8 симптома, че черният дроб е претоварен

Чувствате ли се често изморени? А да имате странни сърбежи по кожата? Не пренебрегвайте тези и други признаци, които може да са сигнал за интоксикиране на черният дроб
8 симптома, че черният дроб е претоварен

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Черният дроб е най-важният орган в нашето тяло и неговите функции са от съществено значение за поддържането на качествен живот. Ето защо трябва да обърнете внимание на всеки симптом, който може да изпитате, за да предотвратите  претоварването му с токсини.

Черният дроб отговаря за филтрирането на кръвта, за премахването на отпадъците, от които тялото не се нуждае. В същото време той играе важна роля в метаболитните функции и секрецията на някои хормони.

Той също така изпълнява важна роля в синтеза на въглехидрати и липиди, в допълнение към съхраняването на различни витамини, които са от съществено значение за здравето.

Въпреки това, подобно на други органи, той е изложен на множество фактори, които могат да пречат на неговите функции.

Ако черният дроб трябва да функционира непрекъснато, за да се поддържа чист, претоварването му с токсини може да попречи да върши работата си максимално добре.

Ето защо е важно да бъдете предпазливи, ако нещо изглежда необичайно, като обърнете внимание на симптомите възможно най-скоро.

В тази статия искаме да обърнем внимание на първите 8 от тях, така че да не се колебаете и да предприемате подходящи мерки, когато ги идентифицирате.

1. Промени в урината и изпражненията

промените в урината могат да са сигнал за проблеми с черният дроб

Промените в цвета на урината и изпражненията могат да бъдат сигнал, който ни предупреждава за чернодробна недостатъчност.

Докато храносмилателните или пикочните състояния могат да причинят тези промени, значителен брой случаи са свързани с чернодробните проблеми.

  • Урината на здравия човек е бледо жълта на цвят, докато тази на пациент с жълтеница е тъмно жълт.
  • По същия начин изпражненията, които са прекалено тъмни или светли също могат да бъдат индикация, че нещо не е наред.

2. Коремно подуване

Докато подуването на корема е свързано с много здравословни проблеми, не трябва да изключваме проблеми с черния дроб.

  • Продължителни стомашни спазми, натрупване на газ и усещане за тежест са често срещани сред хората, които имат черен дроб претрупан с токсини.

3. Кожни проблеми

ако кожата ви сърби, черният дроб може би е претоварен

Излишъкът от токсини, които се натрупват в черния дроб обикновено води до отрицателни и очевидни последици за кожата.

  • Необяснимо дразнене, сухота и акне са предупредителни признаци за проблеми, от които черният дроб страда поради прекомерно количество отпадъци.
  • Въпреки че някои външни лечения могат да облекчат или намалят симптомите, черният дроб трябва да бъде детоксикиран, за да се лекува напълно.

4. Киселинен и гастроезофагеален рефлукс

Стомашната киселина и гастроезофагеалният рефлукс са често срещани симптоми сред тези, които консумират изобилни или прекомерно големи ястия.

Въпреки това, понякога трябва да проучим истинския произход на рефлукса, тъй като това може да е реакция на черния дроб, задържащ токсините.

5. Физическа и психическа умора

умората е сигнал за претоварване на черният дроб

Физическата и психическата умора може да бъдат резултат от ежедневно физическо преяждане или нездравословни навици.

Въпреки това, ако умората се повтаря и е необяснима, това може да е предупредителен знак, който сигнализира за проблеми с черния дроб.

  • Летаргията, затруднения в концентрацията и физическата слабост могат да бъдат последици от усложненията, причинени от токсините в кръвообращението.

6. Задържане на течности

Излишъкът от възпаление на тъканите може да доведе до задържане на течности, причинено от увреждане на чернодробната система.

  • Този симптом е доста често срещан при пациенти с бъбречни заболявания, но може да се появи и в случаите на претоварен черен дроб.
  • Повечето от тези случаи се изразяват с видимо подуване на крайниците, както и на корема.

7. Жълта кожа

черният дроб дава сигнал за претоварване с оцветяване на кожата в жълто

Жълтата кожа е нарушение, известно като жълтеница, и е причинено от натрупването на билирубин.

Пигментът се произвежда от жлъчката, която е от ключово значение за храносмилателния процес и може да се натрупа в кръвта, когато е твърде трудно за черния дроб да филтрира отпадните продукти на кръвта.

8. Загуба на апетит

Загубата на апетит е симптом, който може да се появи при много болести или при емоционални обстоятелства.

Все пак е разумно да се внимава с такива ситуации, тъй като понякога може да означава чернодробно заболяване.

Най-тревожно е, че това може да причини сериозни усложнения, защото води до хранителен дефицит.

Страдате ли от някои от посочените симптоми? Ако е така, помислете за детоксикираща диета, за да почистите тялото и пийте повече вода заедно с прочистващите напитки.

Ако симптомите продължават, свържете се с личния лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hígado: anatomía y funciones. Health Library. UC Chicago Medicine. [Avaiable online].

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.