкъл за разстройството. Малко време бе минало от световния му успех с „Завръщане в бъдещето“, така че той признава за болестта след първоначалното отричаше. Въпреки това през 1998 г. той прави публично достояние състоянието си и 2 години по-късно създава фондацията на Майкъл Дж. Фокс, насочена към изследване на болестта.

[вграждане]https://www.youtube.com/watch?v=yHgMSR4F1Ak[/вграждане]

Какви симптоми има Майкъл Дж. Фокс в началото?

Актьорът каза, че е усетил първите симптоми в малкия си пръст, докато е работил по снимките на филма Doc Hollywood. Това е често срещана проява в ранните стадии на заболяването.

Болестта на Паркинсон е невродегенеративна патология, която засяга нервните клетки или невроните, намалявайки производството на допамин.

Това причинява различни двигателни симптоми, които се влошават с напредването на болестта, тъй като това е хронично и необратимо състояние. Някои от най-честите му симптоми са следните.

Каква е степента на обхвата на болестта на Паркинсон?

Според книгата Болест на Паркинсон: Патогенеза и клинични аспекти, това е толкова сложно състояние, че специфичните му механизми все още не са напълно разбрани. Експертите посочват, че това е второто най-разпространено невродегенеративно заболяване след Алцхаймер, особено засягащо хора над 60 години.

Световната здравна организация (СЗО) публикува през 2019 г., че повече от 8,5 милиона души страдат от него в света. Докато сайтът parkinson.org установява цифра от 10 милиона. Що се отнася до факторите, участващи в появата на болестта, те са разнообразни и включват генетични условия и условия на околната среда.

Както предполага гореспоменатата публикация, възрастта е най-големият рисков фактор, но също така и определени навици, като тютюнопушене и консумация на кофеин, както и генетични проблеми. Настоящите доказателства обаче не са достатъчни за установяване на определящи рискови фактори, освен генетичните.

Профилактика и лечение на болестта на Паркинсон

Въпреки че това е заболяване, свързано с генетиката и няма определено лечение, различни здравословни навици биха могли да помогнат за предотвратяването му. Например:

  • Хранене на балансирана диета
  • Избягване на консумацията на тютюн и алкохол
  • Извършване на физическа активност
  • Пълноценен сън

От друга страна, проучване, публикувано в списание Brain Sciences, показва, че танците имат положителен ефект върху психическото благополучие и двигателните умения на пациентите. Лечението на болестта на Паркинсон обикновено се характеризира с прилагане на лекарства, насочени към възстановяване на нивото на допамин.

Например леводопа, с която Фокс от години контролира състоянието си. Проучванията обаче показват, че лечението с леводопа губи ефективност с течение на времето. Следователно е необходимо увеличаване на дозата.

Освен това през 1998 г. актьорът претърпя таламотомия. Това е хирургическа процедура, която се състои в отстраняване на малка част от таламуса, който контролира определени неволеви движения.

“Still” отразява работата на Майкъл Дж. Фокс в борбата срещу болестта на Паркинсон

Всички тези причини правят заболяването особено важно за организациите, които продължават да работят за откриване на нови лечения за болестта. В това отношение работата по популяризиране, извършвана от Майкъл Дж. Фокс по време на кариерата му, получи нов тласък с издаването на документалния филм.

Актьорът е получил няколко награди за работата си с фондацията, която е събрала повече от 1,2 милиарда долара. Фондацията отговаря за финансирането на научните изследвания и предоставянето на подкрепа на пациентите с болестта на Паркинсон.

Преди няколко години Фокс вече беше публикувал книга, озаглавена Lucky Man, в която разглежда някои аспекти на болестта и нейното лечение. Въпреки това, в Still, престижният актьор представя нова публична възможност за повишаване на осведомеността чрез личната си история.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Antonina Kouli, Kelli M. Torsney, and Wei-Li Kuan. (2018). Parkinson’s Disease: Pathogenesis and Clinical Aspects [Internet]. Chapter 1: Parkinson’s Disease: Etiology, Neuropathology, and Pathogenesis. Stoker TB, Greenland JC, editors. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722/
  • Armstrong, M. J., & Okun, M. S. (2020). Diagnosis and Treatment of Parkinson Disease: A Review. JAMA, 323(6), 548–560. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2019.22360
  • Bearss, K. A. & De Souza, J. F. X. (2021) Parkinson’s Disease Motor Symptom Progression Slowed with Multisensory Dance Learning over 3-Years: A Preliminary Longitudinal Investigation. Brain Sci. 2021, 11(7), 895. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.3390/brainsci11070895
  • Hurtado, F., Cardenas, M. A. N., Cardenas, F. P., & León, L. A. (2016). La Enfermedad de Parkinson: Etiología, Tratamientos y Factores Preventivos. Universitas Psychologica, 15(5). Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.redalyc.org/journal/647/64750042012/64750042012.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.