Склеротерапия на разширени вени: как се извършва?

Тази статия обяснява какво представлява склеротерапията на варикозни вени и как се извършва, както и възможните рискове и противопоказания от процедурата. Научете всичко по темата тук!
Склеротерапия на разширени вени: как се извършва?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 07 февруари, 2023

Склеротерапията на разширени вени е процедура, която се извършва чрез инжектиране на дразнеща пяна в засегнатите кръвоносни съдове. Има функцията да помага за тяхното заздравяване и избледняване. По този начин позволява да се минимизират или премахнат тези така наречени „паякообразни вени“.

Това се счита за просто, ефективно и бързо лечение с бързо възстановяване. Резултатите могат да бъдат забелязани след няколко седмици, въпреки че понякога отнема повече време или са необходими няколко сесии. Във всеки случай не е изключено процедурата да причини някои странични ефекти. Какви са те? В следващата статия ще ви разкажем всички подробности.

Какво представлява склеротерапията на разширени вени и защо се извършва?

Разширените вени са изпъкнали вени, които обикновено са разположени предимно в краката. Въпреки това, те могат да се появят и в други части на тялото, като вулвата. Причините за появата им са свързани с проблеми с кръвообращението.

Освен че представляват естетически проблем, те причиняват симптоми като следните:

 • Сърбеж
 • Болка
 • Усещане за топлина
 • Тежест и подуване на крайниците
 • Когато са сериозни, те могат да причинят флебит, съсиреци, кръвоизливи и язви

Съществуват обаче различни алтернативи за тяхното лечение, вариращи от използването на компресионни чорапи и физическа активност, както и промени в диетата, до лазерно лечение и радиочестотна аблация.

В този ред на идеи широко използвана днес процедура е склеротерапията на разширени вени. При тази процедура се инжектира склерозираща пяна, за да се насърчи заздравяването на кръвоносните съдове, така че да се затворят.

По-специално, тази техника може да се използва за лечение на малки разширени вени, които не причиняват големи проблеми. Може дори да се прилага при тези, които се появяват отново след операция за отстраняване на разширени вени или като допълнение към такава хирургична процедура.

Въпреки че обикновено се прави с козметични цели, може да помогне и за подобряване на някои свързани симптоми, включително подуване, парене, болка и спазми.

Склеротерапия
Чрез склеротерапията се цели да се стимулира заздравяването на кръвоносните съдове, така че те да се затворят.

Как се извършва склеротерапията на разширени вени?

Въпреки че това е сравнително просто лечение, което не изисква хоспитализация, за склеротерапия на разширени вени трябва да има предварителна подготовка, както и някои последващи грижи. По-долу ще научим повече за целия процес.

Предварителна подготовка за склеротерапията на разширени вени

Преди процедурата лекарят трябва да извърши физически преглед, за да разгледа специално вените, които ще бъдат лекувани. Също така е необходимо да се знае дали има някакви подлежащи патологии на кръвоносните съдове, лечения на разширени вени, на които пациентът е бил подложен преди това, както и резултатите от тях.

В медицинската история се взема предвид следното:

 • Анамнеза за сърдечно заболяване.
 • Анамнеза за алергия.
 • Фармакологично лечение (особено употребата на антикоагуланти).
 • Консумация на добавки (особено желязо).

Сред извършваните изследвания са ултразвукови образни изследвания, както и ултразвук, за да се разбере състоянието на вените.

Други препоръки включват да не се бръснете предния ден, да избягвате нанасянето на лосиони или други продукти и да носите широки дрехи. Дори е най-добре да носите къси панталони, за да не протривате краката.

Какво представлява процедурата?

Склеротерапията на разширени вени може да се извърши амбулаторно в лекарския кабинет или в клиника, но не изисква хоспитализация.

Не е много болезнена. Не е необходима анестезия, освен ако няма чувствителност. Въпреки това, има някои склерозиращи разтвори, които съдържат лидокаин.

Процедурата следва следните стъпки:

 • Човекът трябва да остане легнал.
 • Кракът, който ще се лекува, е повдигнат.
 • Мястото трябва да се дезинфекцира със спирт.
 • Склерозиращият разтвор се инжектира във варикозната вена с фина игла.
 • След това се прилага натиск, за да се предотврати връщането на кръвта, когато човекът се изправи. За тази цел може да се постави и подложка.

Броят на инжекциите, както и общата продължителност, зависи от броя и размера на вените. Средно процедурата отнема по-малко от час.

Последваща грижа

След като инжекциите приключат, трябва да станете и да се разходите малко, за да предотвратите образуването на съсиреци. След това можете да се върнете към нормалните си дейности същия ден (макар че е за предпочитане да не шофирате).

