Скритите ползи на банановите кори

Помагат при главоболие, почистват листата на стайните растения, а също и обувките, дори избелват и зъбите
Скритите ползи на банановите кори

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ако познавахме всички свойства, които се съдържат в корите и обвивките на плодовете и зеленчуците, които ядем, никога нямаше да изхвърляме нищо! Някои от тях са годни за консумация, а други могат да бъдат изхвърлени. Тази статия ще обясни някои от невероятните употреби за използване на корите от банан. Ще се замислите преди да ги изхвърлите следващия път.

Хранителна стойност на корите от банан

Бананите са едни от най-популярните плодове в света. Те могат да се приготвят по стотици различни начини и децата ги обожават.

Това, което може би не знаете е, че кората е точно толкова хранителна като плода и предлага изобилие от желязо, калий, витамини от група В, витамини С и К. И ако това не е достатъчно, те също съдържат добри количества магнезий, фибри , антиоксиданти и мед.

За най-добри резултати, опитайте да купувате само органични плодове, за да предотвратите излагането на тялото на вредни вещества като пестициди и торове, използвани по време на отглеждането.

Корите от банан: свойства и употреби

След като се запознаете с многобройните свойства на корите, никога няма да помислите да ги хвърлите в кошчето отново.

Подобряват здравето на дебелото черво

Ако страдате от запек или други проблеми с червата, корите от банан ще ви доставят всички фибри, от които се нуждаете. Да, може да постигнете това, като ги ядете. Те не са отровни, и ще попречат да се разболявате.

Започнете, като опитате само малко. Това ще спомогне за подобряване на храносмилането и може да кажете сбогом на бавното усвояване на храната.

Лекуват главоболие

Вземете вътрешната част на кората и я поставите директно върху челото или слепоочията. Оставете да престои в продължение на няколко минути. Използвайте марля или лента, за да ги задържите неподвижни.

Просто се отпуснете и ги оставете да си свършат работата.

Предпазват зрението

корите от банан предпазват зрението

За да се възползвате от това свойство, трябва да изядете кората. Високото й съдържание на бета-каротин (който им придава характерния цвят) подобрява здравето на зрението. Витамин А наистина е полезен за защита на ретината.

Намаляват холестерола

Ако последните изследвания на кръвта са показали високи нива на холестерол, започнете да ядете банани – включително корите!

Корите притежават свойства, които елиминират мазнините от артериите. Те се препоръчват за хората с високо кръвно налягане поради високото им съдържание на калий.

Лекуват кожни проблеми

корите от банан лекуват кожни проблеми

Имали ли сте някога голяма синина от удар? Може да се възползвате от свойствата на банановата кора за лечение на натъртвания. Просто поставете вътрешната част на кората в контакт с насинена област и увийте с бинт. Оставете да действа през целия ден.

Ако страдате от псориазис, препоръчваме да използвате корите от банан за облекчаване на сухотата и сърбежа при това заболяване. Разтрийте вътрешността на кората от банан върху засегнатата област 2 пъти дневно.

Банановите обелки също са полезни, ако страдате от акне. Ако кожата ви е раздразнена и възпалена от акне, разтрийте корите от банан върху засегнатата област и изплакнете с топла вода преди лягане всяка вечер.

Намаляват появата на фини бръчки и брадавици

корите от банан са едно от най-добрите домашни средства за фини линии и бръчки. Постоянството е съществено важно все пак.

Всяка вечер преди лягане разтрийте засегнатите райони с вътрешността на бананова обелка и оставете да изсъхне, без изплакване. Кожата ще остане мека и гладка.

Ако имате брадавици, които искате да премахнете, ще ви е нужна кожата на зелен или светло жълт банан. Ензимите безопасно ще унищожат грозната подутина без болка.

Просто разтрийте засегнатата област нежно с вътрешността от обелка на банан. Повтаряйте толкова пъти, колкото е необходимо.

Подобряват настроението

корите от банан съдържат големи количества триптофан. Тази аминокиселина помага за насърчаване на производството на серотонин, известен също като ” хормон на щастието”.

Той помага за регулиране на настроението и ако нивата спаднат, може да се появят симптоми като депресия и раздразнителност.

Изяждането на 2 бананови кори на ден в продължение на 3 дни последователно може да увеличи нивата на серотонин на тялото с 16%.

Други приложения и употреби

В допълнение към приложенията, които вече споменахме, ето още няколко начина, чрез които могат да се възползвате от банановите кори:

 • Успокояват дискомфорта от ухапвания от насекоми (като комари и мравки).
 • Избелват зъбите.
 • Намаляват появата на белези.
 • Премахват тъмните петна от кожата.
 • Укрепват костите.
 • Помагат на организма да абсорбира повече калций.
 • Почистват обувките.
 • Лъскат сребърните прибори.
 • Правят по-добър компост.
 • Наторяват растенията.
 • Отблъскват вредителите като листни въшки.
 • Намаляват обривите.
 • Привличат пеперудите.
 • Премахват трънчета от кожата.
 • Почистват листата на стайни растения.
 • Действат като капан за молци.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Zhang, P., Whistler, R. L., BeMiller, J. N. and Hamaker, B. R. 2005. Banana starch:
  production, physicochemical properties, and digestibility – a review. Carbohydrate
  Polymers. 59: 443–458.
 • Sulaiman, S., Yusoff, N., Eldeen, I., Seow, E., Sajak, A., Supriatno, and Ooi, K. 2011.
  Correlation between total phenolic and mineral contents with antioxidant activity of eight
  Malaysian bananas (Musa sp.). Journal of Food Composition and Analysis. 24(1): 1-10.
 • González, R., Lobo, M., and González, M.2010. Antioxidant activity in banana peel
  extracts: Testing extraction conditions and related bioactive compounds. Food
  Chemistry. 119(3): 1030-1039.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.