Що е то апендицит и какво го предизвиква?

В рамките на 3 месеца след операцията е препоръчително да избягвате алкохол, кафе, чай, пикантни храни и силни подправки
Що е то апендицит и какво го предизвиква?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Възпаленият апендикс е състояние, което може да засегне човека, независимо на каква възраст е. В повечето случаи е необходима хирургична намеса, за да бъде отстранен малкият елемент, който “стърчи” от дебелото черво и се намира близо до тънките черва. Продължете да четете и ще научите повече за това състояние: що е то апендицит и какво го предизвиква?

Какво е апендицит и какво прави апендиксът?

За много хора апендиксът е безполезен. Поради тази причина лекарите го отстраняват, когато той се възпали. Този малък орган изпълнява определени функции, свързани с имунната система, въпреки че е подценяван. Той е част от цялостната хармония и доброто функциониране на тялото и не бива да бъде пренебрегван, защото, както се казва, “има причина той да е там”.

Но какво е апендицит? Това е състояние, при което апендиксът се възпалява. Причините за това са неясни. Някои свързват възпалението с нездравословно хранене, напрежение или стрес. Към момента нито една от тези причини не е намерила научно доказателство, най-вече защото апендицитът се проявява и при малки деца.

Тази патология е опасна, защото, когато не се излекува навреме, може да доведе до перфориране на апендикса и да предизвика изтичане на част от съдържанието на червата в тялото. Вредните субстанции, токсините и бактериите ще се разпространят навсякъде в стомаха. Това състояние е познато като перитонит. То е много сериозно и може да провокира инфекция, а също така да доведе до смърт.

Какво е апендицит?

Ако пациентът е жена, перитонитът може да инфектира яйчниците и фалопиевите тръби и да доведе до безплодие.

Как да разберете, че апендиксът е възпален?

Налице са симптоми, които са характерни и такива, които са общи с други заболявания. Въпреки това е важно да проявите внимание и да не подцените ситуацията. Както споменахме преди малко, апендицитът може да доведе до сериозни последици за човешкото здраве.

Трябва да знаете, че не всички пациенти изпитват едни и същи симптоми. Някои от най-честите се изразяват в:

 • Гадене и повръщане.
 • Силна и внезапна болка в долната дясна част на стомаха.
 • Силна и внезапна болка в областта на пъпа.
 • Болка при оказване на натиск върху засегнатата зона.
 • Телесната температура варира между 35.7 – 43.5 градуса по Целзий.

При апендицит се наблюдава засилване на треската. Болката може да се разпространи по цялото тяло и да предизвика шок.

Не е лесно да бъдат забелязани симптомите на апендицит. Често те си приличат с тези на първите сигнали за грип или чернодробна криза. Възможно е и обратното: едно възпаление да бъде оценено като апендицит, а при хирургична намеса да се окаже, че не става дума за това.

Апендицит

Препоръки за избягване на проблеми с апендикса

Ако предположим, че апендицитът се развива като резултат от нездравословно хранене и проблеми от емоционално естество, добра идея е да подобрим ежедневните навици. Това не е гаранция, че няма да отключим заболяването в определен период от живота, но поне е начин да понижим риска.

Почивка

Емоционалната почивка е много важна. Задължително периодично заделяйте време за пълноценно отпускане. Тревогата, стресът и нервността носят само негативни последици за здравето. Опитайте се да не живеете под напрежение, с гняв, тревога, незадоволеност и вълнение за бъдещето. Отделяйте време за неща, които обичате да правите и които “пълнят душата ви” – например четене на книга, следобедна дрямка, игра с децата или пък разходка в парка.

Диета

Японска диета

Спазването на балансирана диета е изключително важно за доброто самочувствие и осигуряването на здрава чревна микрофлора. Тези фактори ще ви помогнат да се предпазите от апендицит. Опитайте се да консумирате храна няколко пъти дневно, но в малки количества, вместо по много, но 2 пъти дневно. Избягвайте консумацията на животински мазнини, преработени меса, млечни храни, захар и рафинирано брашно. Всички те стимулират натрупването на токсини в тялото, които предизвикват чревни проблеми. Отдайте предпочитание на пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, бобовите храни, сушените плодове и ядките.

Физически упражнения

Тренирайте 2-3 пъти седмично, за да се освобождавате от напрежението и да можете да се наслаждавате на пълноценен живот. Оставете настрани ангажиментите и проблемите. Така ще поддържате здравословно тегло и ще избягате от рутината да стоите непрекъснато пред компютъра. Излезте на разходка, карайте колело, тичайте, плувайте, танцувайте, скачайте… Каквото поискате, направете го! Само продължавайте да се движите!

Операцията мина, сега какво?

Ако сте претърпели операция поради апендицит или перитонит, важно е да знаете, че за известно време ще трябва да спазвате специална диета. През това време трябва да се грижите добре за здравето. Болничният престой продължава от 2 до 6 дни в случая на възпален апендикс. Ако, от друга страна, е бил налице по-сериозен проблем, възможно е лекарите да пожелаят да полежите в болница няколко седмици. Продължителността на престоя е строго индивидуална.

Важно е да консумирате здравословна и качествена храна след операцията. По този начин червата ще бъдат чисти и няма да натрупват токсини. В рамките на 3 месеца след операцията е препоръчително да не консумирате:

Захар или бяло брашно

Този тип храни по принцип са вредни за здравето; още повече, ако сте били подложени на операция. Те генерират много токсини, които се натрупват в дебелото черво и стимулират развитието на бактерии.

Нездравословна храна

Нездравословна храна

В тази група можем да включим всичко, което е пържено и преработено, включително кренвиршите. Този тип мазнина се “лепи” по стените на червата и навлиза в кръвообращението.

Храни от животински произход

През следващите няколко месеца след операцията е добре да спазвате вегетарианска или веган диета, като елиминирате млечните храни, яйцата и червеното месо от менюто. Всички тези храни съдържат хормони и други вредни субстанции, които създават проблеми на червата.

Други храни, които е препоръчително да бъдат избягвани:

 • Алкохолни напитки
 • Кафе
 • Чай
 • Шоколад
 • Пикантни храни
 • Силни подправки

Обърнете внимание на това, че след операция организмът ще бъде много чувствителен. Това означава, че е добре да изключите от менюто тежките храни; освен това е препоръчително да избягвате интензивна физическа работа. Почивайте активно, излизайте на кратки разходки, избягвайте стреса и се посветете на възстановяване и грижа за себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.