Други предложения включват следното:

 • Не нанасяйте лосион върху краката, особено ако съдържа алкохол.
 • Носете компресионни чорапи за няколко дни; в някои случаи до 15 дни.
 • Избягвайте упражнения през първите няколко седмици след процедурата; тогава можете да започнете, но умерено.
 • Не излагайте краката си на слънце по време на възстановителния период, за да избегнете появата на петна.

Препоръчително е да посетите вашия лекар един месец след процедурата, за да оцените резултатите и да определите дали са необходими повече сесии. За последното обаче е препоръчително да изчакате още няколко седмици.

Резултатите и ползите

Разтворът, който се инжектира, блокира притока на кръв, което кара третираните вени да се превърнат в белег и след това да изчезнат. Окончателните резултати може да се появят от три до шест седмици, въпреки че по-големите вени могат да изчезнат след четири месеца. В някои случаи са необходими повече сесии.

Като цяло, третираните вени обикновено реагират на лечението и не се връщат; въпреки че е възможно да се развият други разширени вени, които не са били там преди, в зависимост от факторите, свързани с начина на живот и предразположението на човека.

Друго предимство на това лечение е, че е минимално инвазивно. Освен това, тъй като не изисква хоспитализация, възстановяването е по-бързо, както и връщането към дейности. В допълнение, това е по-евтино в сравнение с операцията.

Що се отнася до ефективността, мета-анализът показва, че положителни резултати се наблюдават в приблизително 78% от случаите. Може дори да помогне за намаляване на някои симптоми и да подобри външния вид на околната кожа. Повече от 20% от хората обаче може да не забележат подобрение.

Прегледът на проучванията показва, че склеротерапията не е достатъчно сравнявана с други интервенции или лечения за разширени вени. Следователно няма пълна сигурност относно нейната безопасност и ефикасност. Необходими са допълнителни изследвания.

Склеротерапията на разширени вени
Доказано е, че склеротерапията значително намалява разширените вени в 78% от случаите .

Възможните рискове и странични ефекти

Инжектирането на склерозиращия разтвор може да бъде болезнено за някои хора и може да причини усещане за парене или спазми. Има и други временни странични ефекти, като например:

 • Зачервяване и посиняване в областта
 • Синини или малки рани
 • Потъмняла кожа или петна
 • Бучки или подуване
 • Червени съдове
 • Кръвни съсиреци
 • Алергична реакция

Такива ефекти трябва да изчезнат след кратко време; но ако продължават, е необходимо посещение при лекар, за да се определи лечение, което може да включва аналгетици, противовъзпалителни лекарства, антихистамини и дренаж.

Що се отнася до усложненията, не е изключен риск от инфекция. Възможно е също така съсирек да попадне във вена; ако е така, съществува риск от дълбока венозна тромбоза. Във всеки случай е рядкост.

Други възможни усложнения са появата на язви или смърт на околната тъкан (некроза на кожата). Последното може да се случи, ако склерозиращата течност изтече от вена, поради неправилно лечение или когато стената на вената е отслабена.

Кога склеротерапията е противопоказана?

Склеротерапията на разширени вени е лечение, което не трябва да се практикува в определени случаи. Например, ако жената е бременна или кърми. Това е така, защото не е известно дали причинява аномалии в плода или увреждане на кърмачето.

Също така не се препоръчва за хора, които са алергични към склерозанти, страдат от съсиреци или имат анамнеза за тромбоза. Във всеки случай трябва да се обсъди с лекаря, за да се преценят други възможности за лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Van den Bos R, et al. Endovenous therapies of lower extremity varicosities: A meta-analysis. Journal of Vascular Surgery. 2009; 49(1): 230–239.
 • De Ávila Oliveira R, Riera R, Vasconcelos V, Baptista-Silva JC. Injection sclerotherapy for varicose veins. Cochrane Database Syst Rev. 2021;12(12): doi 10.1002/14651858.CD001732.pub3.
 • Álvez M, Cabillón J. Ablación endovenosa por radiofrecuencia para el tratamiento de las várices. Salud Mil. 2020; 39(2): 38-7. Disponible en: https://revistasaludmilitar.uy/ojs/index.php/Rsm/article/view/108
 • Vaquero Puerta C, Del Río L, de Marino P. Tratamiento quirúrgico de las varices. Anales de la Real Academia de Medicina y Cirugía de Valladolid. 2015; 52: 33-46.
 • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651
 • Weinmann E, Salzman E. Trombosis venosa profunda. Rev cubana med. 1996;  35(2): 118-135.
 • E. Rabe, Et al., (2020). Sclerotherapy in the treatment of varicose veins. S2k guideline of the Deutsche Gesellschaft für Phlebologie (DGP)… Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s00105-020-04705-0
 • Oliveria A, Et al., (2021). Tratamiento con escleroterapia para las varices. Disponible en: https://www.cochrane.org/es/CD001732/PVD_tratamiento-con-escleroterapia-para-las-varices

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.