Синдром на объркване на зърната: причини и решения

Синдромът на объркване на зърната възниква, когато шишето бива въведено прекалено бързо. Не е лесно да се преодолее и понякога това не се случва.
Синдром на объркване на зърната: причини и решения
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 12 септември, 2022

Синдромът на объркване на зърната е състояние, което се появява при кърмачета, които не успяват да сучат правилно при кърмене. Чувстват се по-удобно да го правят от бутилка.

Най-често проблемът възниква при бебета, които са хранени изкуствено скоро след раждането. Това води до това, че децата се чувстват объркани, когато трябва да сучат от майчините гърди.

Синдромът на объркване на зърната е по-често срещан при недоносени бебета. Това е сериозен проблем, тъй като е много важно за тях да поемат кърма поради всички ползи, които тя носи за техния растеж и развитие.

Какво представлява синдромът на объркване на зърната?

Синдромът на объркване на зърната е състояние, при което бебето има проблеми с храненето директно от майчината гърда. Обикновено това го кара да наранява зърното на майката. В същото време бебето сякаш предпочита шишето.

Бебе със синдром на объркване на зърната е неспокойно на гърдата. Някои бебета може да отхвърлят гърдата и дори да се чувстват неудобно веднага щом майката ги постави в позиция за кърмене. Те плачат и поставят ръцете си пред гърдите.

Трудно започват да сучат. Сякаш не намират начин как да се гушнат и успокоят.

Те се движат много и нервно дърпат зърното на майката. Всъщност понякога стават агресивни, когато се доближат до гърдата. Обикновено предпочитат шишето.

Бебе, което пие мляко.
Бебетата, които са били кърмени от първите дни, са по-склонни да отхвърлят майчиното зърно по-късно.

Причини

Често се смята, че пиенето на мляко от шише е много подобно на сукането от майчините гърди. Това обаче са два много различни процеса.

Сученето от всеки източник изисква различни движения на езика и мускулите на устата на бебето. Освен това количеството мляко, получено от шишето, е много по-голямо от това, получено от майчините гърди.

Следователно синдромът на объркване на зърната е по-често срещан при кърмачета, които получават кърма и шише едновременно. Особено ако това се случи скоро след раждането.

Това, което се случва при бебето, е объркване. В някои отношения е по-лесно да сучат от шишето , тъй като то дава повече мляко. Така че, когато сучат от майката, те трябва да извършват различни движения и да получават по-малко мляко.

Ефекти от синдрома на объркване на зърната

Синдромът на объркване на зърната може да повлияе на кърменето по много начини. Освен че причинява нараняване на майката, може също така да застраши непрекъснатостта на самото кърмене.

Трудности при захващане

Шишето има зърно, което е издадено напред и е по-лесно за засукване на бебето. Зърното на майката може да има други характеристики и на бебето може да му стане трудно да засуче гърдата.

Трудности при сучене

За да пие кърма, бебето трябва да отвори широко устата си, за да се адаптира към гърдата. Това не се случва при шишетата.

Ако бебето използва начина, по който пие от шишето, когато суче, това може да нарани майката. В допълнение, може да има по-малко количество мляко, тъй като няма адекватно компресиране на млечните канали.

Отказ от гърдата

Понякога трудностите на бебето да суче от гърдата са толкова големи, че то в крайна сметка отхвърля тази форма на хранене. Има дори случаи, в които може да се появи така наречената кърмаческа стачка, при която има пълно отхвърляне на майчината гърда.

Как да разрешим синдрома на объркване на зърната

Когато бебето има синдром на объркване на зърната, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да намалите това объркване и да махнете шишето. Най-добре е да го правите постепенно и да давате допълнителното мляко в друг вид съд.

Целта е бебето да се научи отново да пие мляко от майчината гърда и да се „отучи“ от хранене от шише. Някои от опциите са следните.

Хранене със спринцовка

Това е подходящо за недоносени бебета или бебета, които са само на няколко седмици. Препоръчително е да използвате спринцовка с подходящ капацитет и такава, с която може да се работи с една ръка.

Просто накапете млякото върху езика на бебето, без да поставяте спринцовката.

Можете също да поставите пръст срещу небцето на бебето. Когато бебето започне да суче, оставете млякото да се плъзне надолу по пръста.

Разрешаване на синдрома на объркване на зърната – лъжица или контейнер за лъжици

Млякото може да се дава с лъжица. Тази техника помага и за коригиране на синдрома на объркване на зърната.

Но приученето често е бавно и не е необичайно бебетата да плюят мляко поради липса на координация. С малко търпение обаче може да се постигне добър резултат.

Има и контейнери за лъжици, които са подобни на шишета. Имат цилиндрична форма, съдържаща клапан и силиконово устройство, което функционира като лъжица.

Бебе със синдром на объркване на зърната.
Постепенното премахване на бутилката ще помогне на бебето да се върне към хранене от зърното на майката.

Чаши 

Чашата също е добър избор. Най -добре е да използвате малък съд, като го опрете до долната устна на детето.

Някои бебета вкарват мляко в устата си с езика си, а други сучат. На пазара се предлагат специални чаши.

Помпа за кърма

Помпата за кърма е контейнер с една или две сонди, които се свързват със зърното на майката. В него се събира кърмата.

Когато бебето суче, излиза както млякото от гърдата, така и млякото, събрано в съда. По този начин бебето ще получи достатъчно храна.

Храненето с бутилка не се препоръчва за повечето бебета

За да избегнете синдрома на объркване на зърната, най-добре е да не давате мляко в шише, ако детето може да суче. Повечето бебета нямат никакви проблеми с храненето на майчината гърда и не се нуждаят от изкуствено хранене.

Когато бебето развие синдром на объркване на зърната, може да отнеме няколко седмици или дори няколко месеца, преди състоянието да се промени. Бъди търпелив.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Agrelo, F., Lobo, B., Chesta, M., Berra, S., & Sabulsky, J. (1999). Crecimiento de niños amamantados y alimentados con biberón hasta los 2 años de vida: estudio CLACYD, 1993-1995. Revista Panamericana de Salud Pública, 6, 44-52.
  • Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma.
  • Urquizo Aréstegui, R. (2014). Lactancia materna exclusiva:¿ siempre?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia60(2), 171-176.
  • Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría88(1), 07-14.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.